Exago – Review

Auteur Mark Forsyth
Uitgever Goliath
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 15 – 30 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 29.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Goliath

SPELMATERIAAL

Het spelbord en de 48 stenen in 6 kleuren bevinden zich in een op maat gemaakte doos.

SPELBESPREKING

Inleiding

Exago is een abstract bouwspel waarin de spelers om beurten een steen op het bord leggen. Wie als eerste 4 op een rij haalt, wint het spel. Eén probleem, hoe doe je dat met amper 6 stenen?

Voorbereiding

Het spelbord wordt in elkaar gezet. Elke speler ontvangt 6 stenen. Zijn er maar 2 spelers dan ontvangen beide spelers 12 stenen.

Spelverloop

Het begin.

Om beurt leggen de spelers een steen op het bord. De eerste steen moet in het midden gelegd worden. Elke volgende steen moet aan een andere steen grenzen.

Wat als jouw voorraad stenen op is?

Als een speler geen stenen meer bezit, moet hij er één verplaatsen. Als daardoor 2 aparte eilanden ontstaan op het spelbord, wordt het kleinste eiland verwijderd. Deze stenen worden terug aan de spelers gegeven. Als de groepen stenen even groot zijn, beslist de actieve speler welke groep er van het bord verwijderd wordt.

Blokkeren.

Tijdens het spel zullen de spelers niet alleen zelf proberen 4 op een rij te halen, ze zullen ook de anderen blokkeren. In principe moeten zij altijd de speler die het dichtst op hen volgt blokkeren als ze uit twee spelers kunnen kiezen. Doet een speler dat niet, dan mag de benadeelde speler, en alleen die, de actieve speler daar op wijzen. Die actieve speler moet dan zijn steen verplaatsen.

De winnaar

Wie als eerste 4 op een rij heeft, wint het spel. Bij 2 spelers wordt tot 5 op een rij gespeeld.

 

SPELBEOORDELING

Exago is, zoals we dat noemen, een abstract legspel. Veel verbeelding heb je er dus niet bij nodig. Exago wordt meestal gespeeld om een avond af te sluiten. Beginnelingen zullen na 5 minuten reeds een potje gespeeld hebben. Ervaren spelers kunnen gemakkelijk een half uur vullen. In exago wordt de winnaar niet bepaald door de sterkte van de speler zelf, maar door de zwakte van de tegenstanders. Ervaren spelers winnen weinig door hun eigen inzicht, meestal winnen ze omdat één van de tegenstanders een fout maakt. Wie te sterk focust op eigen succes loopt gegarandeerd in de val. Zijn alle spelers even sterk, dan is exago zeker aan te raden. In het andere geval mist het spel zijn doel. De score is gebaseerd op het eerste geval.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *