Taipan – Review

Auteur Urs Horstettler
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 1989 Fata Morgana, 2005 999 Games
Prijs 7.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.0/10
Links 999 Games
Urs Horstettler
Online spelen
Online spelen

SPELMATERIAAL

In het speldoosje zitten 52 gewone kaarten, te vergelijken met een klassiek kaartspel en 4 speciale kaarten: de draak, de fenisk, de hond en de mah jong – kaart.

SPELBESPREKING

Inleiding

Tai Pan is eigenlijk bedoeld voor 2 teams van 2 spelers. De spelers proberen elkaar te overtreffen met kaarten of kaartcombinaties om zo punten te scoren.

Voorbereiding

De kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 14 op handen. Elke speler geeft aan elke andere speler één kaart. Iedere speler geeft eerst 3 kaarten weg, vooraleer hij de gekregen kaarten opneemt.

Spelverloop

De speler met de mah jong – kaart begint. Er wordt in tegenwijzerzin gespeeld. De startspeler speelt één kaart of een combinatie van kaarten. De andere spelers moeten dezelfde combinatie spelen, maar met een hogere waarde of passen.

Combinaties.

Een speler kan onderstaande combinaties spelen.

 • Eén kaart.
 • Een paar: twee kaarten met een gelijke waarde.
 • Een serie van opeenvolgende paren.
 • Een driekaart: drie kaarten met een gelijke waarde.
 • Full house: een driekaart en een paar.
 • Een straat: minimaal 5 opeenvolgende kaarten.

Speciale kaarten.

 • Mah jong: deze speler begint de ronde maar hoeft de kaart niet direct uit te komen. De kaart heeft een waarde van 1 en is de laagste van het spel. Als de kaart gespeeld wordt, mag zijn eigenaar een kaartwaarde noemen. De eerste speler die deze kaart geldig kan spelen, moet ze ook spelen.
 • De hond: heeft geen enkele waarde en kan alleen aan het begin van de slag gespeeld worden. Een speler heeft dan het recht aan zijn partner om direct uit te komen.
 • De feniks: is de sterkste kaart in het spel. De kaart kan als joker in een combinatie gespeeld worden of alleen. Als ze alleen gespeeld wordt, dan is ze een half punt hoger dan de laatst gespeelde kaart.
 • De draak is de hoogste kaart in het spel. Ze slaat ook de feniks. Ze kan niet in een combinatie gebruikt worden. De gewonnen slag en de draak gaan naar één van de tegenspelers.
 • Bommen zijn straten in dezelfde kleur of 4 kaarten met een gelijke waarde. Bommen slaan elke kaartcombinatie en zelfs de draak. Ze kunnen alleen verslagen worden door bommen met een hogere waarde.

De winnaar

Een ronde eindigt als nog maar één speler kaarten over heeft. Deze speler is de verliezer. De speler die als eerste zijn kaarten kwijt was is de winnaar van de ronde. De verliezer moet zijn resterende handkaarten aan de tegenpartij geven en zijn gewonnen slagen aan de winnaar. De volgende kaarten leveren punten op; Heren en tienen 10 punten, vijven 5 punten, de draak 25 punten en de Feniks -25 punten.
Als beide spelers van een team erin slagen als eerste en als tweede uit te spelen, winnen ze direct 200 punten, er wordt niet geteld.
Een speler mag voordat hij zijn eerste kaart uitspeelt een kleine Tai Pan melden. Sluit hij de ronde winnend af, dan wint zijn team 100 punten. Wint zijn team niet dan verliezen ze 100 punten. Een speler kan ook voor het ontvangen van zijn negende kaart een grote Tai Pan melden. Er kunnen dan 200 punten gewonnen of verloren worden.
Er wordt gespeeld tot 1000 punten.

 

SPELBEOORDELING

Tai Pan is een spel dat met meerdere spelers gespeeld kan worden. Vanaf 5 spelers gaat het hier wel om een genre spel als ‘Wie is de ezel’ en ‘De grote Dalmutti.’ Deze versie wijkt toch een stuk af van de versie voor 4 spelers. Je speelt dan in teams en met de speciale kaarten. Het is deze versie (4 personen) die hier beoordeeld wordt.
Tai Pan is een uiterst verslavend kaartspel. In het begin is het nog wat zoeken maar eenmaal je de spelregels en vooral de verschillende mogelijkheden onder de knie hebt, biedt dit spel vele momenten van spanning en sensatie.
De 4 speciale kaarten kunnen op verschillende manieren ingezet worden en het aankondigen van een Tai Pan zorgt voor actie en reactie. Je teamgenoot probeert je zo goed mogelijk te steunen en de andere 2 spelers proberen je zoveel mogelijk te dwarsbomen.
Vooral fervente kaarters zullen Tai Pan een schitterend spel vinden. Ik ben in ieder geval verkocht.

September 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *