Haggis – Review

Auteur
Sean Ross
Uitgever Indie Board & Cards
Aantal spelers 2-3
Spelduur
30 – 45 minuten
Uitgave 2010
Prijs 13.90€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links Indie Board & Cards

SPELMATERIAAL

Het kleine maar stevige speldoosje bevat 54 speelkaarten, 3 boeren, 3 koninginnen, 3 koningen, 3 Samenvattingskaarten en de spelregels in het Duits, Engels en Frans.

SPELBESPREKING

Inleiding

Haggis doet wat denken aan Tai Pan. De spelers proberen hun handkaarten zo snel mogelijk weg te spelen. Ondertussen probeer je waardevolle kaarten te veroveren. Vooraleer je een eerste kaart speelt, mag je wedden. Dat wil zeggen dat je ervan overtuigd bent dat je als eerste je kaarten zal wegspelen.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt één boer, één koningin en één koning. Deze kaarten moeten open voor de spelers op tafel liggen. Verwijder bij een spel met twee spelers één kleur, schud de kaarten en geef er 14 aan elke speler. De overgebleven kaarten ‘de Haggis’ worden gedekt opzij gelegd.

Spelverloop

Haggis bevat 54 kaarten in 5 kleuren. Die gaan in oplopende volgorde van 2 naar 10.

Er worden verschillende ronden gespeeld. Kies een startspeler die de kaarten verdeelt. Tijdens elke ronde worden een aantal slagen gespeeld. De speler links van de deler komt uit. Een speler kan uitkomen met een set, een serie of een bom. De volgende speler mag een hogere combinatie spelen of passen. De nieuwe combinatie moet van hetzelfde type zijn, moet hetzelfde aantal kaarten bevatten en moet natuurlijk hoger zijn in waarde. Bommen vormen de enige uitzondering op die regel. Een bom kan elke combinatie (uitgezonderd een hogere bom) verslaan. Als alle spelers passen, gaat de slag naar de speler die de hoogste combinatie gespeeld heeft. Als je de slag wint met een bom, moet je hem aan één van je tegenspelers geven. De winnaar komt opnieuw uit.
Een ronde eindigt als slechts één speler nog kaarten op handen heeft. Deze handkaarten worden samen met de Haggis aan de speler gegeven die als eerste uit was.

Verschillende combinaties.

 • Een set is een groep kaarten van dezelfde waarde. Een set kan 1 tot 8 kaarten bevatten.
 • Een serie is een groep opeenvolgende kaarten in dezelfde kleur of een opeenvolging van verschillende sets in dezelfde kleur.
  of
 • Een bom is een speciale combinatie. Er zijn 6 verschillende bommen, van laag naar hoog:
  • 3-5-7-9 in vier verschillende kleuren
  • boer – koningin
  • boer – koning
  • koningin – koning
  • boer – koningin – koning
  • 3-5-7-9 in dezelfde kleur
 • Boer, koning en koningin worden open op tafel gelegd, maar gelden als handkaarten. Ze kunnen ingezet worden voor het spelen van bommen en gelden als joker in gelijk welke andere combinatie (wat een set van 8 kaarten mogelijk maakt).

Wedden en scoren.

Vooraleer je jouw eerste kaart speelt, mag je een kleine of eengrote weddenschap plaatsen. Als je als eerste uit bent, ontvang je dan 15 of 30 extra punten. Als je faalt, gaan de punten naar de tegenspelers (de speler die wel eerst uit is en spelers die niet gewed hebben). Een speler die uit is, ontvangt 5 punten voor elke handkaart van de tegenspeler met het meeste kaarten op handen. Elke kaart in jouw slagen levert het aangegeven aantal punten op.

De winnaar

Scores worden op een blad genoteerd. De speler met het meeste punten wordt deler. Speel door tot je een vooraf afgesproken aantal punten bereikt (250 wordt aanbevolen). De speler met het meeste punten wint. Bij gelijkstand wordt een extra ronde gespeeld.

 

SPELBEOORDELING

“Haggis is een typisch schots gerecht. Het werd al door de oude Kelten gegeten. Haggis is een schapenmaag of runderdarm, gevuld met stukjes hart, long, lever, niervet en havermout. Naar smaak kan een gesnipperd uitje toegevoegd worden en peper, zout, nootmuskaat en foelie.” Dit is wat er op wikipedia over Haggis te vinden is.

Alleen degene die zot veel verbeelding heeft, zal het thema in dit spel ervaren. Haggis is natuurlijk een kaartspel in hart en nieren. Ik begrijp dat er een thema moet gekozen worden. Hoe ze bij Haggis komen, is mij een raadsel. Thema’s en spellen, er is al veel over gezegd en geschreven. Zelf vind ik het thema van ondergeschikt belang. Een goed thema is meegenomen, dat wel, maar een goed mechanisme vind ik veel belangrijker. Ik ben opgegroeid in een kaartersfamilie en kon (met lichte overdrijving) eerder manillen dan lopen. Haggis is dan ook een kolfje naar mijn hand. Ik vind dit een heel goed kaartspel met meer mogelijkheden dan je eerst zou denken. Elke speler start met 3 jokers en dat komt het spel alleen ten goede. Als je zwakke handkaarten hebt, kan je met de jokers nog wat rechtzetten. Als je goede kaarten hebt, moet je goed overwegen wanneer en in welke combinaties je jouw jokers gaat inzetten. Zelfs de zwakste speler kan met een bom toeslaan, als je dan een hogere bom speelt, ben je jouw slag kwijt natuurlijk. Ook het puntensysteem is prima uitgewerkt. Het moedigt aan tot spelen. Als je goede kaarten hebt, wil je zo snel mogelijk uit zijn. Als je wat minder geluk hebt met de kaarten, probeer je toch zoveel mogelijk kaarten te spelen om de score van de tegenstanders te beperken. Het gokelement biedt wat extra spanning en zorgt ervoor dat je in één keer hoog kan scoren. Daardoor heb je nooit het gevoel dat je hopeloos achterop hinkt. Bovendien wordt de laatste speler dikwijls geholpen door spelers die een slag winnen door het spelen van een bom.
Het spelmateriaal is misschien wat sober en 14€ voor een kaartspel vind ik wat veel, toch ben ik verkocht.

Mei 2011

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *