Greed – Review

speldoos Auteur Donald X. Vaccarino
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2014
Prijs 21.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Queen Games
   

IMPRESSIE

indedoos
Spelmateriaal
spelmateriaal
Start bij twee spelers
start2spelers
Soorten kaarten
soortenkaarten

OORDEEL

Greed is een makkelijk aan te leren kaartspel. De spelregels, die slechts 4 bladzijden beslaan, zijn duidelijk en eenvoudig te begrijpen. Ze zijn als volgt samen te vatten:

  • Geef elke speler 12 kaarten.
  • Elke speler selecteert 1 kaart en geeft de rest links door.
  • Elke speler legt 1 kaart gedekt voor zich. Deze kaarten worden in volgorde (nummer onderaan) uitgespeeld.
  • De eerste twee beurten, worden geen kaarten gespeeld, waardoor elke speler start met 3 handkaarten.
  • Het spel eindigt na het spelen van de laatste kaart. De rijkste speler wint.

Tijdens de eerste beurten (2 bij 2 spelers, 3 bij 3 spelers,…) ontdekken de spelers welke kaarten voor handen zijn. Deze studieronde neemt wel wat tijd in beslag. Heel wat kaarten bevatten tekst, die zorgvuldig gelezen moet worden. Bovendien is de studieronde noodzakelijk voor het bepalen van de strategie. Er zijn heel wat mogelijke combo’s en er direct de meest lucratieve uitkiezen, is niet zo simpel.
Greed bevat heel wat kaarten waarmee je andere spelers een hak kunt zetten. Deze kaarten zijn bij de start meestal niet zo nuttig. Op die manier ontstaat een leuk soort spanning. Wanneer wordt de kaart gekozen?  Kies je zelf de kaart of laat je ze aan een ander?
De kaart zelf kiezen, biedt de beste bescherming maar als de kaart voor jou niet echt nuttig is, verlies je een kans op een goede ronde.
In Greed bouw je een steeds rendabel wordende geldmachine en elk onderdeel daarvan is belangrijk!
Een eerste blik op de kaarten geeft je een idee van de mogelijkheden. Daarna start je de voorbereidende werken. Je kunt niet alle kaarten van bij de start kiezen, dus hoop je dat de kaarten die je nodig hebt wel één of meerdere keren zullen passeren. Actiekaarten leveren vaak meer op als je ze later uitspeelt, als je ter voorbereiding wat gangsters en holdings speelt. Die wil je natuurlijk eerst selecteren waardoor de kans bestaat dat de kers op de taart voor jouw neus weggehaald wordt. Een goed gevoel voor timing en het juist inschatten van niet eigen plannen zijn eigenschappen die zich best in het bovenste laadje bevinden.
Een aantal van onze Amerikaanse spelers stoort zich aan de sfeer waarin Greed zich afspeelt. Een aantal vrouwelijke spelers zijn op hun (veel te lange me dunkt) tenen getrapt omdat alleen mannelijke boeven aan het gebeuren deelnemen. Ik wens elk van hen een hogere dosis relativeringszin, het is en blijft natuurlijk maar een spel.
Het thema is wat het is, het spelmateriaal is van goede kwaliteit, de inlay vind ik wat onhandig. Greed is een leuke toevoeging aan het ‘kaartdraft-genre’ en zal liefhebbers van dit genre zeker kunnen bekoren. Greed biedt ook de mogelijkheid om dit spelsysteem spelenderwijs te ontdekken. Voorlopig moet je, als je Greed wilt spelen, wel de Engels of Duits begrijpen.

Maart 2015

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *