Dobble Kids – Review

Auteur Denis Blanchot
Uitgever Asmodee
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 15 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 11.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score Heel leuk
Links Asmodee
Bijzonderheden Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

SPELMATERIAAL

doosin de doos

Het metalen doosje bevat 30 kaarten.

SPELBESPREKING

Inleiding

Elke kaart toont 6 afbeeldingen van dieren. Als je twee kaarten vergelijkt is telkens juist 1 dier identiek. Wie ziet als eerste welk dier dit is!

Voorbereiding

Dobble Kids bestaat uit 5 minispelletjes. Kies, leg uit en speel!

Spelverloop

  • Verstoppertje: leg voor elk kind 4 en voor elke volwassene 6 kaarten open op tafel. Leg één kaart in het midden van de tafel. Probeer als eerste je kaarten weg te spelen door telkens het identieke dier te benoemen.
  • 5 vingers van de hand: zelfde voorbereiding als hierboven. Als je een identiek dier benoemt, leg dan jouw kaart op de kaart in het midden. Op die manier verandert de middelste kaart voortdurend.
  • De helse toren: elke speler legt één kaart open voor zich. De overgebleven kaarten vormen een trekstapel in het midden. Vergelijk jouw kaart met die van de toren. Als je een identiek dier benoemt, neem dan de kaart van de toren en leg ze op jouw kaart. Verzamel zoveel mogelijk kaarten.
  • De put: verdeel alle kaarten onder de spelers. Ze vormen er een gedekte stapel mee. Leg 1 kaart open in het midden. Gelijktijdig draaien de spelers hun stapel om. Vergelijk de kaart in het midden met jouw kaart. Als je een identiek dier kunt benoemen leg je jouw kaart op de kaart in het midden. Probeer als eerste je kaarten weg te spelen.
  • Een vergiftigd geschenk: elke speler krijgt 1 kaart. De rest van de kaarten wordt in een stapel in het midden gelegd. Probeer een identiek dier te vinden tussen de kaart in het midden en de kaarten van de andere spelers. Als je een identiek dier benoemt, leg dan de kaart uit het midden op de kaart van de betrokken speler. Probeer zo weinig mogelijk kaarten te verzamelen.

    kaarten

De winnaar

Degene die het meest plezier maakt.

 

SPELBEOORDELING

Dobble Kids is – vandaar de naam – een variant voor kinderen gebaseerd op het gelijknamige spel Dobble. Normaal gezien houd ik mij met kinderspellen bitter weinig bezig maar nu er sinds kort 2 kleine spellenfreaks in wording bij mij thuis rondlopen, waag ik mij er toch aan.
Om een spel dat duidelijk voor kinderen bedoeld is te kunnen beoordelen, moeten natuurlijk andere zaken in overweging genomen worden. De vormgeving en het uitzicht van de verschillende spelelementen zijn een stuk belangrijk, het moet mooi zijn. Bovendien hebben kinderen kleine handjes en minder fijne motoriek waardoor grotere spelelementen zich opdringen. Eenvoudige spelregels zijn een must en het is belangrijk dat de kinderen zich amuseren en iets bijleren. Ik als volwassene (leeftijd) vind het belangrijk dat een kinderspel leuk blijft als er naast kinderen ook volwassenen meespelen.
Ik heb besloten om kinderspellen niet met een cijfer te beoordelen. Hoe meer recensies ik schrijf, hoe beter ik de onzin daarvan begin in te zien. Jullie zullen het dus moeten doen met wat tekst en een beoordeling in de zin van leuk, heel leuk, minder leuk of vervelend.
Het spelmateriaal oogt leuk, maar soms hebben kinderen wat problemen om de kaarten snel te draaien. De spelregels zijn meer dan eenvoudig en zijn voor kinderen goed te begrijpen. Kinderen die nog maar 4 of 5 jaar zijn, spelen dit spel een stuk trager dan hun oudere leeftijdsgenoten. Dit verschil pas je best aan door die wat meer kaarten te geven. Tijdens het spelen leren de kinderen omgaan met tijdsdruk, verlies en winst wat niet onbelangrijk is. Dat ze misschien wat nieuwe dieren leren kennen is leuk meegenomen.

September 2012

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *