Buccaneer – Review

Auteur Stefan Dorra
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 30 – 45 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 15.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.6/1O
Links Queen Games
Stefan Dorra

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 15 scheepskaarten, 24 buit-fiches, 5 piraten in 5 kleuren en 75 muntstukken.

SPELBESPREKING

Inleiding

In een donker kroegje aan de haven smeden enkele duistere figuren snode plannen. Deze mannen, ook wel piraten genoemd, hebben het op de rijkdom van de vele schepen gemunt. Alleen kunnen ze het niet aan, dus vormen ze groepen. Nadat het schip geënterd werd, wordt de buit verdeeld. De kapitein moet er voor zorgen dat elke piraat het deel krijgt waarop hij recht heeft. Desnoods moet hij het tekort zelf opleggen.

Voorbereiding

De scheepskaarten worden geschud en de bovenste drie kaarten worden open in het midden van de tafel gelegd. De buit-fiches en de geldstukken worden als algemene voorraad op tafel gelegd. De spelers krijgen 5 piraten in hun kleur en een startkapitaal van 10 dukaten.

Het spelmateriaal.

Spelverloop

Als een speler aan de beurt is, kan hij uit twee verschillende mogelijkheden kiezen.

Groepen vormen en …

De speler neemt een eigen piraat of piraatstapel en plaatst deze op een andere piraat of piraatstapel. Daarna zet de speler de nieuwe stapel terug voor zich. Het is niet toegelaten stapels te scheiden, een groep van meer dan 9 piraten te vormen of een piraat op een eigen piraat of piraatstapel te plaatsen.

…enteren.

De speler zet een eigen piraatstapel op een één van de openliggende schepen. Het schip wordt geënterd en de buit wordt verdeeld.

  • Op de scheepskaarten is te zien hoe groot de buit is dat het schip bevat. Naast buit-fiches, zijn dat ook een aantal geldstukken. De scheepskaarten tonen ook hoeveel piraten er nodig zijn om het schip te enteren en hoeveel een piraat met een ? verdient.
  • Er zijn 5 piraten met elk een verschillende waarde: 2, 3, 4, 5 en ?.

De piraat die bovenaan de stapel ligt is de kapitein. Deze speler ontvangt het geld en de buit-fiches. Elke andere piraat ontvangt evenveel geldstukken als zijn eigen waarde. De kapitein betaalt deze vergoedingen. Een tweede buit-fiche gaat eventueel naar de speler op de tweede plaats. Daarna krijgen de spelers hun piratenstenen terug.

Muiterij

Indien er drie of meer stenen van één speler in een stapel zitten, kan hij de kapitein van die stapel dwingen een schip te enteren. Zijn er meerdere stapels met een opstand, dan kiest de kapitein met welke groep hij entert.

De winnaar

Als de laatste van de drie openliggende schepen geënterd werd, worden drie nieuwe scheepskaarten open gelegd. Als alle schepen geënterd werden, eindigt het spel. Wie de meeste buit-fiches van één soort bezit krijgt het vermelde bedrag in dukaten uitbetaald, de andere spelers krijgen 1 dukaat per fiche. De speler met de meeste dukaten, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Buccaneer is een origineel en leuk spel. Hoewel het spel in 5 minuten uitgelegd is en heel gemakkelijk aan te leren is, bezit het meer mogelijkheden dan je op het eerste gezicht zou denken. Als je een kleine stapel neemt met een dure piraat, zou die wel eens kunnen blijven liggen. De kapiteins zijn er immers bij gebaat zo goedkoop mogelijke werkkrachten te vinden. Een stapel met minder veeleisende piraten is interessanter en zal dan ook vlugger gestolen worden door een andere speler. Het komt dus op neer op het juiste moment een stapel veilig te stellen met jouw duurste piraat. Wordt die stapel je alsnog afgesnoept, dan verdien je toch nog wat dukaten. Een leuk element aan het spel is dat je de onderliggende stenen nooit mag bekijken. Een beetje geheugenwerk kan dus zeker geen kwaad.
Verwacht echter niet dat je op voorhand een meesterplan kunt bedenken om het daarna uit te voeren. Andere spelers kunnen jouw plannen gemakkelijk dwarsbomen. Buccaneer verliest dan ook een deel van zijn kracht als er spelers deelnemen die gewoon lukraak een zet uitvoeren.
Ik, daarentegen, ben altijd een fan geweest van piraten en daar brengt buccaneer zeker geen verandering in. Origineel en leuk.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *