Carcassonne: Overzee – Review

Auteur Leo Colovini
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 22.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.9/10
Links 999 Games
Klaus-Jurgen Wrede
Leo Colovini
Online spelen

SPELMATERIAAL

In de doos bevinden zich 84 landtegels, 25 horigen in 5 kleuren, 1 scorebord en 5 overzichtskaarten.

SPELBESPREKING

Inleiding

Carcassonne, maar dan overzee. De spelers creëren een landschap met bergketens, laaglanden en zeeën. Horigen kunnen terug ingezet worden om punten te sprokkelen.

Voorbereiding

De starttegel wordt open gelegd, de andere tegels worden gedekt op tafel gelegd. Elke speler ontvangt horigen in 1 kleur en een overzichtkaart. 1 horige wordt op veld nul van het scorespoor gezet.

Spelverloop

Een speler die aan de beurt is, moet één tegel trekken en aan het landschap aanpassen. Daarna mag hij één horige op de zojuist geplaatste tegel plaatsen of één horige terugnemen van het bord of passen.

Landtegels plaatsen.

De speler moet de getrokken landtegel aanleggen zodat tenminste 1 zijde aan een eerder gelegde tegel grenst. De zijden die grenzen moeten hetzelfde type landschap tonen.

Horigen inzetten.

Een horige kan ingezet worden als zeeman op de zee, boer in het laagland of herder in de bergen. Een horige mag alleen in een onbezet gebied, waar nog geen andere horige staat, geplaatst worden.

Horigen terugnemen.

Een horige mag ook teruggenomen worden, hij levert dan punten op. Het aantal punten is afhankelijk van de grootte van de gebieden, het aantal steden die aan een gebied grenzen en het al dan niet afgesloten zijn van een gebied.

  • Als een laagland niet afgebouwd is, levert elke tegel waaruit het bestaat 1 punt op. Een afgebouwd laagland levert dubbel zoveel punten op.
  • Elke aangrenzende stad in een berglandschap levert 1 punt op als het berglandschap niet afgewerkt is en 2 punten als het berglandschap wel afgewerkt is.
  • Elke havenstad in een niet afgebouwd zeegebied levert 1 punt op. Is het zeegebied wel afgewerkt dan leveren ook de tegels van dit zeegebied punten op.

De winnaar

Na de beurt waarin de laatste landtegel wordt aangelegd, eindigt het spel. De spelers ontvangen nu nog punten voor niet teruggenomen horigen. Alle gebieden worden als een niet afgewerkt gebied beschouwd.

 

SPELBEOORDELING

Carcassonne Overzee is een zoveelste boreling uit de Carcassonne familie. De kelk moet blijkbaar tot de laatste druppel leeggedronken worden. Liefhebbers van Carcassonne zullen ook hier hun vertrouwde spelsysteem terugvinden. Net zoals Carcassonne zelf, is ook Overzee een goed spel. Het spelsysteem is identiek, alleen bevat het een paar aanvullingen. Je kan nu namelijk horigen terugnemen en afgewerkte gebieden worden niet automatisch geteld. Daardoor moet je, vooral naar het einde toe, goed overwegen of je een horige zal terugnemen of als je er één wil bijplaatsen. Tot zover de verschillen.
Carcassonne Overzee is een goed spel, misschien iets eenvoudiger dan het gewone Carcassonne, maar biedt geen nieuw spelsysteem, je zou de aanpassingen uit Overzee ook kunnen toepassen op het originele spel. Zo kan je wat Euro’s sparen. Wie wakker wordt en gaat slapen met Carcassonne zal ook van Overzee kunnen genieten.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *