Shadows Over Camelot – Review

Auteur Serge Laget, Bruno Cathala
Uitgever Days of Wonder
Aantal spelers 3 tot 7
Spelduur 90 – 120 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 47.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links Days of Wonder
Serge Laget
Bruno Cathala
Bijzonderheden Winnaar Meeples’ Choice Award 2005
Winnaar Tric Trac de Bronze 2005

SPELMATERIAAL

Een hoofdspeelbord en 3 kleinere avonturenborden, 7 ridders van de ronde tafel en hun uitrustingskaart, 7 dobbelstenen, 16 zwaarden, 23 miniaturen en 168 kaarten bevinden zich in de stevige speldoos. Er is genoeg plaatst om alle materiaal netjes op te bergen. Het materiaal is stevig, gedetailleerd en mooi om zien.

SPELBESPREKING

Inleiding

Er heerst chaos in het land. Alleen de ridders van de ronde tafel zijn in staat het goede te laten zegevieren. Zij trekken er alleen of samen op uit om het kwade een halt toe te roepen. Alleen als zij op elkaars steun kunnen rekenen, zullen ze het kwade overwinnen. Maar is elke ridder wel puur van hart, of zit er een spion in het team.

Voorbereiding

Het hoofdspelbord wordt op tafel gelegd, de avonturenborden voor de Holy Grale, Exalibur en Lancelot worden ernaast gelegd.
Elke speler krijgt een uitrustingskaart, zijn ridder en de passende dobbelsteen. De ridders worden aan de ronde tafel gezet.
De witte en de zwarte kaarten worden apart geschud en op het spelbord gelegd. Elke speler krijgt 6 witte kaarten waaronder zeker één Merlijnkaart.
De spelers trekken ook een groene kaart. Deze bepalen of je strijd voor het goede of het kwade. Je mag deze kaart aan niemand tonen.

Spelverloop

Een spelerbeurt bestaat uit twee fasen. De vooruitgang van het kwade gevolgd door de vooruitgang van het goede. Tijdens elke fase moet de speler één actie kiezen en uitvoeren.

Fase 1 : vooruitgang van het kwade.

De speler kan kiezen uit 3 verschillende acties.

  • Een zwarte kaart trekken: deze kaarten zorgen ervoor dat er Saksen of Picten komen aanvallen, de zwarte ridder punten scoort, Exalibur of the Holy Grale aangetrokken worden door het kwade, er katapulten geplaatst moeten worden voor Camelot, de ridders kaarten verliezen, …
  • Een katapult plaatsen voor Camelot: het spel eindigt als er 12 katapulten voor Camelot staan.
  • Een levenspunt verliezen: Elke ridder start met 4 levenspunten, door jouw dobbelsteen te draaien zodat een lagere waarde bovenaan ligt, verlies je een levenspunt.

Fase 2: vooruitgang van het goede.

  • Een avontuur aangaan: de speler mag zijn ridder bij een avontuur naar keuze plaatsen. Deze reis kost de speler een beurt.
  • Een actie eigen aan het avontuur uitvoeren: dit houdt in dat een speler waarvan zijn ridder bij een avontuur staat een passende witte kaart speelt. Deze witte kaarten zorgen voor verdediging tegen Saksen of Picten, aantrekkingskracht van Exalibur of the Holy Grale door het goede, …
  • Een speciale witte kaart spelen: zorgt voor extra voordelen.
  • Wonden verzorgen: om een levenspunt te stijgen moet je drie identieke witte kaarten afleggen.
  • Iemand beschuldigen: een ridder ervan beschuldigen dat hij de verrader is. Die persoon moet zijn groene kaart tonen. Is hij de verrader dan mag je een wit zwaard aan de ronde tafel toevoegen, ben je fout dan moet je een zwart zwaard aan de tafel toevoegen.
  • Wie in Camelot staat kan ook 2 witte kaarten trekken als actie.
  • Tegen inlevering van een levenspunt kan een extra actie gekozen worden.

De winnaar

Het spel eindigt als er 12 katapulten voor Camelot staan, er 7 zwarte zwaarden aan de ronde tafel liggen of 12 zwaarden in totaal en als alle ridders dood zijn. De ridders winnen het spel als er meer witte zwaarden dan zwarte aan de ronde tafel liggen. Deze zwaarden worden verdiend door avonturen succesvol te beëindigen. Meestal doe je dat door een bepaald aantal specifieke witte kaarten te spelen, vooraleer er teveel zwarte kaarten liggen.

 

SPELBEOORDELING

Shadows over Camelot is het tweede spel dat ik ken waarin de spelers het samen opnemen tegen het spelmechanisme. Ik vind het wel een klasse beter dan ‘In de ban van de ring’. Het spel is wel moeilijk te winnen maar dat weerhoud je er niet van te blijven proberen. Elke ridder heeft zijn eigen specialiteiten wat het spel nog interessanter maakt. De verrader zorgt dan weer voor extra spanning, maar ook voor een extra moeilijkheidsgraad. Shadows over Camelot zit goed in elkaar en zorgt voor vele uurtjes spanning. Hoe meer ridders aan het spel deelnemen hoe spannender de strijd. Indien elke speler vertrouwd is met het spel, kan het in één uurtje afgelopen zijn.
Er voor zorgen dat het goede wint, is echter geen sinecure. De sleutel ligt naar mijn gevoel bij de Heilige Graal. Haal je die binnen, dan zet je een grote stap in de juiste richting. Laat de beker des levens tussen de vingers glippen en aanschouw de kracht van het kwade.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

One Comment on “Shadows Over Camelot – Review”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *