Graantje De Voorste – Review

Auteur
Stefan Dorra
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2001 (Zoch Verlag)
2008 (999 Games)
Prijs 12.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 2.9/10
Links 999 Games
Stefan Dorra
Bijzonderheden Remake van Razzia uit 1992 (Ravensburger)
Lid van de Jakkie & Bak collectie

SPELMATERIAAL

Het kleine vierkante speldoosje bevat 6 kippenhokken, 42 pluimveekaarten (6 kleuren), 18 vossenkaarten (6 kleuren), 78 graankorrels (3 kleuren) en 1 dobbelsteen. De uitvoering is zeer smaakvol.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer met jouw pluimvee een graantje mee te pikken. Let echter wel op voor vossen die niet op graantjes uit zijn!

Voorbereiding

De kippenhokken worden naast elkaar op tafel gelegd. De kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 5 op handen. (6 bij 2 of 3 spelers)
De graankorrels worden in de doos gelegd en goed geschud.
Drie van de 6 hokken. Merk de leuke tekeningen op.

Spelverloop

Een spelbeurt.

Het spel duurt 13 ronden, elk ronde bestaat uit 4 fasen:

  1. Neem wat graankorrels uit de doos en leg er in elk kippenhok één.
  2. Kies een kaart uit jouw hand en leg ze gedekt neer. Kies 2 kaarten bij 2 of drie spelers (geen vos en vogel in dezelfde kleur.)
  3. Draai de gespeelde kaarten om, de kleur van de kaart geeft aan in welk kippenhok je voedsel wil zoeken. Verdeel eventueel graan en pluimvee.
  4. Trek een kaart.

De verschillende kaarten.

Graan en pluimvee verdelen.

In een kippenhok kunnen zich verschillende situaties voordoen:

  • Als het hok leeg is, blijft het graan daar liggen.
  • Is een vogel alleen in een hok, dan krijgt de speler die deze kaart speelde al het graan uit dit hok.
  • Zijn er meerdere vogels in een hok, dan mogen de spelers in overleg het graan verdelen. Is er geen overeenkomst dan volgt een duel met de dobbelsteen. Hierbij gooien de spelers een dobbelsteen en voegen ze daar de waarde van hun vogel bij. Bij gelijkstand wordt het duel opnieuw gespeeld.
  • Als er 1 vos in het hok aanwezig is, eet de vos alle aanwezige vogels op. De vogelkaarten worden voor de betreffende speler op tafel gelegd. Het graan blijft liggen. Is de vos alleen = er zijn geen vogels, dan krijgt hij niks.
  • Zijn er meerdere vossen in één hok aanwezig, dan volgt een duel met de dobbelsteen.
  • Een schijtlijster (vogel met negatieve waarde) pikt, als hij niet alleen is, altijd een groene graankorrel weg vooraleer er onderhandeld wordt of voor de vos toeslaat.

De winnaar

Na de 13de ronde tellen de spelers de waarde van hun gewonnen graankorrels en vogels op. Gele, blauwe en groene graankorrels leveren respectievelijk 3, 2 en 1 punt op. Een schijtlijster levert minpunten op. De speler met het meeste punten is graantje de voorste!

 

SPELBEOORDELING

Graantje de voorste is een spel dat mij op geen enkel moment kon boeien. Het spelconcept deed me in het begin wat denken aan Adel Verplicht. Probeer in het hoofd van de andere spelers te kruipen en pas uw zet aan die van hen aan. Helaas zijn er in Graantje de voorste twee beperkingen waardoor dit leuke spelconcept niet echt tot zijn recht komt.
Ten eerste zijn jouw mogelijkheden totaal afhankelijk van jouw kaarten en ten tweede is er weinig informatie beschikbaar waardoor je zetten van tegenstanders eventueel zou kunnen voorspellen. Jij denkt dat ik denk dat ik deze zet zal uitvoeren dus doe ik iets anders, gaat dus niet echt op. Ik heb het spel 3 keer gespeeld, telkens met 4 spelers, en het heeft me op geen enkel moment kunnen bekoren. Na een tijdje speelde ik het zelfs op automatische piloot. Kaartje spelen, kijken naar kaarten van de anderen, graantjes en vogels verdelen, enz… Dit zonder maar enigszins voeling met het spel te hebben. Graantje de voorste is wat mij betreft een typisch voorbeeld van quantiteit die qualiteit overtreft.

December 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *