De Kolonisten Van Catan – Review

Auteur Klaus Teuber
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 – 90minuten
Jaar van uitgave 1995
Prijs 41.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links 999 Games
Klaus Teuber
Online spelen
Online spelen
Online spelen
Online spelen
Bijzonderheden Winnaar Deutscher Spiele Preis 1995
Winnaar Spiel des Jahres 1995
Winnaar Meeples’ Choise Award 1995
Winnaar Gra Roku (polen) 2005

SPELMATERIAAL

37 zeshoekige tegels, 25 ontwikkelingskaarten, 4 bouwkaarten, 2 bijzondere kaarten, 96 speelstukken in 4 kleuren, 18 getallenfiches, 2 dobbelstenen, 95 grondstofkaarten en de struikrover schuilen in de stevige en handige speldoos.

SPELBESPREKING

Inleiding

Beginnend met 2 huisjes en evenveel straten proberen tot 4 kolonisten het voortbestaan van hun stam te verzekeren. Daarvoor is het nodig dat zij nieuwe huizen en straten bouwen. Voor de bouw van deze zaken zijn natuurlijk grondstoffen nodig. Deze grondstoffen zijn beschikbaar op het land, maar niet elk plaatsje is even interessant. Wie als beste zijn imperium uitbreidt en het handigst met zijn grondstoffen omspringt, zou wel eens als beste kolonist uitgeroepen kunnen worden.

Voorbereiding

Het spelbord wordt opgebouwd met de landschapstegels. Op elke tegel wordt een getallenfiche gelegd. De struikrover staat in de woestijn.
Elke speler krijgt zijn speelstukken. De spelers gooien de dobbelsteen. Wie het hoogst gooit, mag als eerste een huis en een straat bouwen. Na de eerste ronde plaatsen de spelers in omgekeerde volgorde nog een huis en een straat. Dit laatste huis levert ook direct grondstoffen op. Als elke speler twee huizen en straten heeft geplaatst, start het spel.

Spelverloop

Wie aan de beurt is, kan een aantal fasen doorlopen. Op het einde van zijn beurt is zijn linker buurman de nieuwe actieve speler.

Fase 1 : Gooien met de dobbelstenen.

De actieve speler gooit met de twee dobbelstenen. Alle landschappen met hetzelfde nummer als het gegooide aantal ogen leveren grondstoffen op. Alle spelers die een dorp of stad hebben aan dit landschap mogen grondstoffen nemen. Een stad levert 2 grondstoffen op een dorp 1.
Als 7 wordt gegooid, worden er geen grondstoffen uitgedeeld. Elke speler met meer dan 7 grondstoffen moet nu de helft van zijn grondstoffen vernietigen. De actieve speler mag ook de struikrover verplaatsten en 1 grondstof stelen. Landschappen die een struikrover bevatten, leveren nooit grondstoffen op.

Fase 2: Handelen met de bank of de medespelers.

Alleen de actieve speler mag handelen. Hij mag grondstoffen ruilen met medespelers. Hij mag ook grondstoffen ruilen met de bank. Hij moet dan 4 dezelfde grondstoffen inleveren om een grondstof naar keuze te nemen. Wie havens bezit kan gunstiger ruilen.

Fase 3: Bouwen.

De speler kan huizen, steden of straten bouwen. Daartoe levert hij de nodige grondstoffen in en plaatst hij zijn bouwwerk volgens de regels van het spel.
De actieve speler mag ook ontwikkelingskaarten aankopen. Deze leveren extra voordelen, punten, of de riddermacht op.

De winnaar

Huizen, steden, de grootste riddermacht, de langste handelsroute en sommige ontwikkelingskaarten leveren punten op. Wie als eerste 10 punten totaliseert, wordt de machtigste kolonist.

 

SPELBEOORDELING

Rond de kolonisten van Catan zijn al vele verhalen, misschien zelfs boeken geschreven. Dit komt omdat het, vooral in België, geldt als de moeder van de bordspellen. Bijna iedereen kent de kolonisten van Catan. Maharadja, Puerto Rico, Machiavelli, … daarentegen zijn minder gekend maar daarom zeker niet minder goed.
De kolonisten van Catan is dan ook een zeer aangenaam spel dat verschillende positieve mechanismen bevat. Er is het steeds veranderende spelbord, de dynamische verloop van het spel en natuurlijk ook de grote interactiviteit. Deze factoren zorgen ervoor dat de kolonisten van Catan een groot deel van de eer en roem die het gekregen heeft, verdient.
Het enige wat ik minder vind aan het spel is het grote belang van de startposities. Wie daar faalt kan het vlug schudden en moet dan nog een goed uur vanuit een verliespositie meedraaien. Wie te snel te sterk staat krijgt de anderen op zijn kop en kan het meestal ook vergeten. Het is dan ook niet zo abnormaal dat de kolonisten reeds van zijn troon gestoten is door spellen als Puerto Rico en Caylus. Ik heb het spel op de kop kunnen tikken voor 30€ en dat mag een wonder heten. De commercialisering en het succes van het spel zorgde al snel voor een fikse prijsstijging (tot 42€).
Er zijn ook tal van uitbreidingen verschenen die het spel meer in balans brengen. Deze uitbreidingen heb ik nog niet allemaal uitgeprobeerd maar ik ontvang veel positieve reacties omtrent groot Catan, steden en ridders, en de zeevaarders. De kleinere uitbreidingen, verschenen in 2005 vb. de diamanten, worden met minder positieve reacties onthaalt.
Intussen is van dit spel ook een reisversie verschenen. Voor 20 € is ze van jouw. Alle speelstukken zijn van pinnetjes voorzien die in het spelbord passen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *