Packhuys – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 of 4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 1999
Prijs 20.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links 999 Games
Michael Schacht
Bijzonderheden Winnaar Hippodice Spieleautorenwettbewerb 1998

SPELMATERIAAL

44 havenkaarten in 2 kleuren, 44 waterkaarten, 2 informatiekaarten, 6 speciale kaarten, 48 pakhuizen in 3 kleuren, 20 munten, 10 pakhuismeesters in 2 kleuren en 1 schip bevinden zich in de doos. Meerdere opbergvakken zouden geen luxe geweest zijn.

SPELBESPREKING

Inleiding

In het 17de eeuwse Amsterdam strijden kooplieden voor een handelsmonopolie. Zowel wijn, thee als specerijen zijn belangrijk. Intussen wordt ook een nieuwe haven gebouwd. Deze haven wordt opgesplitst in verschillende delen. Wie in de meeste delen het goederenoverwicht weet te halen, wint het spel.

Voorbereiding

Beide spelers krijgen 4 munten en een informatiekaart, de pakhuismeesters en de havenkaarten in hun kleur. De havenkaarten worden geschud en elke speler neemt er 3 op handen.
De kaart met het anker wordt midden op tafel gelegd en acht willekeurige waterkaarten worden in kruisvorm aan dit anker gelegd.
De overige waterkaarten worden geschud en elke speler neemt er 2 op handen. De bovenste waterkaart wordt opengedraaid.

Spelverloop

Elke ronde bestaat uit een aantal acties.

Het verloop van de beurt.

 • Beide spelers kiezen één van hun handkaarten en leggen ze gedekt voor zich neer. Gelijktijdig worden de kaarten omgedraaid.
 • Als een kaart een muntsymbool bevat, moet de tegenstander een munt aan de bank afstaan.
 • De speler die de kaart met het hoogste getal heeft gespeeld, begint.
 • Deze speler legt als eerste een kaart aan. De speler legt zijn kaart met tenminste één zijde aan reeds op tafel liggende kaarten. De grootte van het gebied is maximum 6 op 6.
 • Een gebied bestaat uit alle horizontaal en verticaal aan elkaar grenzende havenkaarten. Gebieden worden door water gescheiden.
 • Alle handelswaren die op de kaart staan afgebeeld, worden op de kaart gelegd. Wordt dit gebied nog verder uitgebreid door dezelfde speler dan komen alle pakhuizen op zijn eerste kaart van dit gebied te liggen. Ook de andere speler legt al zijn pakhuizen op één kaart.
 • Als een gebied wordt afgesloten, dit wil zeggen het is volledig door water of door de rand van het spel omgeven, wordt bepaald wie goederenoverwicht heeft.
 • Na het spelen van een kaart en het plaatsen van pakhuizen trekt de actieve speler een nieuwe kaart. Hij moet een waterkaart trekken als hij een waterkaart gespeeld heeft en een havenkaart als hij een havenkaart gespeeld heeft.
 • Na het aanleggen van een waterkaart ontvangt een speler een muntstuk.
 • Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Speciale kaarten en extra regels.

Gevorderde spelers kunnen met het schip en de speciale kaarten spelen. De speciale kaarten worden geschud en elke speler krijgt er één, de rest wordt afgelegd. De kraan geld niet als speciale kaart en doet ook in het basisspel mee.

 • Indien een kaart met een schip gespeeld wordt, mag het schip één plaats over het water verplaatst worden. Grenst het schip nu aan een havenkaart met een schipsymbool, dan mag die kaart weggenomen worden. Pakhuizen moeten overeenkomstig de kaart worden weggehaald.
 • Als je een kraan bouwt, mag de tegenspeler geen havenkaarten aangrenzend aan de kraan bouwen.
 • Een vloedgolf overspoelt havenkaarten of brugkaarten met één handelsgoed. De vloedkaart wordt bovenop de andere kaart gelegd.
 • Met een brugkaart kan men een gespeelde waterkaart of brugkaart overbruggen. De brugkaart wordt over de andere kaart gelegd.
 • En tolhuiskaart levert één extra punt op voor de winnaar van het gebied waarin de kaart ligt.

De winnaar

De score in een afgesloten gebied wordt bepaald door de goederen. Als een speler in één goederensoort het grootste verschil heeft, wint hij een punt en mag hij zijn pakhuismeester daar plaatsen. Bijvoorbeeld Claude heeft 2 wijn en 2 specerijen en Fabrice heeft 3 thee. Fabrice wint omdat hij het grootste verschil (3) heeft.
Bij gelijke stand wint de speler met de meeste overwichten. Stel Fabrice heeft maar 2 thee dan wint Claude.
Is daarna de stand nog gelijk dan wordt gekeken naar de rangorde van de goederen, wijn wint van specerijen, specerijen van thee en thee van wijn. Stel Claude heeft alleen 2 wijn dan wint Fabrice.
Als de laatste kaart aan het spelbord wordt toegevoegd, wint de speler met de meeste pakhuismeesters.

 

SPELBEOORDELING

Packhuys is een tactisch en leuk legspel. Vooral de uitgebreide versie met de speciale kaarten en het schip valt aan te bevelen. De uitgebreide versie wordt ook op een groter speelveld gespeeld waardoor het geluk minder bepalend is. In het andere geval zou het wel eens kunnen zijn dat jouw goede kaarten nooit gespeeld kunnen worden. De spelregels bevatten ook een aantal scenario’s die voor een welgekomen afwisseling kunnen zorgen. Het spelen in teams valt goed mee en zorgt voor extra spanning.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *