Canal Grande – Review

Auteur Alan R. Moon, Aaron Weissblum
Uitgever Adlung Spiele
Aantal spelers 2
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2002
Prijs 6.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.3/10
Links Adlung Spiele
Alan r. Moon
Aaron Weissblum

SPELMATERIAAL

Het kleine speldoosje, vergelijkbaar met een doosje van een gewoon kaartspel, bevat 52 actiekaarten en 14 genummerde kaarten. De kaarten zijn van uitstekende kwaliteit.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers proberen de controle te winnen over verschillende districten in Venetië. Daartoe zijn list en bedrog de middelen bij uitstek. Alle middelen die de stem van het volk oplevert, zijn geoorloofd. Wie alle districten naar zijn hand zet of de overduidelijke meerderheid in één district behaalt, is de nieuwe machthebbende figuur van Venetië.

Voorbereiding

De genummerde kaarten en de actiekaarten worden gescheiden. Van de 6 districten worden 2 kaarten genomen en geschud. Elke speler krijgt er 4 en de rest wordt met de overige actiekaarten geschud.
Kies de startspeler.

Spelverloop

De speler die aan de beurt is, neemt 5 actiekaarten en 3 genummerde kaarten. Deze kaarten verdeelt hij in twee aanbiedingen. Zijn tegenspeler mag eerst een aanbieding kiezen en de actiekaarten uitvoeren. De overgebleven aanbieding is voor de eerste speler. Daarna wisselen de rollen om.

De kaarten.

 • Er zijn 6 districten. Elk district heeft 5 kaarten. Districtkaarten worden op handen genomen.
 • De genummerde kaarten hebben een waarde van 1, 2 of 3. Dit zijn strafpunten.
 • Wie een verrader kiest, mag een kaart uit de hand van de tegenspeler trekken.
 • Gondels worden op handen genomen en zijn belangrijk bij een telling.
 • Je mag 2 extra kaarten trekken als je een spion hebt.
 • Dogekaarten activeren een stemming.

Stemming.

 • De speler met de dogekaart beslist in welke regio gestemd wordt. Hij legt minstens één districtkaart uit zijn hand open op tafel.
 • De tegenspeler kan nu overbieden of passen. Als hij overbiedt, moet hij meer districtkaarten spelen dan zijn tegenstander.
 • In principe moeten alle district kaarten van hetzelfde district zijn. Tenzij er gondels worden ingezet. Samen met een gondel mag je één of meerdere kaarten uit een ander district aan je bod toevoegen. Deze kaarten moeten allemaal van hetzelfde district zijn.
 • Per gondel kan je kaarten van andere districten toevoegen.
 • Per speler moet minstens één kaart van het gekozen district geboden worden.
 • De spelers mogen elkaar blijven overbieden. De winnaar neemt de eerst afgelegde district kaart en legt ze als overwinningspunt open bij hem op tafel.
 • Alle kaarten van de overwinnaar worden afgelegd. De verliezer legt alle gespeelde gondels samen met de eerst gespeelde kaart af.

Strafpunten.

De eerste ronde stopt als één speler 10 of meer strafpunten bezit. De speler met de minste strafpunten mag 3 nieuwe actiekaarten trekken. De andere speler begint de nieuwe ronde. Alle afgelegde kaarten en genummerde kaarten worden opnieuw geschud.

De winnaar

Als een speler één kaart bezit uit alle 6 districten of 4 kaarten van één district wint hij het spel.

 

SPELBEOORDELING

Canal Grande is een kaartspelletje dat volledig gebaseerd is op het succesvolle bordspel San Marco. Dezelfde auteurs hebben de grijze cellen laten werken en zijn met dit knap kaartspelletje komen aandraven. Het heeft niet dezelfde klasse als zijn oudere broer maar kan mij toch bekoren. Het spelsysteem blijft bestaan en juist dat is ook de kracht van San Marco. Verdeel de kaarten in 2 groepen en laat de tegenstander eerst kiezen. Indien je een taart in twee stukken verdeeld, zal de eerste persoon wel het kleinste stuk nemen. Deze beleefdheid moet je in Canal Grande niet verwachten. Er wordt bikkelhard gestreden, de keuzes moeten dus goed overwogen worden. De geluksfactor is net iets hoger dan bij het bordspel maar werkt niet storend. Een leuk spel, en dit voor 7€.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *