Eight Minute Empire – Review

speldoos Auteur Ryan Laukat
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2-5
Spelduur 15 minuten
Jaar van uitgave 2013
Prijs 19.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 5.0/10
Links 999 Games
   

SPELVERLOOP

In “Eight-Minute Empire” proberen de spelers in ongeveer 8′ minuten (What’s in a name) zoveel mogelijk gebieden te veroveren. Het spelbord toont een aantal continenten die in gebieden verdeeld zijn. Elke start met 3 legers in het gebied met het kasteel.
spelbord

actiekaarten

In je beurt kies je één van de 6 actiekaarten die open boven het spelbord liggen. De meest linkse actiekaart is gratis voor de meest rechtse moet je 3 munten afgeven. Munten kun je niet verdienen. Elke speler start met een vast kapitaal en daar moet je mee rondkomen. Bij vier spelers is dat bijvoorbeeld 9 munten. De actiekaart die je kiest, voer je uit en leg je open in een eigen speelgebied op tafel. Mogelijke acties zijn:

  • Legers verplaatsen over land en/of over zee.
  • Nieuwe legers in een eigen stad plaatsen.
  • Een stad bouwen
  • Een leger vernietigen.

Elke actiekaart toont ook één goed. Goederen leveren extra punten op als je er voldoende van verzamelt. De scheepskaart geldt daarbij als joker. 2 aambeelden leveren 1 punt op bijvoorbeeld. Als je de variant met de goederenfiches speelt, leg je vooraf één goederenfiche in elk gebied met een driehoekje. De speler die daar op het eind van het spel de meerderheid bezit, krijgt het fiche.

Het spel eindigt als elke speler 8 (bij vier spelers) kaarten bezit. Elke speler heeft dan 8 acties uitgevoerd. Elk gebied en elk continent waar je alleen het meeste legers/steden bezit, levert 1 punt op. Daarbij tel je de punten voor goederen. Bij gelijkstand wint de speler die het meest munten overhoudt.

MIJN GEDACHT

Er zijn twee manieren om punten te verdienen in Eight Minute Empire. Daar moet je aan denken terwijl je kaarten kiest. Een kaart met het juiste goed waarmee je extra gebieden kunt veroveren, daar betaal je voor. Als zo’n kaart niet voor handen is, probeer je ofwel gelijke goederen te verzamelen ofwel een gebied te veroveren. Dit is zowat de kern van dit wel heel korte spelletje.
Echt strategisch vind ik Eight Minute Empire niet omdat de keuzes die je moet maken te evident zijn. Hoewel ik het concept origineel vind, spreekt het idee om een bordspel te spelen dat 8 minuten duurt, spreekt me helemaal niet aan. Eight Minute Empire heeft me niet kunnen overtuigen van mijn ongelijk. Ik kan mij inbeelden dat er een publiek is voor Eight Minute Empire maar ik vermoed dat liefhebbers van stevige bordspellen hier niet van zullen smullen.
Eindigen doe ik met een citaat van een van onze spelers: “Eight Minute Empire, gelukkig duurt het niet te lang, toch twee keer zo tof als 16 Minute Empire”.

spelmateriaal

April 2014

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *