Kaiser – Review

Auteur Ralf Burkert
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 90 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 25.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.7/10
Links 999 Games
Online spelen

SPELMATERIAAL

In de doos zitten 7 edelen en 3 ridders in elke kleur. Per kleur zijn ook 3 steden, een inkomstenfiche, een daaldersteen, een stembiljet en een overzichtskaart aanwezig. Daarnaast bevinden zich in de doos ook 1 rondeteller, overwinningspunten, de keizersteen, 3 rijkssteden en een overzicht van de startopstelling. De actiekaarten vervolledigen de inboedel. Het materiaal zit degelijk opgeborgen en is van behoorlijke kwaliteit, alleen de ridders zijn misschien net iets te klein.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers maken deel uit van een adellijke families die aanspraak maken op de keizerlijke troon. Verstandshuwelijken, omkopingen, steden bouwen,… alles wat in je macht ligt mag je doen om in de gunst van keizer en kiezer te komen.

Voorbereiding

Elke speler krijgt één baron met leeftijd 45, een echtpaar met leeftijd 35, een baron met leeftijd 25 en een echtpaar met leeftijd 15. Daarnaast krijgen alle spelers een ridder en 7 daalders.

Spelverloop

Het spel bestaat uit 5 ronden, elke ronde bestaat uit 8 fasen.

Fase 1 : inkomen.

Elke speler krijgt 6 daalders basisinkomen. Elke eigen stad levert één extra daalder op en elke stad onder beheer levert ook één daalder op. De keurvorst van Saksen krijgt twee daalders extra. Het inkomen wordt met behulp van de inkomstenfiche op het daalderspoor aangeduid.

Fase 2: verouderen.

Alle edelen worden één leeftijdsklasse ouder. Wie reeds 45 jaar oud was, wordt uit het spel genomen.

Fase 3: nakomelingen.

De actiekaarten uit de vorige ronde bepalen het geslacht van de nakomelingen. Een meerderheid aan blauwe kaarten levert een zoon op, die als nieuwe baron in het veld terecht komt. Een meerderheid aan roze kaarten levert een dochter op die uitgehuwelijkt kan worden. Een dochter kan ook naar het klooster gaan.

Fase 4: acties.

De speler kan nu kiezen uit drie zaken:

  • Een actiekaart kopen en uitspelen: de juiste vergoeding betalen en de actiekaart uitvoeren.
  • Het privilege van een keurvorst gebruiken: de keurvorst naar het privilegeveld verplaatsen en de actie uitvoeren.
  • Een ridder inzetten of verplaatsen: één daalder betalen en een ridder plaatsen.

Fase 5: nieuwe keurvorsten.

In elk vorstendom wordt bepaald wie er de meeste macht heeft. Je krijgt machtspunten voor ridders, steden, baronnen, echtparen en rijkssteden. Wie de meeste machtspunten heeft, wordt nieuwe keurvorst. De speler die de nieuwe keurvorst levert krijgt 2 overwinningspunten.

Fase 6: verkiezing van een keizer.

Alleen als iemand de actiekaart tegenkeizer gekozen heeft, wordt een nieuwe keizer verkozen. Keurvorsten en bepaalde actiekaarten leveren stemmen op. De spelers moeten stemmen voor de huidige keizer of de tegenkeizer. De speler met de meeste stemmen wordt regerend keizer. Wie op de overwinnaar heeft gestemd, krijgt één overwinningspunt.

Fase 7:actie van de keizer.

De regerende keizer mag een actie uitvoeren. Deze actie is afhankelijk van de ronde die gespeeld wordt. Keizers kunnen rijksteden plaatsen en overwinningspunten behalen.

Fase 8: rondeteller verplaatsen.

De rondeteller wordt één veld verder geplaatst.

De winnaar

Het spel eindigt op het einde van de vijfde ronde. De speler met de meeste overwinningspunten, (zie boven), wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Kaiser is een zeer tactisch spel. Het is alleen geschikt voor spelers die er met hun gedachten bijzijn. Wie teveel fouten maakt kan ofwel zelf kansloos worden ofwel een ander zodanig bevoordelen dat die het klaarste uitzicht op winst heeft. Zijn alle spelers even sterk dan is Kaiser fantastisch. Vooral het ouder worden van de personen zorgt voor veel variatie en wisselende omstandigheden. Een tactiek waardoor je zeker wint, bestaat eigenlijk niet. Wie te vlug te veel punten haalt, zal door de andere spelers genoeg gedwarsboomd worden. Wie slecht start kan best een gooi doen naar de troon van de keizer, de kans is groot dat je die ook krijgt. Zorg voor voldoende baronnen en overweeg huwelijken in gebieden waar jezelf zwak staat. Als de keurvorst niet wisselt worden ook geen punten uitgedeeld, misschien is het handiger een regerend keurvorst een handje toe te steken dan een uitdager aan de macht te helpen? In ieder geval vragen genoeg om een anderhalf uur spanning te verzekeren.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *