Goa – Review

Auteur Rüdiger Dorn
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 90 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 35.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.6/10
Links 999 Games
Rüdiger Dorn
Bijzonderheden Winnaar Meeples’ Choice Award 2004

SPELMATERIAAL

55 tegels, 18 kolonistenkaarten, 17 schipkaarten, 10 extra actie kaarten, 45 dukaten kaarten, 30 expeditiekaarten, 4 opslagplaatsen, 4 ontwikkelingstableaus, 20 veilingsfiches, 20 ontwikkelingsblokjes en 50 specerijenzakken zitten handig in de doos opgeborgen. Het spelbord lijkt op één of andere manier niet perfect in de doos te passen. Het is net iets te klein waardoor één hoek altijd in de doos wegzakt.

SPELBESPREKING

Inleiding

4 Portugese kooplieden nemen het tegen elkaar op. Zij proberen handel te drijven op één van de belangrijkste handelsroutes van Goa. Niet alleen het handelen in goederen is van belang, ze moeten er ook voor zorgen dat de oogst, de scheepsbouw, expedities, belastingen en kolonies genoeg vooruitgang boeken.

Voorbereiding

Het spelbord wordt op tafel gelegd. Op het spelbord komen de tegels A.
Alle kaarten krijgen hun plaats op het bord.
De kolonies worden eveneens op het bord gelegd.
De specerijen liggen naast het bord.
Elke speler ontvangt 1 opslagplaats, 1 ontwikkelingstableau en veilingsfiches in dezelfde kleur. Daarnaast ontvangen de spelers nog 4 schepen en 2 kolonisten. De startspeler ontvangt de vlag en 7 dukaten, alle andere spelers ontvangen 10 dukaten.

Spelverloop

Het spel bestaat uit 2 grote delen A en B. Elk deel bestaat uit vier ronden. Een ronde bevat 3 fasen.

Fase 1 : veilingsfiches plaatsen.

De speler met de vlag legt zijn vlag op het spelbord en legt zijn veilingsfiche 1 erop. De andere speler moeten nu een tegel kiezen die grenst aan de vlag. Als laatste kiest de startspeler ook een tegel.

Fase 2: tegels veilen.

De speler die de tegel of de vlag bezit doet een bod. De andere speler kunnen éénmaal hoger bieden of passen. Het geld wordt betaald aan de eigenaar van de tegel. Als de eigenaar van de tegel zelf het hoogste bod heeft, betaalt hij aan de bank. Zo verwerven de spelers tegels. De tegels leveren extra voordelen op als geld, kolonisten, schepen, specerijen, de mogelijkheid tot ruilen, enz… De vlag levert een extra actiekaart op.

Fase 3: acties.

De startspeler voert zijn eerste actie uit, gevolgd door de andere spelers. Elke speler heeft 3 acties. Er zijn 6 verschillende acties waaruit vrijuit gekozen kan worden.

  • Vooruitgang op het ontwikkelingstableau: tegen betaling van schepen en specerijen schuift de speler zijn ontwikkelingsblokje in de betreffende rij één vak naar beneden. Hoe lager het blokje staat, hoe meer punten het oplevert en hoe beter de andere acties worden.
  • Scheepsbouw: afhankelijk van de plaats van het ontwikkelingsblokje ontvangt de speler een aantal schepen.
  • Oogst: afhankelijk van de plaats van het ontwikkelingsblokje ontvangt de speler specerijen die hij op zijn kolonies of plantages moet plaatsen.
  • Belasting: afhankelijk van de plaats van het ontwikkelingsblokje ontvangt de speler een aantal dukaten.
  • Expeditie: afhankelijk van de plaats van het ontwikkelingsblokje ontvangt de speler expeditiekaarten.
  • Kolonie stichten: aan de hand van de kolonisten kan een kolonie gesticht worden. Kolonies leveren extra opslagplaats voor specerijen.

De winnaar

Na de laatste ronde tellen de spelers hun punten. Punten worden verdiend voor de posities van de ontwikkelingsblokjes, voor het aantal gestichte kolonies, voor gelijke expeditiekaarten, voor het aantal dukaten, voor de plantages en voor bepaalde tegels. Wie het meeste punten scoort, is de winnaar.

 

SPELBEOORDELING

Goa is een meesterspel, vergelijkbaar met Puerto Rico en Caylus. Met de weinige middelen en beurten die je bezit moet je zoveel mogelijk trachten te verwezenlijken. Kiezen is verliezen, dus zorg ervoor dat je goed kiest. De verschillende tegels en expeditiekaarten zijn van duidelijke symbolen voorzien zodat het spelen tamelijk vlot verloopt. Belangrijk is dat je zo snel mogelijk een aantal ontwikkelingsblokjes kan verlagen, je mag wel niet in alle sectoren de primus willen zijn want dat is gewoonweg niet mogelijk. Kies in functie van je strategie en probeer waar mogelijk de betere tegels te kopen. Een extra actie biedt vele mogelijkheden, je moet niet bang zijn daar goed voor te bieden. Daarbij komt dat jij de volgende beurt de vlag kan veilen en bijna zeker terug geld in ontvangst kan nemen. Wie de vlag heeft, kan ook bepalen welke tegels geveild kunnen worden. Zo zou ik wel nog een tijdje kunnen doorgaan. Gewoon zeggen dat het een schitterend spel is, zou eigenlijk meer dan voldoende moeten zijn.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *