De Bezeten Fles – Review

Auteur Günter Cornett
Uitgever University Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 1995
Prijs 10.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.3/10
Links University Games
Günter Cornett
Home Page
Online spelen

SPELMATERIAAL

In de doos zitten 36 speelkaarten, 12 per kleur. Daarnaast vind je ook nog een fles, een startkaart en 3 overzichtskaarten. De speelkaarten gaan van 1 tot 37, 19 ontbreekt.

SPELBESPREKING

Inleiding

De bezeten fles vervult alle wensen van de persoon die hem bezit. Jammergenoeg kan hij het leven niet verlengen. Daarnaast moet je hem ook verkopen vooraleer je sterft. Doe je dat niet, dan beland je in de hel. Daarbovenop moet je hem verkopen met verlies. De speler die aan het einde van het spel de fles bezit, is de klos.

Voorbereiding

De startkaart met nummer 19 wordt op tafel gelegd en de fles wordt erop gezet. Elke speler krijgt een overzichtskaart. De 36 kaarten worden aan de spelers uitgedeeld.

Spelverloop

Het spel wordt gespeeld in rondes. Een ronde bestaat uit een aantal slagen.
Aan het begin van de ronde legt elke speler een kaart gedekt onder de fles. Deze slag wordt de duivelsslag genoemd.
Daarna wisselen alle spelers een kaart met hun linker en hun rechter buurman.
Daarna wordt gespeeld. Elke speler speelt een kaart.

  • De spelers moeten kleur bekennen.
  • Wie niet kan bekennen, mag een willekeurige andere kaart spelen.
  • Als alle spelers 1 kaart hebben gespeeld, is de slag voorbij.
  • Wanneer alle gespeelde kaarten op tafel hoger zijn dan de huidige prijs van de fles, gaat de slag naar de speler met de hoogste kaart.
  • Is dit niet het geval dan gaat de slag naar de speler waarvan de kaart dichtst bij de huidige waarde van de fles zit. De kaart waarmee de slag gewonnen werd, blijft open liggen, om de huidige prijs van de fles aan te tonen.

De winnaar

Na een ronde tellen de spelers de punten van hun slagen, dit is het aantal bollen op de kaart. De speler met de fles telt zijn punten niet. Hij krijgt de duivelsslag en moet de punten van die slag van zijn totaal aftrekken. Wie na een vooraf bepaald aantal rondes de meeste punten heeft, wint. Er kan bijvoorbeeld ook tot 100 punten gespeeld worden.

 

SPELBEOORDELING

De bezeten fles is een spel dat elke kaartenliefhebber zal aanspreken. Het is alweer een welgekomen variatie op het slagenspel. Met name de fles zorgt voor enige pit in het spel. Wie zijn lagere kaarten kwijt wil, zal dikwijls met de fles opgescheept zitten. Eénmaal de prijs van de fles te laag is, zal ze niet meer van eigenaar veranderen.
Waarom dan toch het risico nemen? De hoogste kaarten leveren het meeste punten op en die kaarten kan je makkelijk winnen door een kaart te spelen waarvan de waarde lager is dan die van de fles. Op die manier haal je veel punten binnen, maar daarmee ook die vervloekte fles.
Zelfs met relatief slechte handkaarten kan je de schade beperken. Dit omdat de meeste spelers risico’s durven nemen om zo veel punten binnen te halen.
Het verhaal van de bezeten fles zit bij de spelregels, een aardigheidje. Wie kritisch is zal opmerken dat er eigenlijk 4 overzichtskaarten mogen zijn. Het spel is het leukst vanaf 3 spelers. De versies voor 2 spelers zijn minder geslaagd. Maar wie gaat nu een potje kaarten met twee? De bezeten fles is een must voor elke kaartliefhebber.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *