De Pedaalridders – Review

Auteur Pierre Jacquot
Uitgever PS Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 15 min/per rit
Jaar van uitgave 2004
Prijs 9.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.8/10
Links PS Games

SPELMATERIAAL

99 kaarten, 1 gele fiche, 2O blauwe en 2O rode fiches.

SPELBESPREKING

Inleiding

Wie er ooit van droomde de tour de winnen, zal misschien zijn wensen in vervulling zien gaan. Een aantal etappes worden gereden en wie op het einde het minste tijd nodig heeft gehad, zal zegevieren. Start je snel, of hang je in het wiel en sla je uw slag pas op het einde?

Voorbereiding

Na het bepalen van de startspeler krijgt iedereen 6 kaarten. Tegenwindkaarten moeten omgewisseld worden. De startspeler ontvangt de gele trui.

Spelverloop

Wie aan de beurt is, trekt eerst een kaart van de stapel. Daarna speelt hij een snelheidskaart. Vervolgens is zijn linkerbuur aan de beurt. Er zijn altijd 3 mogelijkheden.

Volgen.

De speler legt een snelheidskaart die maximaal 2 eenheden lager is dan de huidige snelheid, hij kruipt in het wiel van de koploper.

Overnemen.

De speler legt een snelheidskaart die hoger is dan de huidige snelheid, de koploper neemt de gele trui en bepaald de nieuwe snelheid.

Lossen.

De speler legt een snelheidskaart die ten minste 3 eenheden lager is dan de huidige snelheid. Hij neemt evenveel blauwe fiches als eenheden achterstand.

Algemene regels.

  • Wie de gele trui bezit en de snelheid moet bepalen, mag gelijk welke snelheidskaart spelen.
  • Wie lost kan alleen minuten inhalen door sneller te rijden dan de huidige koploper, hij kan niet volgen of overnemen zolang zijn achterstand niet volledig weggewerkt is.
  • Wie een kaart vergeet te trekken, heeft pech.
  • Actiekaarten mogen gespeeld worden naargelang het soort actiekaart. De speler trekt direct een nieuwe kaart.

Actiekaarten.

  • Sprint: zorgt voor extra snelheid, je legt ze samen af met een snelheidskaart.
  • Tegenwind: als je die kaart trekt, moet je ze onmiddellijk spelen. Jouw huidige snelheid wordt met twee verminderd.
  • Bergbeklimming: mag je spelen nadat de koploper een snelheidkaart heeft gespeeld. Volgen en overnemen zijn in deze ronde niet mogelijk.

De winnaar

Zodra de laatste kaart getrokken wordt, eindigt de etappe. De speler die de kaart trok, moet wel nog een kaart spelen. De speler met de gele trui krijgt 1 bonusseconde. De rest krijgt evenveel strafseconden als zijn fiches vertegenwoordigen. Wie na een vooraf bepaald aantal etappes het minste strafseconden heeft, is de nieuwe Lance Armstrong.

 

SPELBEOORDELING

Wie op zoek is naar een tactisch meesterspel, laat dit spel beter links liggen. Wie op zoek is naar een luchtig tussendoortje en bovendien wat inlevingsvermogen heeft, zal aan de pedaalridders veel vreugde beleven. De kaarten zijn grappig getekend en indien je het met de juiste personen speelt, zal er heel wat gelachen worden. Hoe meer zielen hoe meer vreugde. Ik beveel de pedaalridders aan voor iedereen die ook graag eens een luchtig spelletje speelt. (De ervaring leert mij dat mannen het spel meer waarderen dan vrouwen.)

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *