Snow Tails – Review

Auteur
The Lamont Brothers
Uitgever Asmodée Editions
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2009
Prijs 31.50€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Asmodée Editions
The Lamont Brothers

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 100 hondenkaarten (20 per kleur), 32 remfiches (waarden 1 tot 5), 5 sleematten (1 per kleur), 5 houten sleeën (1 per kleur), 1 big foot fiche, 20 houten dennen, 20 blutskaarten en 16 dubbelzijdige parcoursdelen. Dit alles wordt weggestopt in 3 plastiekzakjes.

SPELBESPREKING

Inleiding

Om het eerst, maar dan wel op de Noordpool!

Voorbereiding

Bouw een parcours met de verschillende onderdelen. Zorg er voor dat gelijkgekleurde vlaggen aan dezelfde zijde liggen. Elk parcours moet van een start – en een eindlijn voorzien worden.
Geef elke speler een sleemat, een slee en alle hondkaarten in 1 kleur.
De startspeler kiest als eerste zijn startpositie. Daarna kiezen de spelers kloksgewijs een startpositie.
Elke speler schudt zijn stapel hondenkaarten en neemt er 5 op handen. De spelers op startpositie 4 krijgt 1 extra kaart, de speler op startpositie 5 krijgt er 2.
Elke speler start met een remfiche 3 op zijn sleemat.

Spelverloop

De spelersvolgorde is afhankelijk van de positie in de race. De speler op de eerste plaats komt als eerste aan de beurt enz…

Kaarten spelen en de slee verplaatsen.

 • Wie aan de beurt is moet minstens 1 kaart spelen. Hij mag er ook 2 of drie spelen als alle kaarten dezelfde waarde hebben. Je speelt een kaart op een hond of op de aflegstapel. Je mag niet meer dan één kaart per hond/aflegstapel spelen.
 • De kaart op de aflegstapel bepaalt de remkracht van de slee. Leg een overeenkomstige remfiche in de sleemat om de remkracht aan te geven. De kaarten bij de honden geven de trekkracht van die honden aan.
 • De snelheid van de slee is gelijk aan de som van de twee hondkaarten min de remkracht. Het verschil in kracht tussen de twee hondkaarten geeft aan in welke richting de slee schuift.
 • Als beide honden even hard trekken, dan mag je gebruik maken van de verplaatsingbonus. Het aantal extra vakken dat je dan mag verplaatsen is gelijk aan jouw huidige positie in de race.
 • Je moet de slee evenveel vakjes verplaatsen als de snelheid aangeeft, de schuifkracht heeft aan hoeveel vakjes je in de richting van de sterkste hond moet opschuiven. De schuifbeweging wordt uitgevoerd tijdens het vooruitbewegen.
 • Na het bewegen trek je kaarten tot je er 5 op handen hebt. Het kan gebeuren dat je kaarten moet afleggen tot je er 5 op handen hebt.
  Links een blutskaart, daarnaast voor – en achterkant van de hondkaarten.

Te snel glijden en botsingen.

 • In sommige bochten geldt een snelheidsbeperking op het moment dat je de bocht ingaat. Per punt dat je deze snelheid overschrijdt, moet je een blutskaart nemen. Een blutskaart kan nooit afgelegd worden en zorgt er dus voor dat je minder hondkaarten op handen hebt.
  In deze bocht geldt een beperking van 3. De bocht geeft je ook een idee van de gevraagde stuurvaardigheid.
 • De slee stopt onmiddellijk als je botst met een andere slee. Je moet direct jouw beurt beëindigen. Je mag jouw hand niet aanvullen.
 • De slee stopt ook als hij botst met de rand van het parcours. Je moet een blutskaart nemen en jouw hand aanvullen tot 5.

De winnaar

Wie als eerste de eindstreep bereikt wint. Als meerdere spelers tijdens dezelfde ronde de eindstreep bereiken, wint degene die het verst is doorgegleden.

 

SPELBEOORDELING

Snow Tails is op zijn minst origineel te noemen omdat ook het sturen door de gespeelde kaarten wordt beïnvloed. In heel wat racespellen kies je zelf de richting waarin je vooruitgaat, maar hier is dit niet het geval. Dit is iets waaraan je wat moet wennen. Dit spelsysteem zorgt ervoor dat je meerdere mogelijkheden hebt met jouw handkaarten. Natuurlijk moet je ook wat geluk hebben, maar hier en daar kan je dat toch wat afdwingen. Verkeerd of te snel een bocht aansnijden kan nefast zijn voor de eindoverwinning. Soms kan een opzettelijke botsing soelaas brengen.
Snow Tails voorziet een aantal parcoursdelen waardoor je zelf parcours kan bouwen en heel wat variatie mogelijk is. Zo kan je dennenbomen als extra hindernis op het parcours plaasten. In mijn exemplaar zat trouwens ook een extra parcoursdeel.

Het is natuurlijk zo dat het spel leuker is naarmate er meer racers aan de start verschijnen.
Al bij al is Snow Tails een grappig, leuk en spannend racespel. Ideaal voor families.
De remfiches.

Juli 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *