O Farao – Review

Auteur Thilo Hutzler
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 3 tot 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 10.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links 999 Games

SPELMATERIAAL

Het kleine doosje bevat 76 bouwkaarten, 11 speciale kaarten, 3 jokers, 1 spelbord, 1 opzichter en 1 dobbelsteen.

SPELBESPREKING

Inleiding

Farao Biceps 1 heeft de spelers uitgenodigd tot het bouwen van prachtige piramides. De spelers verzamelen bouwstenen en bouwen elk aan hun eigen piramide. Jaloezie is nooit ver af en dieven en belastinginners kruisen het pad van de spelers.

Voorbereiding

Het spelbord wordt op tafel geplaatst en de opzichter wordt op het startveld geplaatst. De slotkaart wordt er naast gelegd.
Alle andere kaarten worden geschud, elke speler krijgt er 7 op handen. 3 kaarten worden open naast het spelbord gelegd en de rest vormt een gedekte stapel. De 3 openliggende kaarten moeten verschillend zijn.
Pen en papier zijn nodig voor het noteren van de punten.

Spelverloop

De bouwkaarten tonen getallen van 1 tot 9. Daarmee moeten de spelers piramides bouwen. Een speler die aan de beurt is overloopt 4 acties.

Piramides verzilveren.

Aan het begin van zijn beurt beslist een speler of hij een piramide wil verzilveren. Bestaat een piramide uit minstens 12 kaarten, dan moet ze verzilverd worden. Alle verschillende cijfers waaruit de piramide is opgebouwd worden opgeteld en vermenigvuldigd met het aantal lagen waaruit de piramide bestaat. Deze punten worden op een blad papier genoteerd.

Een kaart nemen.

De speler mag een kaart kiezen uit de openliggende kaarten. Hij mag ook de bovenste van de trekstapel nemen. Na zijn actie moet hij het aantal openliggende kaarten terug aanvullen tot 3. De openliggende kaarten moeten verschillend zijn.

Handelingen van de speler.

  • De actieve speler mag kaarten ruilen met zijn medespelers.
  • De actieve speler mag een piramide bouwen of uitbreiden. De onderste laag van een piramide moet minstens 1 kaart meer bevatten dan de laag erboven. Het cijfer op de kaart moet net 1 lager zijn.
  • De actieve speler mag een diefkaart inzetten en een poging tot stelen wagen. Daarvoor gooit hij de dobbelsteen. Hij moet minstens evenveel gooien als het aantal lagen waaruit de piramide bestaat. Hij mag dan een bouwkaart uit de piramide stelen. Als de piramide daardoor niet meer aan de bouwregels voldoet, moet de eigenaar ervan alle ongeldige bouwkaarten terug op handen nemen.
  • De actieve speler mag een belastingsinner inzetten en een kaart uit de hand van elke medespeler trekken.
  • Om zich te beschermen tegen diefstal en belastinginners, mogen niet actieve spelers een faraokaart spelen.

Aanvullen of afleggen.

De actieve speler mag aan het einde van zijn beurt eerst 1 kaart afleggen, daarna moet hij zijn hand aanvullen tot 7.

De winnaar

Telkens als een piramide verzilverd wordt, stapt de opzichter één veld verder op het bouwspoor. Vanaf het ogenblik dat hij op het eerste speciale veld staat mogen de spelers 2 piramides tegelijkertijd bouwen. Staat hij op het tweede speciale veld, dan mogen de spelers alleen nog piramides met minstens 3 bouwlagen verzilveren. Staat hij op het laatste veld, dan wordt de slotkaart samen met de aflegstapel en de trekstapel geschud. Als de slotkaart getrokken wordt, eindigt het spel onmiddellijk. De speler met de meeste punten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

O Farao werd samen met Spy, Magna Magna en Saga op de markt gebracht. De reeks is te herkennen omdat de speldozen dezelfde vorm hebben. Het zijn eenvoudige spelletjes die voor het grote publiek gemaakt werden. Verwacht dus geen diepgaand tactisch spel. O Farao is een luchtig kaartspelletje waarin een beetje planning en vooral geluk nodig zijn.
Trek je hoge kaarten, dan is veel punten scoren geen probleem. Natuurlijk zal je dan wel wat belastinginners en dieven op bezoek krijgen. Deze twee pestkaartjes zijn meestal wel niet voldoende om andere spelers voldoende te dwarsbomen. (Denk aan de dobbelsteen en de faraokaartjes) Dat je aan het begin van je beurt piramides moet verzilveren, kan ik maar toejuichen. In het andere geval zou de geluksfactor nog hoger zijn en storend werken. Nu werkt de geluksfactor minder storend, je weet immers dat het een luchtig spelletje is. Dit kan je trouwens ook zien aan de grappige tekeningen op het spelmateriaal.
O Farao is een leuk tussendoortje maar volstaat niet voor het vullen van een spelavond.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *