Die Fugger – Review

Auteur Klaus-Jürgen Wrede
Uitgever Abacus Spiele
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 6.60€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.2/1O
Links Abacus Spiele
Klaus-Jürgen Wrede

SPELMATERIAAL

In het kleine doosje, waarvoor Adlung bekend is, zitten 9 waardekaarten, 1 kaart Jacob de Rijcke, 5 kaarten als goederen aanwijzer, 4 kaarten met kooplieden en de spelregels.

SPELBESPREKING

Inleiding

De Fugger familie is ontzettend rijk en wil een koopman in dienst nemen. Eén de spelers kan die koopman zijn. De spelers proberen de prijzen van de producten in hun voordeel te beïnvloeden. Wie wordt de rijkste koopman?

Voorbereiding

De 9 florijnen vormen een cirkel, de 5 goederenaanwijzers liggen naast de kaart met 5 florijnen. De kaart Jacob de Rijcke ligt naast de cirkel. De rest van de kaarten wordt geschud en elke speler krijgt er 4. Jacob de Rijcke krijgt er 2.

Spelverloop

Het spel bestaat uit een aantal rondes. Wie aan de beurt is, kan uit onderstaande mogelijkheden kiezen.

Een kaart van de stapel nemen.

Alleen als je niet meer dan 4 kaarten bezit, kan je deze mogelijkheid kiezen.

Een kaart open spelen.

De speler speelt een kaart open op tafel. Dit kan een goederenkaart zijn of een koopliedenkaart. Je mag maximum 2 koopliedenkaarten per ronde spelen.

Een kaart gedekt spelen.

1 keer per ronde en alleen in de eerste 2 ronden kan je deze mogelijkheid kiezen. Kaarten die je gedekt neerlegt blijven tot op het einde van het spel liggen.

Einde van een ronde en waardering.

  • Als er van één van de goederen 5 kaarten open op tafel liggen, eindigt de ronde.
  • De 3 goederenkaarten waarvan er het meeste op tafel liggen, stijgen in waarde. Evenveel florijnen als er kaarten open op tafel liggen. De andere goederen dalen 1 florijn.
  • Stijgende goederen stoppen altijd op 1 als ze de negen voorbij gaan, dalende goederen stoppen eveneens op 1.
  • De spelers verkopen nu al hun goederen aan de huidige marktprijs, goederen met een koningszegel tellen dubbel als er van deze soort niet meer dan 3 open op tafel liggen.

Een nieuwe ronde.

Iedere speler neemt 2 nieuwe kaarten, een koopman levert 2 extra kaarten op, 2 koopmannen 5 extra kaarten. De linkerbuur van de speler die de waardering heeft ingezet, begint de nieuwe ronde.

De winnaar

De evaluatie start als een speler minstens 100 florijnen heeft verdient. De gedekte kaarten worden nu nog verkocht aan dubbel tarief. De speler met de meeste florijnen wordt door Jacob de Rijcke aangeworven.

 

SPELBEOORDELING

Die Fugger is een gezellig kaartspelletje waar je als speler eigenlijk niet zoveel vat op hebt. Je kan alleen maar gokken welke goederen de andere spelers eventueel zouden spelen. Daartegenover staat dat de gedekte kaarten wel voor extra spanning kunnen zorgen. Hoe meer kaarten je hebt, hoe meer keuze en invloed op het spel je kan hebben. Kooplieden hebben dus hun belang. Naar mijn bescheiden mening is die Fugger een plezant spelletje zonder meer. Aangezien het amper 7€ kost, zijn geld meer dan waard.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *