La Strada – Review

Auteur
Martin Wallace
Uitgever Kosmos
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 21.50€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10 (bij 3-4 spelers)
3.0/10 (bij 2 spelers)
Links Kosmos

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 1 speelbord dat opgebouwd is uit verschillende delen.

 • 124 wegstukken met op de voorzijde een rechte weg en op de achterzijde een bocht. Deze wegstukken zijn onderverdeeld in heuwel (5 per kleur), bos (8 per kleur) en vlakte (18 per kleur).
 • 19 doelvelden, herkenbaar aan de grijze stip op de achterzijde. 4 steden, 5 dorpen, 5 burchten en 5 boerderijen.
 • 8 startvelden (2 per kleur)
  Van links naar rechts boerderij, dorp, burcht, stad. Onderaan startvelden.
 • 4 schilden (1 per kleur)
 • 48 handelsstenen (12 per keur)

Het spelmateriaal is degelijk en verzorgd.

 

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers kruipen in de huid van handelaren die er op uit zijn zoveel mogelijk goud te verdienen. Vanaf hun eigen stad proberen de handelaren via nieuwe, onbekende wegen verschillende nederzettingen te bereiken. Nederzettingen met veel bewoners zijn vanzelfsprekend interessanter dan kleine boerendorpjes. Monopoly’s in de steden worden nagestreefd want concurrentie betekent immers dat de winst gedeeld moet worden.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in elkaar gepuzzeld. Dit gaat gemakkelijkst als het startdeel (1 veld langer) het eerst geplaatst wordt met het extra veld in het midden.
De 19 doelvelden worden willekeurig op de voorziene plaatsen van het spelbord gelegd.
Elke speler kiest een kleur en neemt plaats aan die zijde van het spelbord.
Elke speler ontvangt 1 startveld, 12 handelsstenen, 1 schild en alle wegstukken in hun kleur.
De startspeler plaatst zijn startveld op het spelbord. De andere spelers volgen met de klok mee. Een startveld moet op een leeg veld ‘vlakte’ geplaatst worden en tussen twee startvelden moet minstens één vrij veld liggen.

Spelverloop

Reisdagen aanpassen en wegstukken leggen.

 • Aan het begin van zijn beurt ontvangt de startspeler 6 reisdagen. Dit duidt hij aan met behulp van zijn schild.
 • Reisdagen worden verbruikt door het plaatsen van wegstukken. In een beurt moet je wegstukken plaatsen tot je minstens één doelveld bereikt. Het wegstuk moet overeenkomen met het landschap op het spelbord.
 • Het plaatsen van vlakte kost 2 reisdagen. Om door een bos te trekken verbruik je 3 reisdagen en over een heuvel klimmen zelfs vier.
 • Elk veld van het spelbord mag slechts één wegstuk bevatten.
 • Een weg moet altijd een doelveld bereiken.
 • Je mag geen wegstukken plaatsen als je over onvoldoende reisdagen beschikt.
 • Je mag reisdagen sparen voor een volgende beurt. Het maximum aantal reisdagen per beurt is echter 10.
  De verschillende wegstukken.

Handelstenen plaatsen en verder trekken.

 • Als je een doelveld met een weg bereikt, mag je daar een handelssteen op plaatsen.
 • Elk doelveld met een eigen handelssteen kan een vertrekpunt zijn voor een volgende weg.
 • Je kan niet naar een vreemde startplaats trekken.
 • Je mag een doelveld slechts éénmaal op je wegennetwerk aansluiten.

Aanpassingen voor een spel met 2 spelers.

 • Elke speler kiest 2 twee kleuren die tegenover elkaar liggen en plaatsen 2 startvelden van één van die kleuren op het spelbord.
 • Elk doelveld mag slechts 1 handelssteen bevatten. Het is echter wel toegelaten een bezet doelveld aan te sluiten om van daaruit verder te kunnen reizen.
 • Een stad levert 5 punten op, een dorp 4, een burcht 3 en een boerderij 2.

De winnaar

Einde van het spel.

Het spel eindigt onmiddellijk op het ogenblik dat een speler geen weg meer kan plaatsen. Dit kan zijn omdat er geen vrije doelvelden meer zijn, omdat de nodige wegstukken niet meer voorradig zijn of omdat hij geen handelsstenen meer bezit. De handelsstenen van de doelvelden worden nu gewaardeerd.

Punten scoren.

Scoreveld voor boerderijen.

 • In de hoeken van de velden staan 4 waarderingsvelden. Deze velden komen overeen met de doelvelden en bevatten 3 delen. Bovenaan een aantal blokjes, in het midden plaats om handelsstenen te plaatsen en onderaan een aantal goudstukken.
 • De handelsstenen op een doelveld worden in het juiste vak van het overeenkomstige waarderingsveld geplaatst.
  Het soort doelveld bepaalt welk waarderingsveld gebruikt wordt. Handelsstenen in een dorp worden dus op het waarderingsveld voor dorpen geplaatst.
  Hat aantal handelsstenen op een doelveld bepaalt in welk vak van het waarderingsveld de stenen geplaatst moeten worden. Staan er 3 handelsstenen op een burcht, dan worden die op het waarderingsveld voor burchten in het vak met 3 blokjes geplaatst bijvoorbeeld.
 • De spelers kunnen nu zien hoeveel goudstukken hun handelsstenen opbrengen. De speler met het meeste goudstukken wint.

 

SPELBEOORDELING

La Strada is een heel eenvoudig en snel aan te leren bordspelletje. Het spel opzetten kan wat tijd in beslag nemen, maar als je het spel correct opbergt, verloopt het opzetten vrij vlug. De speldoos is voorzien van voldoende vakjes zodat doelvelden, startvelden en elk kleur van de wegstukken netjes opgeborgen kunnen worden.
Hoewel de regels vrij simpel zijn, schuilt in dit spel toch wat strategie. De plaats van je startveld is daarbij van primair belang. Er voor zorgen dat grote nederzettingen makkelijk bereikbaar zijn is één punt. Zorgen dat je niet ingesloten raakt een tweede. Het startveld op de zijkant van het spelbord plaatsen, blijkt dikwijls geen goede zet.
Het bouwen van wegen heeft ook een vinnig kantje. Omdat slechts één wegstuk per veld gebouwd kan worden, kan je tegenspelers flink dwarszitten of zelfs in één richting duwen. Door doelvelden te verbinden verhoog je niet alleen je eigen score, je vermindert ook de score van je tegenstrevers. Je kan elkaar dus lekker pesten.
Speel je dit spel met 4 dan is de strijd om de plaats het grootst. De laatste speler lijkt daarbij in het nadeel, maar dat hoeft niet zo te zijn als hij zijn startveld wat weg van de concurrentie kan plaatsen.
Speel je dit spel met 3 dan is de ruimte op het spelbord wat groter en hebben de spelers wat meer speling.
De aangepaste spelregels voor 2 spelers zorgen ervoor dat van het origineel niet veel meer overblijft. Om beurt probeer je dan gewoon een grote nederzetting aan te sluiten tot het spel voorbij is. De spanning is weg en van het leuke korte spel blijft niks meer over.

Februari 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *