Sla Je Slag (Room) – Review

Auteur
Jeffrey D. Allers
Uitgever PS Games/ Winning Moves
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2009 (Nederlands)
Prijs 16.99€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.5/10
Links Winning Moves
PS Games
Bijzonderheden De Duitse uitgave heet ‘aber bitte mitt sahne’

SPELMATERIAAL

Het speldoosje bevat 57 kartonnen taartpunten en de spelregels in het Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Taarten verdelen en smullen maar!

Voorbereiding

Schud de taartpunten (wat een beetje onhandig is) en vorm 5 taarten van 11 stukken. 2 stukken worden terug in de doos gelegd.

Spelverloop

De taart aansnijden.

De startspeler kiest een taart en verdeelt ze in maximum evenveel stukken als er spelers zijn. De grootte van de stukken doet er niet toe. Je kan stukken maken die uit één of meerdere taartpunten bestaan. De volgorde van de taartpunten mag niet veranderd worden.

De taart verdelen en smullen maar.

Na het aansnijden van de taart worden de stukken verdeeld. De speler links van de startspeler mag als eerste een stuk kiezen. Daarna volgen de anderen in wijzerzin. De speler die de taart heeft verdeeld, komt dus als laatste aan de beurt. Nadat je een stuk gekozen hebt, kies je voor elke taartpunt uit twee mogelijkheden: eet de taartpunt op (= omgekeerd op tafel leggen) of bewaar de taartpunt (= zichtbaar op tafel leggen).
Als je een bewaard stuk taart alsnog wenst op te eten, moet je tijdens het verdelen van de taart passen. Je neemt dan geen stuk van de net aangesneden taart, maar mag alle taartpunten van één soort die voor je op tafel liggen opeten (= omdraaien).

De winnaar

Het spel eindigt als alle taarten verdeeld zijn. Voor elke opgegeten taartpunt krijg je evenveel punten als het toefjes slagroom op de taart. Bewaarde taartpunten leveren alleen iets op als je de meeste stukken van een soort bezit. Je krijgt dan evenveel punten als het getal op de taart aangeeft. De speler met de hoogste totaalscore wint deze taartenslag.
Vb: elk opgegeten stuk aardbeientaart levert 2 punten op (= twee toefjes slagroom). De speler met het meeste bewaarde stukken aardbeientaart krijgt 10 punten. (Ongeacht het aantal stukken dat hij bezit!)

 

SPELBEOORDELING

‘Ik verdeel, Jullie kiezen’. Dat is zowat het principe van dit ‘taartspelletje’. Een principe dat werkt, ook bij een eenvoudig spel als dit. Het thema en de vormgeving komen de sfeer ten goede. De vertaling van de titel vind ik wat minder geslaagd maar daar zal niemand wakker van liggen. De taart (vooral de laatste) moeten verdelen is wel een klein nadeel. Vooral met 3 of 4 smulpapen komt dit tot uiting. Bij 4 spelers moet de startspeler de eerste en de laatste taart verdelen wat een nadeel is. Bij 3 spelers moet de laatste speler als enige maar 1 taart verdelen wat dan een klein voordeel is. Als je kunt onthouden welke stukken jouw medespelers al opgegeten hebben, kan je veel gerichter te werk gaan. Al bij al een leuk en kort spelletje voor jong en oud.

Oktober 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *