Mr. Jack Extension – Review

Auteur Bruno Cathala, Ludovic Maublanc
Uitgever Hurrican
Aantal spelers 2
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 15.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links Hurrican
Bruno Cathala
Ludovic Maublanc
Online spelen
Bijzonderheden Uitbreiding alleen te spelen met Mr. Jack

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat materiaal voor 5 nieuwe personen.

SPELBESPREKING

Inleiding

Mr Jack Extension introduceert 5 nieuwe personen. Aan het begin van het spel beslissen de spelers zelf welke personen meedoen en waar ze op het spelbord starten.

Voorbereiding

De Putdeksels en de lantaarns worden gelegd zoals in het basisspel.
Jeremy Bert, Sherlock Holmes, Inspecteur Lestrade en John Smith doen altijd mee. De andere 9 personenkaarten worden verdeeld onder Jack en de detective. Elke speler kiest 2 personen uit hun hand die aan het spel meedoen.
De speler die Jack is trekt één alibikaart. (Om te weten met welke persoon hij moet vluchten.)
Schud de 8 personenkaarten en leg de 4 bovenste open. De detective kiest één van deze kaarten en zet de personensteen op het spelbord. Daarna komt Jack 2 keer aan de beurt, de detective legt de laatste personensteen op het bord. Doe daarna hetzelfde met de 4 overige personenkaarten maar nu komt Jack als eerste aan de beurt.

Spelverloop

Het spel verloopt precies hetzelfde als in het basisspel. Er zijn gewoon 5 extra personen.

  • Joseph Lane: verplaatst 1 tot 3 vakken en mag de barricade verplaatsen. Een barricade kan door niemand gepasseerd worden en als de barricade tussen twee personen staat, worden die niet als aangrenzend beschouwd.
  • Springveren Man: Verplaatst 1 tot 3 vakken en kan tijdens het verplaatsen sprongen maken. Zo kan hij over gebouwen en andere personen springen.
  • Inspecteur Abberline: verplaatst 1 tot 3 vakken. De verplaatsing van aangrenzende personen wordt beperkt tot één vak (of sprong).
  • John Pizer: verplaats John 1 tot 3 vakken. Na de verplaatsing vluchten de personen die naast John Pizer staan 3 vakken.
  • Madame: verplaatst 1 tot 6 vakken zij mag echter nooit het riool gebruiken.

De winnaar

Jack wint als hij uit de stad kan ontsnappen of als hij na acht rondes nog steeds niet ontmaskerd is. Ontsnappen kan alleen als er in de vorige ronde geen getuigen waren.
De detective wint als hij Jack ontmaskert. Dit kan hij doen door met een personensteen op (de personensteen van) Jack te springen. Indien de beschuldiging niet klopt, wint Jack.

 

SPELBEOORDELING

Mr. Jack is een blijft een heel geslaagd 2 personen spel. Ook wat de uitbreiding betreft, ben ik positief.
De variabele startopstelling en de nieuwe karkaters bieden Jack wat meer mogelijkheden. Het is logisch (maar soms werkt onlogisch vrij verrassend!) dat Jack in de spelopzet zijn personen dicht bij de uitgang in het donker zet en dat de detective het omgekeerde doet. Als Jack dan wat geluk heeft, kan hij vrij snel (na de tweede ronde) de stad verlaten. Probeer als detective zoveel mogelijk personen in het licht te plaatsen en optimaal gebruik te maken van de politiebarricades. Wat de nieuwe karakters betreft ben ik niet echt te vinden voor Madame, de andere vind ik leuk gevonden.
Wat de uitbreiding betreft kan ik eigenlijk vrij kort zijn. Geniet je van Mr. Jack en komt het spel heel vaak op tafel, dan ga je ook aan de uitbreiding veel plezier beleven. Blijft jouw exemplaar van Mr. Jack in de kast liggen, dan pas je beter wat de uitbreiding betreft. Want het moet gezegd, de uitbreiding is vrij duur.

December 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *