Molkky – Review

Auteur
Is waarschijnlijk een Fins volksspel.
Uitgever 999 Games
Aantal spelers vanaf 2
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 40.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links 999 Games
Bijzonderheden Mölkky is een buitenspel.

SPELMATERIAAL

Het houten kistje bevat 12 genummerde paaltjes en een werpstok (=Mölkky).

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer als eerste juist 50 punten te scoren.

Voorbereiding

Zet de genummerde paaltjes in een ruit tegen elkaar. Zet het kistje ongeveer 4 meter daar vandaan.

Spelverloop

Om beurt gooien de spelers de Mölkky naar de paaltjes. Als je één paaltje omver gooit, scoor je evenveel punten als de waarde van het paaltje. Gooi je meer dan één paaltje omver, dan scoor je evenveel punten als het aantal paaltjes dat je omver gegooid hebt.
Na de worp moet je de omver gegooide paaltjes terug rechtop zetten (op de plaats waar ze gerold zijn).
De speler met de laagste score start de volgende ronde.

De winnaar

Als een speler 3 keer na elkaar niet kan scoren, wordt hij gediskwalificeert. Een speler moet zijn score naar 25 herleiden als zijn score boven de 50 punten uitloopt. De eerste speler die juist 50 punten behaalt, wint.

 

SPELBEOORDELING

Buitenspellen winnen steeds meer aan populariteit. Op een aangename manier samen met de kinderen en/of een aperitiefje van het mooie weer genieten, klinkt heel wat mensen als muziek in de oren. Kubb heeft de opmars ingeleid, Mölkky (en ook Boochie) proberen wat graantjes mee te pikken.
Mölkky heeft wat mee van petanque en bowlen maar dan met een leuker scoresysteem. Bij de start kan je alleen maar naar het pak gooien. Naarmate de paaltjes steeds verder uit elkaar komen te staan, moet je kiezen. Gooi je, om zeker te zijn, naar een groepje paaltjes of verkies je de punten van dat ene geïsoleerde paaltje? Misschien wil je een paaltje gewoon raken omdat het dan verder ligt voor de andere spelers?
Mölkky is ook wel spannend omdat je juist 50 punten moet scoren. Meestal kunnen een paar spelers uitgooien tijdens dezelfde ronde. Dan slaan de zenuwen natuurlijk toe en kan er van alles gebeuren. Alleen de eerste die uitgooit, kan de overwinning vieren. De speler met het minste punten start een ronde. In dit opzicht kan het verstandiger zijn een paaltje met een lage waarde te viseren.
Mölkky is misschien duur, maar daartegenover staan wel heel stevig materiaal en een handig opbergkistje. Ik heb mij de aankoop in elk geval nog niet beklaagt.

Juli 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *