Kamisado – Review

Auteur
Peter Burley
Uitgever 999 Games
Huch & Friends
Aantal spelers 2
Spelduur
15 minuten (1 spelletje, varianten zijn opgebouwd uit meerdere spelletjes.)
Jaar van uitgave 2008
Prijs 21.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Claude
Score 8.2/10
Links 999 Games
Online spelen (Yucata)
Huch & Friends

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat:

  • De spelregels in het Nederlands,
  • het spelbord,
  • 16 torens (8 witte en 8 zwarte),
  • 22 drakentandstenen.

SPELBESPREKING

Inleiding

Kamisado is een abstract spel genre dammen, schaken, Zèrtz, … . Elke speler beschikt over 8 torens en probeert één van die torens op de basislijn van de tegenstander te plaatsen. Het spelbord bestaat uit 64 vakjes verdeeld over 8 rijen, 8 kolommen en 8 kleuren.

Voorbereiding

De spelers gaan tegenover elkaar zitten en leggen het spelbord tussen hen in. De eerste rij aan hun kant van het spelbord is hun basislijn. Één speler kiest de witte torens, de andere de zwarte (De zwarte torens maken de openingszet). Op elke toren staat een chinees teken in één van de acht kleuren van de vakjes op het spelbord. De spelers plaatsen hun torens op hun basislijn waarbij de kleur van het chinees teken op de toren overeenstemt met de kleur van het vakje op de basislijn.

Spelverloop

Zwart begint het spel door één van zijn torens te verplaatsen. De verplaatsing gebeurt altijd in een rechte lijn, over een onbeperkt aantal vakjes, ofwel recht vooruit ofwel diagonaal vooruit, nooit achteruit of zijdelings. De beweging kan enkel over lege vakjes en moet ook op een leeg vakje eindigen. Vanaf nu geldt de volgende regel: “De speler die aan zet is, moet de toren met het chinees teken in de kleur van het vakje waar de andere speler zijn toren stopte, verplaatsen”. Als het kan, is verplaatsen verplicht. Indien je niet kan verplaatsen, is de andere speler opnieuw aan de beurt met de kleur van het vakje waar de onverplaatsbare toren op staat. Zit het spel compleet vast, dan verliest de speler die als laatste verplaatst heeft.

Voor partijen met meerdere spelletjes zijn er extra regels voor de opstelling van het volgende spel. Ook krijgt de toren die de basislijn van de tegenstander haalde een extra duwbeweging (sumo), maar een beperking in het aantal vakjes die hij mag verplaatsen. Om deze torens te herkennen wordt er een drakentand op geplaatst. Een toren die voor de tweede of derde keer de basislijn bereikt krijgt een extra drakentand, dit maakt hem nog sterker maar minder mobiel.

De winnaar

Één spelletje wordt gewonnen door de speler die met een toren de basislijn van de tegenstander raakt. Een partij wordt gespeeld tot een vooraf vastgelegd aantal punten (3,7 of 15 punten). Een toren met 1 drakentand = 1 punt, met twee drakentanden = 3 punten, met drie drakentanden = 7 punten en met 4 drakentanden = gewonnen.

 

SPELBEOORDELING

Geluk is niet van toepassing op dit spel, wel strategie en inzicht. Voor de liefhebber van abstracte spelen is dit spel licht verslavend, een echte topper. Belangrijk is de zoektocht naar evenwaardige tegenstanders, degene die het verst vooruit ziet zal dit spel immers meestal winnen, wat frustrerend is voor de steeds verliezende partij.
Kamisado is een must voor elke liefhebber van het abstracte genre. Bovendien is de kwaliteit van het spelmateriaal meer dan ok!

Juni 2011

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *