Plateau X – Review

Auteur
Hendrik Simon
Uitgever Winning Moves
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 22.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links Winning Moves

SPELMATERIAAL

Het middenvak van de speldoos wordt door een dubbelzijdig spelbord afgesloten. Daaronder vind je 4 pionnen, 8 enkele houten blokken, 4 dubbele blokken en 37 blokken van drie vakken. Spelregels kun je lezen in het Duits, Engels en Frans.

SPELBESPREKING

Inleiding

Bouw of klim. Zorg er in elk geval voor dat je het hoogst eindigt.

Voorbereiding

Leg het spelbord in het midden van de tafel. Kies zelf of je het bord van 7×7 of 6×6 vakken gebruikt. Elke speler krijgt 1 pion, 2 enkele blokken en 1 dubbele blok. De 37 blokken van drie vakken liggen als algemene voorraad in het midden van de tafel.
Voor – en achterkant van het spelbord.

Spelverloop

Als je aan de beurt bent, moet je ofwel bouwen ofwel jouw pion verplaatsen.

  • Bouwen
    Leg een eigen blok of een blok uit de algemene voorraad op het spelbord. Blokken mogen niet op pionnen gelegd worden. Blokken mogen wel op andere blokken liggen op voorwaarde dat er geen lege ruimtes onder een blok ontstaan en dat er geen twee dezelfde blokken op elkaar liggen. Zo ontstaat een speelveld met verschillende verdiepen. Als aangrenzende blokken even hoog liggen, vormen ze een plateau.
  • Bewegen
    In plaats van bouwen, mag je ook bewegen. De eerste keer moet je jouw pion op een leeg vak van het spelbord zetten. Een pion die reeds op het spelbord staat, mag bewegen. Het aantal stappen is onbeperkt zolang aan drie voorwaarden wordt voldaan. Een pion mag alleen naar een horizontaal of verticaal aangrenzend vak wandelen, dit vak moet exact 1 verdiep hoger of lager zijn en het plateau waarop je terechtkomt, mag geen andere pionnen bevatten.

De winnaar

Het spel eindigt direct als een speler niet meer kan bouwen en ook niet meer wilt bewegen. De speler die met zijn pion op het hoogste plateau staat, wint. Bij gelijkstand wint de speler die op het grootste plateau staat, is de stand nog gelijk dan wint de speler die als eerste dit plateau bereikt heeft.
Zwart wint.

 

SPELBEOORDELING

Plateau X heeft me een dubbel gevoel. De eerste potjes met twee spelers zijn mij goed bevallen. Ik had de indruk dat ik een strategie kon uitwerken en dat de overwinning nooit veraf lag. Helaas trok ik telkens aan het kortste eind, maar kon daar perfect mee leven omdat het spannend bleef. Als er meer dan 2 spelers aan tafel zitten, ontstaat een volledig ander spel. In een spel met twee speel je blokken om hogerop te geraken, in een spel met twee of drie loont het ook dikwijls de moeite om blokken naast andere pionnen te plaatsen. Als de volgende spelers wat meewerken, kunnen ze op die manier een speler uitschakelen door een pion te omsingelen met muren van 2 hoog. Als het spel op die manier gespeeld wordt, vind ik er niks aan. Helaas is dit dikwijls een verstandige optie. Je kan spelers die daarvoor kiezen dus weinig verwijten. Dit dubbel gevoel keert ook terug in de spellenclub. Een aantal spelers vinden dit spel heel geslaagd als tussendoortje, anderen vinden het niks om het lijf hebben. Ik vind dit aangenaam voor twee.

December 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *