Veel Soeps – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever University Games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 9.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.4/10
Links University Games
Reiner Knizia

SPELMATERIAAL

De ietwat hoge speldoos bevat 36 puntenfiches, 25 menukaarten en 52 soepkaarten waaronder peperkaarten, erwtenkaarten, uienkaarten, championkaarten, bouillonkaarten en overkookkaarten.

SPELBESPREKING

Inleiding

Enkele koks werpen gretig hun ingrediënten in de pan. Ze willen immers allemaal een lekker soepje koken. Deze soepen verschillen van kok tot kok, maar ze staan wel in dezelfde pan te roeren.

Voorbereiding

Elke speler krijgt een 5 sterren fiche en 5 menukaarten. De soepkaarten worden geschud en verdeeld onder de spelers.

Spelverloop

Er worden 5 rondes gespeeld. Elke ronde beslissen de spelers welke menukaart ze zullen gebruiken; erwtensoep, uiensoep, championsoep, pepersoep en geen soep vandaag. Als iedereen heeft beslist, worden de kaarten omgedraaid en begint het spel.

Slagen.

De speler links van de deler begint door een kaart open in de pan te gooien. De volgend speler gooit nog een kaart in de pan en telt de waarden van de kaarten op. Als de totale waarde van de kaarten 10 of hoger is, dan krijgt de speler die de laatste kaart speelde de slag.
Je moet kleur bekennen tenzij je niet anders kan. Rode peperkaarten verpesten de soep. Vanaf het ogenblik dat een rode peperkaart gespeeld wordt, moet je geen kleur meer bekennen.
Een overkook kaart brengt het totaal terug op nul.

Einde van een ronde en punten.

De ronde eindigt als een speler die aan de beurt is geen kaarten meer op handen heeft. De spelers tellen nu hun punten.

  • Spelers die de pepersoep hebben gespeeld krijgen 1 ster voor elke rode peperkaart en verliezen 1 ster voor elke bouillonkaart.
  • Een speler die geen soep maakt krijgt direct 5 sterren en verliest 1 ster voor elke behaalde kaart.
  • Een speler die erwten soep maakt krijgt één ster voor elke erwtenkaart en verliest 1 ster voor elke rode peper kaart. Dit geldt ook voor uiensoep en championsoep.

De winnaar

De speler met het meeste sterren na 5 rondes is de beste kok. Elke menukaart moet dus eenmaal ingezet worden.

 

SPELBEOORDELING

Veel soeps is een luchtig kaartspelletje. Vele koks roeren in dezelfde pan en hebben elk hun eigen agenda. Dit kan alleen maar voor problemen zorgen. Vooral als er één kok besluit niet mee te werken. Het is dan aan zijn collega’s om hem op te zadelen met zoveel mogelijk kaarten, als dat niet leuk is.
In het begin kan je aan de hand van je kaarten redelijk goed bepalen welke soep je best zou maken. De laatste twee rondes ben je heel wat beperkter in je keuze waardoor je in sterke mate van het geluk afhankelijk bent. Dat vind ik niet veel soeps. Voor de rest een spelletje waarin je zelf slagen probeert te halen of een ander slagen probeert aan te smeren. Ik ben geen echte soepliefhebber maar deze soep valt echt wel mee.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *