Schotten Totten – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever PS Games
Aantal spelers 2
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 1999
Prijs 8.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.3/10
Links PS Games
Reiner Knizia
Online spelen
Online spelen

SPELMATERIAAL

In de kleine speldoos schuilen 54 kaarten in 6 kleuren, de kaarten hebben een waarde van 1 tot 9. In het doosje zitten ook 9 grenssteen kaarten en 10 tacktiekkaarten.

SPELBESPREKING

Inleiding

9 grensstenen vormen de grens tussen 2 Schotse dorpen. De verschillende clans uit die dorpen komen eindelijk overeen. Ze willen de grensstenen terug in hun eigen dorp leggen. Per steen worden zo sterk mogelijke afdelingen gevormd. De sterkste afdeling trekt dan de steen naar zicht toe. Wie kan de meeste grensstenen terug in zijn dorp zetten?

Voorbereiding

De 9 grensstenen worden naast elkaar tussen de spelers gelegd. De tactiek – kaarten doen alleen in de uitgebreide versie mee. De andere kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 6 op handen. De overgebleven kaarten vormen een trekstapel.

Spelverloop

De armste speler begint en speelt een kaart voor een grenssteen. Per grenssteen kunnen 3 kaarten aan de ene kant en drie kaarten aan de tegenovergestelde kant liggen. De speler met de krachtigste afdeling wint de steen en schuift hem naar zich toe.

De afdelingen.

Een afdeling bestaat uit 3 kaarten. Er zijn 5 verschillende afdelingen.

  • De wilde horde is de zwakste afdeling. Ze wordt gevormd door 3 willekeurige kaarten.
  • De Schotten-Totten-Staffel zijn 3 opeenvolgende kaarten. De kleur is niet belangrijk. Zij verslaat de wilde horde.
  • De Clan zijn drie kaarten van dezelfde kleur en verslaat de vorige 2 afdelingen.
  • Het Schotten-Totten-Team zijn drie kaarten met dezelfde waarde en is de op één na sterkste afdeling.
  • De geordende clan zijn 3 opeenvolgende kaarten in dezelfde kleur en verslaat alle andere afdelingen.

Grensstenen verschuiven.

De speler beëindigt zijn beurt door een nieuwe kaart te trekken. Daarvoor kan hij echter grensstenen in bezit nemen. Als hij zelf 3 kaarten aan zijn zijde bij een grenssteen heeft liggen en kan aantonen dat hij de sterkste afdeling heeft.
Heeft de tegenspeler ook 3 kaarten liggen dan is de situatie duidelijk. Maar ook als dat niet het geval is en je kan bewijzen dat de tegenstrever onmogelijk jouw afdeling kan verslaan mag je de grenssteen in bezit nemen. Je kan openliggende kaarten als bewijsmateriaal oproepen. Handkaarten blijven geheim.
Zijn twee afdelingen even sterk, dan wint de afdeling met de hoogste totale puntenwaarde. Zijn daarna de afdelingen nog even sterk dan verliest de speler die als laatste een kaart heeft aangelegd.

De winnaar

Het spel eindigt als een speler 3 aangrenzende stenen of een totaal van 5 grensstenen bezit. Deze speler wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Schotten Totten is een soort kruising van poker en spellen zoals Ballonrace, Adam en Eva en Lost Cities. Het grote voordeel van Schotten Totten tegenover vorig genoemde spellen is het feit dat alle kaarten goed gebruikt kunnen worden. Een 1 in een hoge afdeling is veel meer waard dan een 9 in een lage afdeling. Ook al trek je op het eerste zicht slechte kaarten, je kan er altijd wel iets mee doen. Je kan ook winnen door 3 aangrenzende stenen te bezitten. Dit zorgt voor extra spanning. Probeer je hoge afdelingen dus te groeperen bij aangrenzende stenen. Zo kan je het jouw tegenstander heel wat lastiger maken.
Houd ook telkens de kaarten op tafel goed in het oog. Dan hoef je niet te wachten op een kaart die al lang weg is of ben je niet verrast als je tegenstander plotseling 2 stenen claimt waar jij nog maar 1 of 2 kaarten hebt liggen.
De tactische variant met de 10 extra kaarten vind ik net minder tactisch omdat die variant alleen de geluksfactor verhoogt en de zekerheden uitsluit.
De kaarten zijn van grappige tekeningen voorzien en het spel sluit goed aan op het thema, mede dankzij de spelregels die in een Schots sausje werden gedipt. De getallen op de kaarten zijn niet altijd even duidelijk, vooral de 7 lijkt sterk op een 1. Maar dit is slechts een kleine opmerking. Schotten Totten is één van de betere spellen binnen dit genre.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *