Don – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 7.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.6/10
Links Queen Games
Michael Schacht

SPELMATERIAAL

Het rare doosje bevat 30 speelkaarten en 72 oranje chips. Het materiaal is van goede kwaliteit, de doos gaat wat onhandig open. Het gebeurt wel eens dat je alleen het deksel in de hand hebt.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers bieden om verschillende wijken van Chicago in handen te krijgen. Hoe meer wijken ze reeds in handen hebben, hoe minder biedmogelijkheden er overblijven.

Voorbereiding

De Kaarten worden geschud. Elke speler krijgt 12 fiches.

Spelverloop

De kaarten.

De kaarten zijn onderverdeeld in 6 verschillende kleuren. Elke kleur bevat 5 kaarten. Daarnaast dragen de kaarten ook een cijfer. De cijfers vanaf 0 tot en met 9 komen elk 3 keer voor. Het spel bestaat uit 15 rondes. De eerste ronde wordt 1 kaart geveild, in de tweede ronde 2, in de derde 3. Daarna wordt terug 1 kaart geveild, enz…

Het bieden.

Na het open leggen van het juiste aantal kaarten, bieden de spelers op het aanbod. Dit doen ze aan de hand van hun fiches. Je mag wel geen getallen bieden waarvan de cijfers voorkomen op jouw gewonnen kaarten. Heb je bijvoorbeeld een kaart met een 5, dan mag je 5 en 15 niet bieden.
Je mag niet meer bieden dan je bezit en wie past doet niet meer mee.

Fiches winnen.

De winnaar verdeeld zijn bod tussen de andere spelers.
Bezit één speler meer kaarten met een cijfer dat voorkomt in het bod, dan ontvangt die speler het volledige bod. Ik bied bijvoorbeeld 9 en win. Mijn linker buur bezit 2 kaarten met cijfer 9, mijn rechter buur geen enkel. Mijn 9 chips gaan naar mijn linker buur. In het geval van een gelijk stand worden de chips verdeeld zodat elke speler evenveel chips krijgt. Rest chips vliegen in de pot en worden bij de volgende veiling verdeeld.

De winnaar

Na de 15de ronde krijgen de spelers punten voor hun kaarten. Alleen de kleur is belangrijk. Afhankelijk van het aantal kaarten in dezelfde kleur krijg je 1, 3, 6, 10 of 15 punten. De speler met het meeste fiches krijgt 2 punten.

 

SPELBEOORDELING

Don is een interessante variatie op het bieden dat in zoveel spellen voorkomt. Wie zich vastpint aan de tekening op de voorkant van de doos zal wel wat ontgoocheling moeten verbijten. Don heeft namelijk niks te maken met Maffiosie en consorten. Het is een biedspel waarin een thema eigenlijk overbodig is. (In de Franse uitgave ‘Serengeti’ wordt op Afrikaanse schatten geboden.)
Het speldoosje is wat onhandig maar het spel zelf is wel leuk om zo nu en dan eens te spelen. Zeker voor wie van een goed biedspel houdt. De tactiek is tamelijk duidelijk maar niet zo gemakkelijk om uit te voeren. Probeer zo weinig mogelijk verschillende cijfers te bezitten en zoveel mogelijk dezelfde kleuren. (Niet zo gemakkelijk als je weet dat dezelfde cijfers verschillende kleuren hebben.) Je biedkansen blijven dan groot en je hebt meer kans om fiches te winnen. Zorg er wel voor dat je niet met te weinig fiches overblijft, je zou dan wel eens lang moeten wachten tot je nog eens in actie mag schieten. Dit is zeker het geval als je dan nog eens een aantal getallen niet kan bieden. Stel ik heb 3 fiches over en bezit de cijfers 1, 2, en 3, dan is 0 mijn enig geldig bod.
Een leuk spelletje waar wij al veel plezier aan beleefd hebben.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *