Hansa – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever Abacus Spiele
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 19.90€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.4/10
Links Abacus Spiele
Michael Schacht
Online spelen

SPELMATERIAAL

In het ene opbergvak van de platte doos zitten 78 goederenschijven in 6 kleuren, 4 grote buidels, 1 schip en 60 markten in 4 kleuren. In een apart zakje zitten 22 Talers. Het spelbord dekt het geheel af. Alles is van behoorlijke kwaliteit.

SPELBESPREKING

Inleiding

Je drijft handel in de Hanzesteden. Een schip vaart van de ene naar de andere stad. Enkel de stad waar het schip aanmeert is op dat moment interessant voor de handel. Probeer overal je graantje mee te pikken door goederen te kopen, markten te bouwen en goederen terug te verkopen.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 15 marktkramen en een geldbuidel in zijn kleur. De spelers krijgen 3 talers als startkapitaal. De goederen worden open op de pakhuizen in de steden gelegd. De rest van de goederen wordt in 5 gelijke stapels op het spelbord gelegd. Het schip start in kopenhagen. De spelers plaatsen om beurt twee marktkramen. Als iedere speler 6 marktkramen heeft geplaatst, begint het spel.

Het spelbord.

Spelverloop

Elke speler komt evenveel aan de beurt. Wie aan de beurt is overloopt 4 fasen.

Fase 1 : inkomen nemen.

De speler krijgt 3 Talers uit de bank.

Fase 2: aanbod aanvullen.

De speler mag de lege pakhuizen terug aanvullen. Dit kost hem 1 Taler.

Fase 3: acties uitvoeren.

Om acties uit te voeren moet je het schip verplaatsen langs één van de vaarroutes. Per stad waar het schip aanmeert, mag je één actie uitvoeren. Het schip verplaatsen kost 1 Taler.

Goederen aankopen

Voor 1 Taler mag je één goed uit een pakhuis nemen. Je moet de Taler betalen aan de speler met de meeste marktkramen in een stad. Het pas verworven goed leg je open op tafel.

Marktkramen oprichten.

Voor 1 goederenschijf mag je een marktkraam in een stad plaatsen. Het aantal tonnen op de goederenschijf bepaalt hoeveel markten je mag plaatsen.

Goederen verkopen.

Wie van één soort goederen meerdere fiches bezit mag goederen verkopen. Hij legt daarvoor de goederenfiches gedekt op zijn geldbuidel. Een speler kan alleen goederen verkopen in steden waar hij marktkramen bezit. hij moet dan 1 markt terug in zijn voorraad leggen. De andere spelers moeten nu 1 fiche van dezelfde kleur uit het spel nemen als deze open op tafel ligt.

Fase 4: belastingen.

Een speler mag maximum 3 Talers en 3 open goederenfiches bezitten op het einde van zijn beurt. Het teveel wordt weggelegd.

De winnaar

Als de laatste stapel goederen wordt gebruikt om het aanbod aan te vullen, wordt de huidige ronde uitgespeeld. De spelers krijgen 1punt voor elke open goederenfiche en voor elke ton op een verkochte goederenfiche. Een stad met een marktkraam levert 2 punten op, heb je in een stad een monopolie dan krijg je 4 punten. De speler met de meeste punten mag zich de beste handelaar noemen.

 

SPELBEOORDELING

Hansa is een prachtig spel. Het legt vlot uit, duurt maar een uurtje en eist toch voldoende tactisch inzicht. Het leuke aan het spel is dat je Talers nodig hebt om acties uit te voeren. Die Talers kun je krijgen van je medespelers als je op de juiste plaatsen marktkramen plaatst. Goederen verkopen levert het meeste punten op. Het nadeel is wel dat je dan je marktkramen terug kwijt bent en zonder marktkramen verdien je maar weinig geld. Geld en goederen opsparen heeft geen zin want op het einde van je beurt zijn er belastingen. Let goed op waar je het schip laat eindigen, want de speler die na jou komt zou misschien net iets te veel kunnen profiteren. Voor wie van vlotte, tactische spelletjes houdt, is Hansa (Hanse in het nederlands en 10€ duurder) een aanrader.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *