Kardinaal & Koning – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2000
Prijs 19.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links 999 Games
Michael Schacht
Online spelen

SPELMATERIAAL

In de platte opbergdoos schuilen 55 provinciekaarten, 100 kloosters en 40 raadsheren in 5 kleuren, 5 scorestenen ook al in 5 kleuren, 1 zwarte steen en een spelbord. Het materiaal is van goede kwaliteit.

SPELBESPREKING

Inleiding

Europa in de 12de eeuw. Invloedrijke kloosterorden strijden om de macht. Raadsheren staan hen bij om belangrijke beslissingen te nemen. De spelers plaatsen kloosters op het spelbord en sturen raadsheren uit. Wie doet dit op de handigste manier?

Voorbereiding

Elke speler krijgt alle kloosters en raadsheren in zijn kleur. De scoresteen plaatst hij op het scorespoor. Elke speler ontvangt ook 3 provinciekaarten.
Er worden 4 kaarten open gelegd, de startspeler ontvangt de zwarte steen.

Spelverloop

Als een speler aan de beurt is mag hij of wel kaarten spelen ofwel kaarten ruilen. Wanneer kaarten gespeeld worden, mag de speler acties uitvoeren in provincies die dezelfde kleur hebben als de gespeelde kaart. Op het einde van zijn beurt, mag een speler zijn hand terug aanvullen.

Kaarten spelen.

De speler kan 1, 2 of 3 kaarten spelen.

  • 1 kaart: één speelstuk op het bord plaatsen.
  • 2 kaarten: twee speelstukken op het bord plaatsen in dezelfde provincie. Dit kan alleen als daar al een speelstuk staat.
  • 3 kaarten: twee speelstukken op het bord plaatsen in dezelfde provincie. 2 dezelfde kaarten gelden als joker.

raadsheren en kloosters zijn speelstukken. kloosters worden op de weg gebouwd. raadsheren op het wapenschild. Er mogen maximum evenveel raadsheren staan als er huizen staan van 1 kleur.

De winnaar

Na elke telling worden de punten aangepast op het scorespoor. Als de trekstapel is opgebruikt, volgt een telling van de kloosters per provincie. De speler met de meeste kloosters krijgt evenveel punten als er kloosters staan in de provincie. De speler met de op één na meeste kloosters, krijgt evenveel punten als er kloosters staan van de speler met de meeste paleizen enz…
Als de trekstapel voor de tweede keer op is, eindigt het spel op het einde van de huidige ronde. De spelers ontvangen nu ook punten voor hun raadsheren, dit alleen als ze de meerderheid hebben in beide aan elkaar grenzende landen. De langste rij kloosters levert ook punten op. De speler met de meeste punten is de winnaar.

 

SPELBEOORDELING

Kardinaal en Koning scoort over het algemeen goed. Dit komt omdat het 2 zaken met elkaar combineert waar maar weinig spelmakers in slagen. Namelijk een strategisch spel met een korte tijdsduur. Het spel speelt vlot maar toch moet er voldoende nagedacht worden. Je moet proberen zoveel mogelijk stukken op het bord te plaatsen en ervoor te zorgen dat je met zo weinig mogelijk stukken punten scoort. Het heeft geen zin een meerderheid van 5 stukken te hebben als je met 3 stukken ook de meerderheid kan halen. Je schenkt dan alleen maar punten aan je tegenstrevers. Als je de tegenstand een lange straat ziet maken, is het handig die tijdig te blokkeren.
Intussen is Kardinaal en Koning opnieuw uitgebracht onder de naam China.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *