Hijara – Review

Auteur Martin H. Samuel
Uitgever Games Above Board
Aantal spelers 2
Spelduur 15 – 30 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 12.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links Games Above Board

SPELMATERIAAL

33 blauwe en 33 gele stenen zitten in een zwart zakje. Dit zakje zit samen met de spelmat en de spelregels in een soort plastiek zak.

SPELBESPREKING

Inleiding

Hijara is een spel dat oorspronkelijk door Berbers met steentjes in het zand werd gespeeld. De spelers proberen door het strategisch plaatsen van hun stenen zoveel mogelijk punten te scoren.

Voorbereiding

De spelmat wordt in het midden gelegd. De ene speler krijgt de gele stenen, de andere de blauwe.

Spelverloop

Om beurt leggen de spelers een steen op de mat. Zij proberen door het handig leggen van de stenen punten te scoren. Een steen mag in gelijk welk vierkant liggen. Het laagste vrije getal moet steeds bedekt worden.

De winnaar

De spelers scoren 10 punten voor elke verticale, horizontale of diagonale rij van dezelfde getallen. Op dezelfde manier scoren ze 15 punten voor een opeenvolgende rij. 20 punten worden verdient als je een volledig vierkant bezet. Je kan er ook voor kiezen punten toe te kennen voor dezelfde of opeenvolgende getallen in de hoeken. De speler met de meeste punten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Hijara is een spel in het genre van vier op een rij, Quatro, Exago en ik zal er wel nog een paar vergeten. De spelmat die uit een soort rubber bestaat is handig gevonden en het spel zelf is zeker niet saai. Alleen zie ik niet in waarom je het zou kopen. Een rode balpen, een blauwe balpen en een blad papier en je kan exact hetzelfde spel spelen. Bovendien is het een spel in de categorie ‘nog meer van dat’ zonder dat het iets nieuw toevoegt waardoor het toch een betere score zou verdienen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *