Arkadia – Review

Auteur Rüdiger Dorn
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 35.90€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.0/10
Links Ravensburger
Rüdiger Dorn

SPELMATERIAAL

1 spelbord, 1 bouwplaats voor het kasteel, 40 bouwkaarten, 40 gebouwen in verschillende vormen, 88 zegels, 24 neutrale arbeiders, 28 kasteelstenen (in 4 kleuren), een aantal goudstukken en per speler 1 zichtscherm, 4 banieren en 11 arbeiders bevinden zich in de speldoos. Het is even puzzelen voor je weet waar alles past, maar éénmaal je zover bent, blijkt de speldoos handig. De foto hierboven toont alvast hoe het niet moet.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers zijn bouwmeesters die in opdracht van 4 rijke families aan een stad bouwen. Naast het plaatsen van gewone gebouwen, moet ook aan een kasteel gedacht worden. Voor het bouwen ontvangen de spelers zegels van de verschillende families, deze zegels kunnen zij op een voor hen gunstig ogenblik wisselen voor goudstukken.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd, de bouwplaats voor het kasteel wordt op het spelbord gelegd. De torens van het kasteel worden op de vakken gelegd, die de spelrondes aantonen. Telkens 3 in de vakken voor de 1ste en de 2de ronde en 1 in het vak voor de 3de ronde.
Elke speler ontvang zijn zichtscherm, 3 arbeiders in zijn kleur, 4 banieren en 4 bouwkaarten. 3 bouwkaarten worden onder het spelbord gelegd, de rest vormt een trekstapel.
De gebouwen, de zegels en de goudstukken worden binnen handbereik gelegd.

Spelverloop

In zijn beurt moet een speler ofwel bouwen ofwel arbeiders inzetten. Daarnaast mag hij één van zijn banieren spelen.

Bouwen.

Speel een bouwkaart en plaats het overeenkomstig gebouw op het spelbord. Dit gebouw moet horizontaal of verticaal aan andere gebouwen en/of arbeiders grenzen. Leg op het gebouw een zegel van de betreffende familie (staat op de bouwkaart). Bedek je met het gebouw een kamp, dan ontvang je een neutrale arbeider. Daarna vul je jouw handkaarten terug aan.

Arbeiders plaatsen.

Neem een aantal arbeiders uit jouw voorraad (achter het zichtscherm), kies één gebouw en zet de arbeiders rond het gebouw. Deze arbeiders moeten horizontaal of verticaal aan het gebouw grenzen.

Tijdens het spel.

Banier spelen.

Als een speler een banier indient, ontvangt hij 2 arbeiders in zijn kleur uit de algemene voorraad die hij achter zijn zichtscherm mag leggen. Bovendien mag hij zegels inwisselen voor goudstukken. De waarde van de zegels is gelijk aan het aantal zichtbare overeenkomstige zegels in het bovenaanzicht van het kasteel.

Bouwen aan het kasteel.

Als een speler in zijn beurt een gebouw afwerkt, dan mag hij bouwen aan het kasteel. Een speler die een gebouw afwerkt, krijgt het zegel vanop het gebouw. Bovendien krijgen alle spelers die arbeiders rond dit gebouw bezitten één zegel (dezelfde kleur als het zegel op het gebouw) per arbeider. Neutrale arbeiders leveren geen zegels op.
Een gebouw is afgewerkt als alle omringende vakken (horizontaal en verticaal) bedekt zijn met gebouwen en/of arbeiders.
Bouw je aan het kasteel, dan neem je een beschikbare toren en plaats je die op de bouwplaats van het kasteel. De waardeverhouding van de verschillende zegels verandert daardoor voortdurend. In de eerste ronde neem je torens uit het vak voor de eerste ronde en mag je alleen aan het eerste verdiep bouwen. Staat het eerste verdiep vol, dan begint de tweede ronde. Niet gebruikte torens worden in het vak voor de derde ronde geplaatst. In de tweede ronde worden torens op het eerste verdiep geplaatst.

Waarde van de zegels: rood 4, wit 2, groen 4 en zwart 0 goudstukken.

De winnaar

Nadat het tweede verdiep afgewerkt is, komt elke speler nog één keer aan de beurt. Daarna is het spel afgelopen, de spelers wisselen al hun resterende zegels voor goud. De speler met het meeste goud wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Arkadia is een heel vlot spel dat zowel families als echte spellenliefhebbers kan aanspreken. Je hebt slechts keuze uit twee mogelijke acties waardoor je heel vlug terug aan de beurt komt, maar deze acties zorgen wel voor meerdere mogelijkheden. Plaats je je arbeiders zo dat een gebouw direct afgewerkt is of plaats je ze in de weg van een andere speler? Leg je een gebouw om een ander gebouw af te werken of om aan neutrale arbeiders te geraken. Plaats je al jouw arbeiders of houd je er nog een paar in reserve? Wanneer dien je een banier in?
In als zijn eenvoud vind ik Arkadia een prachtig spel. Hieronder een paar zaken waar je best rekening mee houdt.

  • Wissel gerust een banier in om gewoon aan twee extra arbeiders te geraken zonder zegels in te wisselen. Je hebt er 4 en het zou zonde zijn mocht je op het einde van het spel een banier over hebben. Ikzelf doe dit al vanaf mijn eerste beurt.
  • Het spel komt wat traag op gang. In het begin worden weinig gebouwen afgewerkt, op het einde des te meer waardoor het einde wel eens sneller komt dan je zou verwachten.
  • Plaats je arbeiders zo dat ze aan verschillende gebouwen grenzen of kunnen grenzen.
  • Plaats je arbeiders in functie van de bouwkaarten in je hand.
  • Werk gebouwen eerder af door het leggen van andere gebouwen dan door het plaatsen van arbeiders. Houd daarbij de voorraad gebouwen goed in het oog.
  • Torens waarvan je veel zegels hebt, plaats je op het eerste verdiep, maar wacht dan nog even voor je de zegels inwisselt. Werk je een gebouw af tijdens de tweede ronde, dan kan je door het plaatsen van een toren extra punten scoren als je een goede grondlaag voorzien hebt.
  • Zorg ervoor dat je voor je laatste actie nog arbeiders ter beschikking hebt anders zou je laatste beurt wel eens een maat voor niks kunnen zijn.

Oktober 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *