Coloretto – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 8.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.4/10
Links 999 Games
Michael Schacht

SPELMATERIAAL

Het typische kaartspeldoosje herbergt 63 gekleurde kaarten, 10 kaarten +2, 1 kaart laatste ronde, 3 jokers, 5 groepenkaarten en 5 overzichtskaarten.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers proberen te investeren in hun eigen kleuren. Daarvoor moeten ze op het juiste moment kaarten claimen. Wie te vroeg of te laat claimt, krijgt doorgaans het deksel op de neus.

Voorbereiding

Er worden evenveel groepenkaarten op tafel gelegd als er spelers zijn, elke speler krijgt een overzichtskaart en een kleurkaart als startkaart. De overige gekleurde kaarten worden goed geschud. De kaart ‘laatste ronde’ wordt onderaan als 15de kaart tussengevoegd.

Spelverloop

Het spel wordt in een aantal ronden gespeeld. De speler die aan de beurt is kan ofwel een kaart trekken en aan een groep aanleggen ofwel passen en een groep nemen.

Een kaart trekken en aanleggen.

De speler trekt de bovenste kaart van de stapel en en legt ze aan een groepenkaart naar keuze. Er mogen maximum 3 kaarten per groepenkaart liggen.

Een groep kiezen en passen.

De speler neemt alle kaarten uit een groep en past. De groepenkaart wordt omgedraaid en pas opnieuw gebruikt in de volgende ronde. De speler speelt pas in de volgende ronde terug mee.

Einde van een ronde.

Als iedereen een groep genomen heeft eindigt een ronde. Alle groepenkaarten worden terug gedraaid en alle spelers spelen terug mee. De speler die als laatste een groep gekozen heeft, begint de volgende ronde. De gewonnen kaarten blijven voor de spelers liggen.

De winnaar

Het spel eindigt op het einde van de ronde waarin de kaart “laatste beurt” getrokken wordt. Hoe meer kaarten men van een kleur gewonnen heeft hoe meer punten die kleur oplevert. Alleen de waarden van de drie beste kleuren tellen positief, alle andere kleuren leveren strafpunten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Coloretto is een kort spelletje, dat perfect als tussendoortje gespeeld kan worden. De uitleg duurt ongeveer 1 minuut en een spelletje eindigt na ongeveer 20 minuten. De mogelijkheden lijken eerder beperkt, maar na een paar keer spelen merk je toch dat uw hersenen best op ‘”on” staan. Je kan kaarten leggen in jouw eigen voordeel, maar veel leuker is kaarten in iemand anders nadeel te leggen. Coloretto vind ik een zeer geslaagd kaartspelletje, het heeft ons al veel leuke afsluitmomenten bezorgd.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *