Byzanz – Review

Auteur
Emanuele Ornella
Uitgever Amigo Spiele
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur
45 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 8.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Claude
Score 7.5/10
Links Amigo Spiele

SPELMATERIAAL

  • 96 warenkaarten
  • 16 handelaarkaarten
  • 6 aanbodkaarten
  • 2 marktkaarten

 

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers komen als handelaar op de markt van Byzanz en proberen daar een zo groot mogelijke winst te behalen.

Voorbereiding

De 96 warenkaarten worden samen met de 16 handelaarkaarten goed geschud en als gedekte stapel op tafel geplaatst.
Aan de hand van de volgende tabel bepaal je het aantal te verwijderen kaarten uit de stapel waren – en handelaarkaarten. In de tabel vind je ook terug welke aanbodkaarten nodig zijn.

Aantal spelers Aanbodkaarten (waarde) Aantal kaarten uit de warenstapel te verwijderen
3 2, 4, 6 4
4 2, 3, 4, 5 12
5 1, 2, 3, 4, 5 2
6 1, 2, 3, 4, 5, 6 4

De aanbodkaarten worden in stijgende volgorde, met de hoogste waarde boven, als open stapel op tafel geplaatst. Elke speler krijgt 4 kaarten van de warenstapel. De twee marktkaarten worden passend aan elkaar gelegd en vormen de markt van Byzanz.
Startopstelling.

Spelverloop

Het spel kent meerdere rondes, het spel eindigt op het einde van de ronde waarin de stapel warenkaarten volledig opgebruikt is. Tijdens het eerste deel van een ronde worden warenkaarten geveild, het tweede deel laat toe om een gratis pakket van de markt te kiezen.

Deel 1: veilen

Van de warenstapel worden evenveel kaarten open gedraaid als de bovenste aanbodkaart aangeeft. Om beurt kunnen de spelers kiezen of ze een bod doen om de tentoongestelde waren, of passen. Dit gaat verder tot één speler overblijft met het hoogste bod. Een bod wordt gemaakt door warenkaarten uit de hand voor je neer te leggen. De soort doet er niet toe, het bod is gelijk aan de totale waarde van alle uitgespeelde warenkaarten. Een bod kan verhoogd worden door extra kaarten bij te leggen. Passen doe je door te zeggen “pas” en alle reeds uitgelegde kaarten terug in je handen te nemen. Reeds uitgespeelde kaarten kunnen enkel terug in de hand genomen worden als je past. De winnende speler moet één van de kaarten uit het aanbod plus al zijn geboden kaarten op de markt leggen, daar worden ze gesorteerd per soort. De aanbodkaart legt hij open voor zich neer en de overige warenkaarten neemt hij in zijn hand.
Het volgende aanbod wordt opengelegd (bovenste aanbodkaart) en wederom wordt het hoogste bod gezocht. Spelers die reeds een aanbodkaart voor zich hebben mogen niet meer mee doen. Dit gaat zo verder tot iedereen een aanbodkaart voor zich liggen heeft.

Deel 2: de markt

Beginnend met de speler die de laagste aanbodkaart heeft, mogen de spelers gratis één soort goederen (alle kaarten in één kleur) van de markt nemen. De stapel met aanbodkaarten wordt opnieuw gevormd zoals in de voorbereiding en er kan een nieuwe ronde beginnen. Indien de warenstapel op is, is het spel ten einde.

Scoren

Op elk moment gedurende het spel, mag een speler er voor kiezen om punten te scoren. Om dit te doen moet hij drie kaarten van dezelfde soort uit zijn hand voor zich leggen, de twee kaarten met de laagste waarde gaan uit het spel, die met de hoogste waarde legt hij gedekt voor zich en vormt zo een scorestapel. Ook als het spel afgelopen is (de warenstapel is op) mogen de spelers nog zo veel als ze willen op die manier kaarten uitleggen.

Handelaarkaarten

De handelaarkaarten zijn een soort joker. Bij het scoren mag je één of twee handelaarkaarten uitspelen in plaats van de juiste warenkaart(en). De handelaarkaart(en) hebben dan een waarde van 0 en moeten uit het spel genomen worden. Ook drie handelaarkaarten mogen uitgespeeld worden, één van de drie komt dan op je scorestapel en heeft een waarde van 5. De handelaarkaarten kunnen niet gebruikt worden om te bieden.

7-kaarten regel

Gedurende het ganse spel mag je niet meer dan 7 kaarten in je hand hebben, is dit toch het geval, dan moet je kaarten wegdoen door te scoren of door ze uit het spel te nemen.

De winnaar

Als de warenstapel op is, begint er geen nieuwe ronde. Iedereen scoort nog zoveel hij wilt en telt dan de totale waarde van zijn scorestapel. Wie de hoogste score haalt is de winnaar. Bij gelijkstand wint degene die nog de meeste kaarten in zijn hand geeft.

 

SPELBEOORDELING

Het biedsysteem van dit spel zit schitterend in elkaar. Een verkeerd bod in deel 1 van een ronde en een ander gaat lopen met jouw goede kaarten. Ondanks het feit dat de spelregels vermelden dat bij het bieden de soort warenkaart er niet toe doet, is het zeker niet onbelangrijk welke soort je uitspeelt, dit wederom door de markt. Zowel de kaarten met hoge waarde als die met lage waarde zijn waardevol, het is nu eenmaal leuker om te scoren met één hoge en twee lage kaarten. Met andere woorden, alles in dit spel is piekfijn afgestemd en het is vernieuwend. Alleen jammer dat het thema niet echt aanspreekt. Geen enkel moment ben je bezig met het handelen in graan, specerijen,… . Je speelt met groene, blauwe, gele, … kaarten. Een beter thema dat zorgt voor wat extra ambiance en je maakt van dit simpel maar goed kaartspel een topper. Alles samen is het zeker de moeite om dit spel eens uit te proberen en voor die prijs moet je het niet laten!

Februari 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *