Gargon – Review

Auteur Rüdiger Dorn
Uitgever Amigo Spiele
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 6.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.3/10
Links Amigo Spiele
Rüdiger Dorn

SPELMATERIAAL

In het kleine, maar stevige doosje zitten 102 Gargonkaarten in 6 kleuren, 18 bonuskaarten en een spelregelboekje.

SPELBESPREKING

Inleiding

Tot 5 tovenaars nemen het tegen elkaar op. Bedoeling van de strijd is het bemachtigen van een zeer krachtig amulet, Gargon genaamd. Zoals we dat van tovenaars gewend zijn, wordt niet met de blote vuist gevochten. De tovenaars laten hun mythische dieren met elkaar strijden.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 10 Gargonkaarten. De rest van de kaarten wordt in 2 rijen gedekt op tafel gelegd. Zowel van de kaarten op tafel, als van de kaarten in de handen van de spelers moeten de kleuren op de achterzijde zichtbaar zijn.

Spelverloop

Het spel wordt in ronden gespeeld. Eerst leggen de tovenaars gedekt een aantal kaarten op tafel. Daarna strijden de wezens in dezelfde kleur met elkaar.

Kaarten leggen.

De startspeler kiest of hij één, twee of drie kaarten speelt. Drie kaarten in dezelfde kleur echter, mogen niet gespeeld worden. De speler die vervolgens aan de beurt is moet evenveel kaarten leggen of passen en evenveel kaarten trekken van één van de twee trekstapels op tafel. De speler die laatst aan de beurt is mag geen nieuwe kleuren meer aan het spel toevoegen. Hij moet kaarten spelen in kleuren die al op tafel liggen.

Vechten.

In elke kleur vechten de sterkste wezens tegen elkaar, daarna de zwakste. De winnaar mag zijn kaart open voor hem leggen. De verliezers leggen hun kaarten op de aflegstapel en trekken direct een nieuwe kaart. Indien een speler de enige is die een bepaalde kleur heeft gespeeld, dan wint hij automatisch zijn kaarten.

De winnaar

Het spel eindigt op het einde van de ronde waarbij de laatste kaart van één van de twee trekstapels getrokken wordt. De spelers tellen de amuletten op de gewonnen kaarten en krijgen bonuspunten voor kleuren waarvan zij de meeste kaarten gewonnen hebben. De speler met het meeste punten op het einde krijgt het waardevolle Gargon amulet.

 

SPELBEOORDELING

Gargon is een leuk kaartspelletje waar niet alleen wat geluk, maar ook wat strategie in schuilt. Het is namelijk zo dat de zwakste kaarten het meeste punten opleveren. Het komt er dan op neer ervoor te zorgen dat jij die kleuren alleen kunt spelen zodat je zeker bent van winst. Je moet er dus voor zorgen dat je kleuren kan isoleren. Overweeg goed welke kleur je wil bijtrekken en wanneer je uw meest waardevolle kaarten speelt. De nul kaart verliest altijd een gevecht maar levert wel dubbele punten op, houd ze goed in de gaten. Zorg ervoor dat je er één kunt bemachtigen, er zijn er maar 2 per kleur. Heb je ze allebei dan leveren ze vier dubbele punten op. Wie op de voorlaatste plaats zit, is strategisch in het voordeel. Zorg ervoor dat je dan zeker niet moet passen.
Samengevat: ik vind Gargon een leuk spel, maar net geen topper.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *