Villa Paletti – Review

Auteur Bill Payne
Uitgever Jumbo
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 29.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.2/10
Links Jumbo
Bijzonderheden Winnaar Tric Trac d’Or enfants 2001
Winnaar Spiel des Jahres 2002
Finalist spel van het jaar in Finland en Zwitserland 2002
Belgisch spel van het jaar in 2004
Juegos de Messa Cordoba 2006

SPELMATERIAAL

In de speldoos zitten 1 basis, 5 verdiepingen in 5 verschillende kleuren, 20 pilaren in drie formaten en 4 kleuren, 1 haakje en 1 bouwmeestersteen.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers bouwen aan een immens luchtkasteel. Jammergenoeg ontbreekt het geld voor de aankoop van materiaal. Daardoor gebruiken ze de pilaren van de benedenverdieping om de andere verdiepingen te ondersteunen. Wie het luchtkasteel daardoor laat instorten is de pineut.

Voorbereiding

De basis wordt in het midden van de tafel geplaatst en alle pilaren worden erop geplaatst. De blauwe verdieping wordt op de pilaren gelegd. Daarna gooien de spelers met de bouwmeestersteen, die bepaalt met welke kleur de spelers spelen.

Spelverloop

De speler die aan de beurt is probeert een pilaar in zijn kleur op de hoogste verdieping te plaatsen. Deze pilaar mag uit eender welke lagere verdieping komen. Een speler mag, als hij geen pilaar durft weg te nemen een nieuwe verdieping bouwen. Andere spelers kunnen die beslissing aanvechten. Als ze dat doen, moeten ze bewijzen dat er wel een pilaar geldig verzet kan worden. Lukt dit, dan wordt de pilaar uit het spel genomen. Lukt het niet, dan mag de aangevochten speler een pilaar van de aanvechter uit het spel nemen.

De winnaar

De waarde van de pilaren verschilt naargelang de vorm. Een dikke ronde pilaar levert 3 punten op, een zeshoekige pilaar 2 punten en een dunnen ronde pilaar 1 punt. Vanaf de tweede verdieping strijden de spelers om de bouwmeestersteen. De speler die de meeste punten op het hoogste verdiep bouwt, krijgt deze steen. Als de bouwmeestersteen van eigenaar verandert ligt de kleur van de vorige eigenaar bovenaan. Als de Villa instort, wint de speler die de bouwmeestersteen in bezit heeft. Veroorzaakt die speler zelf de instorting dan geeft de kleur van de bouwmeestersteen de winnaar aan.

 

SPELBEOORDELING

Villa Paletti is een luchtig constructiespelletje. Zowel jong en oud kunnen van het spel genieten. Het instortingsgevaar is nooit ver af en de persoon die het waagt per ongeluk tegen de tafel te stoten wordt met kwade ogen bekeken. De keuze van de pilaren is niet onbelangrijk want de bouwmeestersteen is door iedereen begeerd. Een aanrader voor alle personen die hun behendigheid willen testen. Villa palletti, die wat doet denken aan Jenga, won in 2002 de Duitse spellenprijs: Spiel des Jahres.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *