California – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever Abacus Spiele
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 21.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.4/10
Links Abacus Spiele
Michael SChacht

SPELMATERIAAL

In het middenvak van de platte abacusdoos zitten 5 huisborden, 1 winkelbord, 1 bankbord, 88 tegels met meubilair, kamers of zolderuitbreidingen, 11 bonuskaarten, 30 geschenken, 6 gasten, 20 gouden en 30 zilveren munten, 5 leningfiches en een zwarte buidel. Het spelmateriaal is degelijk, maar het opbergen ervan vereist wat handigheid.

SPELBESPREKING

Inleiding

Nadat je een groot huis in Californië geërfd hebt, begin je als een bezetene te renoveren. De buren komen zo nu en dan piepen en als je wat geluk hebt, brengen ze cadeautjes mee. Probeer je huis zo goed mogelijk te renoveren met zo weinig mogelijk geld.

Voorbereiding

De tegels worden geschud en vormen een gedekte stapel.
Het bankbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Op dit bord leg je 4 goudstukken.
Het winkelbord wordt naast het bankbord gelegd. Op het winkelbord leg je 8 tegels van de gedekte stapel.
Elke speler krijgt één gouden en één zilveren munt uit de voorraad en een huisbord.
De rest van het materiaal wordt open op tafel gelegd.

Spelverloop

Als een speler aan de beurt is, kan hij geld nemen uit de bank of een tegel kopen.

Geld nemen.

De speler neemt een gouden munt uit de bank. Deze heeft een waarde van 5 zilveren munten. Dit geld wordt zichbaar bij zijn huisbord gelegd.

Een tegel kopen.

De speler neemt een tegel naar keuze uit de winkel en betaalt de kostprijs aan de bank. Voor een tegel moet een speler evenveel zilveren munten betalen als er gouden munten in de bank liggen.

 

  • Er zijn 6 verschillende soorten (lees kleuren) kamertegels. Deze tegels moeten op een vrij vak in het huis geplaatst worden. De kosten voor het bouwen staan op het grondplan van het huis. Kamers van dezelfde soort moeten verticaal of diagonaal grenzen.
  • Meubilair moet in een kamer van dezelfde soort (lees kleur) geplaatst worden. Door het verzamelen van meubels kunnen bepaalde bonusfiches gewonnen worden.
  • Op de zolder kan je één meubel bewaren. Wanneer je een passende kamer voor dit meubel koopt, moet je het verplaatsen naar die kamer. Je kan de zolder uitbreiden zodat je twee meubels kan bewaren.

Het spelersbord.
huis

Alles over gasten, geschenken, bonuskaarten en leningen.

  • Op het moment dat een speler meubels in een kamer plaatst, komt de overeenkomstige gast (alweer dezelfde kleur) een kijkje nemen. Deze gast wordt dan bij het huis van die speler geplaatst. Op deze manier wandelen de gasten van het ene naar het andere huis. Als zij een huis bezoeken waar reeds gasten aanwezig zijn, brengen ze een cadeautje mee.
  • bonuskaartenDe bonuskaarten tonen verschillende combinaties van meubilair. De eerste speler die zo’n combinatie maakt, krijgt de corresponderende bonuskaart. Deze kaarten zijn 2 tot 3 punten waard.
  • Indien nodig kan een speler een lening aangaan. Hij neemt dan een leningfiche en 3 zilverstukken uit de voorraad. Deze lening mag op elk tijdstip tijdens het spel afbetaald worden. Dit kost 4 zilverstukken. Een speler mag maximum één openstaande lening hebben.

 

De winnaar

WinkelEen ronde eindigt als het laatste goudstuk uit de bank genomen wordt of als de laatste tegel uit één van de twee winkels genomen wordt. (Het winkelbord bestaat uit twee winkels van 4 tegels.) Na elke ronde worden de niet gekochte tegels in de buidel gedaan. De twaalfde en laatste ronde wordt gespeeld met tegels uit de buidel.
Elk geschenk en elke kamer leveren 1 punt op. De waarden van de bonusfiches worden daarbij opgeteld. Spelers met een openstaande lening verliezen 2 punten. De speler met de meeste punten wint.

 

 

SPELBEOORDELING

California is een typisch familiespel. Het is zo uitgelegd en de speelbeurten volgen elkaar snel op. Je hebt dan ook maar twee keuzes, geld nemen of kamers kopen. Natuurlijk is het zo dat je graag beide acties zou uitvoeren maar je moet dus telkens kiezen.
Kies je voor het geld, dan kunnen de andere spelers goedkoper renoveren. Bovendien kunnen zij net die tegel kopen waar jij op gehoopt had. Kies je een tegel, dan zal jouw goudvoorraad snel slinken. Dubbele catastrofe natuurlijk als die goudvoorraad het laat afweten net op het moment dat die ene tegel waarop je zolang wacht tevoorschijn komt. Ook de manier waardoor een ronde eindigt, zorgt voor mogelijkheden. Je kan een ronde bewust snel laten eindigen waardoor belangrijke tegels voor de tegenstrevers in de buidel verdwijnen. De speler links van jou heeft in de volgende ronde dan wel de eerste keuze, wat dikwijls een groot voordeel is! Verder moet je proberen wat bonustegels in huis te halen en cadeautjes te verzamelen. Nu en dan even spieken bij de buren kan dus zeker geen kwaad.
Natuurlijk is er bij het draaien van de tegels wat geluk gemoeid, maar dit werkt niet storend. Een leuk spel voor jong en oud.

September 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *