Gubs – Review

Auteur Alex en Cole Medeiros
Uitgever White Goblin Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 15 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 8.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 4.9/10
Links White Goblin Games

SPELMATERIAAL

doosin doos

De speldoos bevat 70 kaarten en de spelregels in het Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer zoveel mogelijk Gubs over te houden aan het eind van het spel.

Voorbereiding

Elke speler krijgt een Gub die hij open voor zich neerlegt.
Haal de kaarten G, U en B uit de stapel, schud de stapel en stop de letters er terug in. Eén bovenaan, één in het midden en één onderaan. Schud de stapel opnieuw.
Geef elke speler 3 kaarten. Spelers die een gebeurtenis krijgen, schudden die terug door de stapel. Ze krijgen geen vervangende kaart.

Spelverloop

Simpel…

Er wordt volgens de wijzers van de klok gespeeld. Als je aan de beurt mag je eerst een kaart trekken. Daarna mag je zoveel kaarten uit je hand spelen als je zelf wilt. Gebeurteniskaarten moet je onmiddellijk spelen! Op het einde van je beurt mag je maximaal 8 kaarten op handen houden, het overschot moet je afleggen.

…of niet?

Er zijn maar liefst 7 soorten kaarten:

 • Gubs zijn gewone kaarten die open op tafel gespeeld worden.
  Gubs
 • Barricades gebruik je om een Gub te beschermen.
  Barricades
 • Vallen speel je op Gubs van andere spelers. Ze blijven liggen tot ze vernietigd worden. Gubs die in een val zitten, leveren geen punten op.
  Vallen
 • Werktuigen helpen je bij het bevrijden of winnen van Gubs.
  Werktuigen
 • Gevaren gebruik je om aan te vallen of te stelen van andere spelers.
  Gevaar
 • Onderbrekingen kan je buiten je beurt spelen.
  Onderbrekingen
 • Gebeurtenissen moet je direct spelen als je er één trekt.
  Gebeurtenis

Er zijn heel wat verschillende kaarten. Lees de tekst op de kaarten als je niet weet wat je met de kaart kan aanvangen.

De winnaar

Het spel eindigt onmiddellijk als de derde letterkaart getrokken wordt. De speler met het meeste vrije en beschermde Gubs voor zich op tafel wint. Bij gelijkstand wint de speler met de grote Gub of de speler met het minste handkaarten als de grote Gub niet van de partij is.

 

SPELBEOORDELING

Gubs is samen met Crooks, Little Devils, The Witches of Blackmore en Crazy Creatures van Dr. Doom één van de nieuwe releases van White Goblin Games. Nu we aan de voordeur van het mooi weer en de daarbij horende activiteiten staan, gooien de mannen (kan ook een vrouw tussen zitten, maar dat weet ik niet) van White Goblin een variatie van eenvoudige spelstystemen in de rekken. Geen ingewikkelde ‘veelspeler’-spellen maar makkelijk te begrijpen en vlot spelende familiespellen moeten ons overtuigen om die prachtige metalen doosjes op tafel te zetten of ergens in een klein hoekje van onze reiskoffer te duwen. 5 verschillende titels, je moet al van het erg kieskeurige type zijn mocht er niks naar jouw gading tussenzitten. Om het jullie gemakkelijk te maken, hebben wij ze alle 5 getest. Hieronder volgen mijn bevindingen van Gubs. Klik op de juiste link voor de recensies van de andere 4 spellen.

Gubs steekt in een prachtig metalen doosje en bevat kaarten met prachtige tekeningen. Het spelsysteem is heel simpel, je moet alleen wat tijd nemen om alle kaarten te leren kennen. De tekst op de kaarten is daarbij een handig en noodzakelijk hulpmiddel. Gubs verloopt heel chaotisch en onvoorspelbaar. Het ene moment liggen er 5 Gubs op tafel en bieden jouw handkaarten heel wat mogelijkheden. Even later kan het gebeuren dat al je Gubs verdwenen zijn en dat je jouw handkaarten moet afleggen of doorgeven. De Gubs wisselen vrijwel elke beurt van positie waardoor pas op het einde een winnaar aangeduid kan worden. De speler die de beste kaarten trekt op het einde van het spel heeft dan ook het meeste kans om het spel te winnen.
Gubs is een pestspelletje waarbij het pesten slechts stopt als het spel ten einde is. Liefhebbers van dit genre zullen hiervan smullen. Voor spelers zoals ik, die niet van dit genre houden, heeft Gubs het grote voordeel dat het niet veel tijd in beslag neemt. Dit speel ik niet uit eigen beweging. Omdat de spelduur zo kort is en ik weet wat ik hiervan mag verwachten, schuif ik wel aan als het me aangeboden wordt.
In spiegelbeeld op de scanner leggen, dus.
GUB

April 2012

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

One Comment on “Gubs – Review”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *