Xe Queo! – Review

Auteur Alex Randolph
Uitgever Drei Magier Spiele
Aantal spelers 2
Spelduur 15 – 30 minuten
Jaar van uitgave 1998
Prijs 12.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links Drei Magier Spiele
Alex Randolph

SPELMATERIAAL

Het spelbord zit samen met 7 pionnen, 7 ringen en 2 reeksen van 7 gekleurde rondjes in een handig klein doosje.

SPELBESPREKING

Inleiding

In Xe Queo! proberen de spelers om het eerst 4 ringen te bemachtigen.

Voorbereiding

Het spelbord toont 7 x 7 velden en wordt op tafel gelegd. De 7 pionnen (elk in een ander kleur) worden willekeurig op het spelbord geplaatst. Elke speler krijgt een reeks van 7 gekleurde rondjes. De kleuren van de rondjes komen overeen met de kleuren van de pionnen. De ringen worden opzij gelegd.

Spelverloop

De startspeler plaatst één ring op het spelbord. Deze ring mag niet aan een pion grenzen. Daarna kiezen de spelers in het geheim een pion door het overeenkomstig rondje gedekt op tafel te leggen. Het spel begint met de speler die de ring niet plaatste.

  • Tijdens je beurt mag je gelijk welke pion verplaatsen. Je kan een pion naar een aangrenzend vakje plaatsen of met een pion over een andere pion springen. Daarbij moet de verplaatste pion dichter bij de ring gezet worden.
  • Je verovert een ring door de pion die je gekozen hebt, in de ring te plaatsen. Heeft de andere speler toevallig dezelfde pion gekozen dan verlies je alsnog de ring.
  • Je kan ook een ring winnen door te raden met welke kleur je tegenstander speelt. Raad je mis, dan verlies je de ring.

Elke volgende ronde start met de verliezer van de vorige ronde, hij mag dan een nieuwe ring op het spelbord plaatsen. De pionnen blijven gewoon in dezelfde posities staan. (Als op het einde van de vorige ronde!)

De winnaar

Wie als eerste 4 ringen verovert, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Xe Queo ziet er vrij abstract en ingewikkeld uit, maar is eigenlijk gewoon een soort blufspel waarin je telkens probeert jouw tegenspeler op het verkeerde been te zetten. Zet ik de gele pion dichter bij de ring omdat ik deze pion gekozen heb of omdat ik wil dat jij denkt dat ik deze pion gekozen heb, enz…, enz…
Houd je van dit principe en van (heel) simpele spelletjes dan is Xe Queo geknipt voor jou. Ikzelf schuw dit principe niet, maar verkies toch wat meer diepgang. Hierbij denk ik aan Adel Verplicht en Machiavelli.

Februari 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *