Monopoly Deal – Review

Auteur
Onbekend
Uitgever Hasbro
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 6.95 €
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.3/10
Links Hasbro

SPELMATERIAAL

Het ietwat onhandige kartonnen doosje bevat 110 kaarten. Naast de 4 spelregelkaarten steken er ook 28 grondkaarten, 11 jokers, 34 actiekaarten, 13 huurkaarten en 20 geldkaarten in het doosje.

SPELBESPREKING

Inleiding

Deze luchtige monopoly variant speel je in een half uur!

Voorbereiding

Schud de kaarten en geef er 5 aan elke speler. Leg de overige kaarten als trekstapel in het midden van de tafel.

Spelverloop

Spelverloop.

Je begint jouw beurt met het trekken van 3 kaarten. Daarna mag je tot 3 kaarten spelen. Aan het einde van jouw beurt mag je maximum 7 kaarten op handen houden.

Soorten kaarten.

  • Grondkaarten worden voor de speler op tafel gelegd. Samen met een huurkaart leveren ze geld op. Als je meerdere grondkaarten van dezelfde kleur bezit, levert dit meer geld op. Het getal links boven geeft de waarde van de grondkaart aan.
  • Geldkaarten worden eveneens voor de speler op tafel gelegd. Ze vormen zijn bank. Als een speler moet betalen, kan hij dat alleen met geld uit zijn bank of met grondkaarten die reeds op tafel liggen doen. Als je geld ontvangt, moet je dit in jouw bank leggen. Als je grondkaarten ontvangt, mag je ze bij jouw grondkaarten leggen.
  • Actiekaarten worden in de bank gelegd waardoor ze voor de rest van het spel als geld worden gebruikt of je kan ze spelen en afleggen om de speciale eigenschap ervan te gebruiken. Met actiekaarten kan je andere spelers dwingen huur of geld te betalen. Je kan er ook grondkaarten of zelfs volledige sets mee stelen. Andere actiekaarten verhogen de huur van jouw grond of beschermen je tegen acties van andere spelers.
  • Jokerkaarten kunnen worden ingezet als grondkaarten. Je kiest één van de kleuren op de jokerkaart. Tijdens jouw beurt mag je jokers herschikken.

De winnaar

De speler die als eerste 3 complete grondsetjes verzamelt, wint dit spel.

 

SPELBEOORDELING

Laat ons eerlijk zijn, van monopoly lopen weinig echte spellenliefhebbers warm. Ik moet toegeven dat ook ik niet echt enthousiast was, toen ik dit kaartspelletje in de bus vond. Dit veranderde echter na één spelletje. Monopoly deal is verrassend snel en biedt veel interactie. Het is een vrij chaotisch spel waarin geluk vaak een beslissende rol speelt, maar voor dit spelletje stoort dat niet. Monopoly Deal kan perfect gespeeld worden met een mengeling van volwassenen en kinderen (die dit spel trouwens heel leuk vinden!). Natuurlijk zijn er heel wat betere spellen op de markt, maar in zijn genre is dit spelletje zeer geslaagd.
Een echte spellenliefhebber zou zich kunnen storen aan bepaalde actiekaarten. De actiekaart waarmee je een volledige set kan stelen, is wel heel sterk. Er zijn wel kaarten die je daartegen beschermen als je ze op dat moment op handen hebt tenminste. Misschien is het geen slecht idee om zulke kaarten zo lang mogelijk op handen te houden.
Als je niet van dit genre (luchtig en met veel geluk) houdt, zal ook dit spel je niet kunnen bekoren. Zoek je wat goedkope (niet slecht bedoeld) ontspanning voor een mix van jong en oud, dan zal Monopoly Deal aan jouw eisen voldoen. Ikzelf speel dit enkel als er ook kinderen meespelen. Voor een groep volwassenen houd ik andere zaken achter de hand.

September 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *