Trains – Review

speldoos Auteur Hisashi Hayashi
Uitgever AEG
Aantal spelers 2 – 4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 50,00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links AEG
   

IMPRESSIE

In de doos
in de doos
Start van het spel bij 4 spelers.
start bij 4 spelers
Beurt 1: aankopen ter waarde van 5 goud.
spelbeurt 1
Beurt 2: station plaatsen, 2 sporen leggen en daarvoor betalen met 2 goud. Ontvang 3 ‘waste-kaarten’.
spelbeurt 2

OORDEEL

Trains is een zuivere Dominion kloon. Alle spelers starten met dezelfde kaarten en proberen hun deck al draftend te optimaliseren. De gelijkenissen met Dominion zijn zo sterk aanwezig dat Trains perfect als uitbreiding op Dominion door het leven zou kunnen gaan. In je beurt speel je 5 kaarten, je voert ze uit en daarna vul je jouw hand terug aan tot 5. Op die manier koop je nieuwe actiekaarten, puntenkaarten of betere geldkaarten. Naast de geld – en puntenkaarten zijn ook een aantal van de actiekaarten overduidelijk op Dominion geïnspireerd.
Nieuw is het gebruik van een wondermooi/mooi/niet zo’n mooi/lelijk/afschuwelijk (schrap wat niet past) spelbord.
spelbord
foto boardgamegeek: Todd Rowland

Daarop plaatsen de spelers – aan de hand van actiekaarten – spoorblokjes en stations. Een tweede manier – naast de puntenkaarten – om punten te sprokkelen en een goede poging om de interactie te verhogen. Helaas ontvang je voor dit soort acties strafkaarten in de vorm van ‘waste’. Die zorgen er voor dat jouw motor sputtert. Een vervelend iets waar je best komaf mee maakt door ten gepaste tijde afval te verwijderen.
Tijdens een beurt speel je al jouw kaarten uit, er is geen ‘actiekaarten beperking’ zoals dit in Dominion wel het geval is. Daardoor verloopt Trains heel vlot. Zo vlot dat het naar het einde toe wat repetitief kan aanvoelen.
Trains bevat 30 verschillende soorten actiekaarten waarvan er slechts 8 per spel gebruikt worden. Deze worden aan de hand van een dek (bevat 1 kaart van elke actie) gekozen. Schud de stapel en neem de bovenste 8 kaarten. Op die manier ontstaat steeds een nieuw spel met nieuwe mogelijkheden en combo’s. In vergelijking met Dominion is de variatie net iets groter, toch heb ik het gevoel dat Dominion tactisch iets beter in elkaar steekt.
Trains is eenvoudig en speelt erg vlot. Het spelmechanisme is helemaal niet origineel maar de toevoeging van het spelbord geeft Trains bestaansrecht. Echte ‘Dominion-adepten’, vinden Trains vaak een matig afkooksel van het echte werk. Liefhebbers van het ‘carddraft mechanisme’ gaan ook aan Trains plezier beleven. Ook al moeten ze daarvoor 50€ ophoesten.

Februari 2015

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *