Rotterdam – Review

Auteur
Hans van Tol
Uitgever The Game Master
Aantal spelers 2 to 4
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 29.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Hans van Tol
The Game Master
Variaties

SPELMATERIAAL

De speldoos, die best wel wat kleiner kon, bevat een spelbord, 1 havenmeester, 1 spelfase marker, 20 schepen, 24 grondstoffen, 60 produktkaarten, 46 opdrachtkaarten en 20 scheepskaarten. Het materiaal is heel kleurrijk en leuk om zien.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer jouw schepen veilig naar de verschillende havens te loodsen. Zorg er wel voor dat je niet in de verkeerde haven terecht komt.

Voorbereiding

Elke speler kiest een kleur en ontvangt 4 schepen in die kleur.
De grondstoffen worden naar kleur gesorteerd en op het spelbord gelegd.
De productkaarten worden op het spelbord bij de overeenkomstige haven gelegd.
De opdrachtkaarten worden geschud en elke speler krijgt er 3 op handen.

Spelverloop

Schepen en grondstoffen plaatsen.

Te beginnen met de havenmeester plaatsen de spelers 1 schip in de vaargeul van Rotterdam. De startplaats mag vrij gekozen worden als het maar één van de vier plaatsen in het begin van de vaargeul is. Per plaats mag slechts één schip staan. Nadat je een schip geplaatst hebt, mag je een grondstof naar keuze op dit schip zetten.
Een deel van het spelbord.

Varen en scheepskaarten nemen.

De startspeler kiest als eerste een kleur. Alle schepen die in een vaargeul voor die kleur staan worden nu één plaats vooruit gezet. Daarna kiest de volgende speler een kleur. Dit gaat zo door tot alle spelers één kleur gekozen hebben.
Het kan gebeuren dat een schip niet verplaatst kan worden omdat een ander schip de weg blokkeert. In dit geval heb je pech.
Nadat alle verplaatsingen gebeurt zijn krijgen alle spelers voor elk schip dat op een plaats met een anker staat één scheepskaart. Deze kaarten kunnen ingezet worden tijdens het spel en leveren extra voordelen.
Enkele scheepskaarten van links naar rechts: achterkant, joker, lading wisselen, lading verwijderen, 2 punten.

Lossen, ruilen en opdrachten.

Als laatste mogen alle schepen die in een haven liggen hun grondstoffen lossen. Komt de grondstof overeen met de kleur van de haven, dan mag de betreffende speler een produktkaart pakken. Is dit niet het geval, dan gaat de grondstof verloren. Geloste schepen worden terug aan de voorraad van een speler gevoegd.
De verschillende grondstofkaarten.

Na het lossen krijgen de spelers de mogelijkheid om onderling kaarten te ruilen. Daarna mogen de spelers om beurt maximum 1 opdracht vervullen.
Als elke speler de kans gekregen heeft om een opdracht te vervullen, wordt de havenmeester pion doorgegeven en start een nieuwe ronde.

De winnaar

Als een speler 12 overwinningspunten heeft behaald, wordt de huidige ronde uitgespeeld. Daarna wint de speler met het meeste punten.
Voorbeelden van opdrachtkaarten. Om de eerste opdrachtkaart te vervullen heb je 1 brood en 1 jerrycan nodig, dit levert je vier punten op.

 

SPELBEOORDELING

Rotterdam gooit op Boardgamegeek geen hoge ogen, maar dat vind ik niet helemaal terecht. Het is misschien niet echt een spel voor strategische grootmeesters, als familiespel daarentegen verdient het zeker een plaats in de spellenkast. Het is uitermate leuk om schepen van medespelers in de verkeerde haven te loodsen maar daarbij proberen eigen schepen in de juiste haven loodsen is geen sinecure. Scheepskaartjes kunnen helpen of tegenwerken als andere spelers het op jou gemunt hebben. Rotterdam speelt vrij vlot en het is telkens spannend om te zien waar jouw schip nu weer zal terechtkomen. Zorg er wel voor dat er zo nu en dan een schip in de juiste haven beland, of je zou wat last van frustratie kunnen krijgen.
Je kan natuurlijk wat pech hebben met jouw combinatie van grondstofkaarten en opdrachtkaarten en als het ruilen dan niet echt vlot, zit je met de gebakken peren.
Op de website van de gamemaster vind je wat varianten die de geluksfactor nog verkleinen (zie bovenaan variaties bij links) en er is momenteel ook een uitbreiding Masters of trade beschikbaar. Deze uitbreiding probeer ik nog in handen te krijgen zodat ik jullie meer kan vertellen.

December 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *