Pompeji – Review

Auteur Frank Brandt
Uitgever Adlung Spiele
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 6.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.3/10
Links Adlung Spiele

SPELMATERIAAL

In het kleine speldoosje, vergelijkbaar met een doosje van een gewoon kaartspel, schuilen 49 bouwkaarten, 2 vulkaankaarten, 4 standbeelden en vier speciale kaarten. De kaarten zijn stevig en zien er verzorgd uit.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers bouwen aan de stad Pompeji. Daartoe bouwen ze straten met gebouwen. Identieke gebouwen en gelijkgekleurde straten leveren aanzien op. Langzamerhand breidt de stad zich uit. Straten grenzen aan de voet van de Vesuvius. Als de vulkaan uitbarst, …

Voorbereiding

Elke speler ontvangt een standbeeld en een speciale kaart.
De standbeeldkaarten worden geschud en elke speler krijgt er 3 op handen.
Twee stapels van 8 kaarten worden gemengd met een vulkaankaart. Deze stapels worden daarna onder de trekstapel geschoven.
De bovenste kaart van de trekstapel dient als startkaart.
Pen en papier voor het bijhouden van de punten zijn geen overbodige luxe.

Spelverloop

Om beurt leggen de spelers een kaart op tafel. Daarmee bouwen ze de stad uit. Kaarten bestaan in 7 kleuren. Er zijn 7 verschillende soorten gebouwen die een waarde hebben van 1 tot 7. Na het leggen van een kaart, trekken ze een nieuwe kaart van de stapel.

Kaarten aanleggen.

 • Kaarten worden verticaal of horizontaal aan elkaar gelegd.
 • Kaarten die dezelfde gebouwen tonen, mogen niet aan elkaar grenzen.
 • Kaarten in dezelfde kleur mogen niet aan elkaar grenzen.
 • Wie niet kan aanleggen, moet een kaart afleggen.
 • De kaarten moeten binnen een vierkant van 7 op 7 passen.
 • Wie zijn speciale kaart speelt krijgt direct nog een beurt, je mag deze kaart ook spelen na de beurt van een andere speler.
 • De standbeeldkaart is een jokerkaart van waarde 1, de speler kiest zelf de kleur en het gebouw.

Punten.

 • Kaarten die aan elkaar liggen vormen diagonaal, verticaal en horizontaal straten. In deze straten worden telkens punten geteld.
 • Als een speler een gebouw aanlegt dat al voorkomt in die straat mag hij alle punten op dezelfde gebouwen samentellen en aan zijn totaal toevoegen. Het kan dus zijn dat een speler door het aanleggen van één gebouw, in meerdere straten scoort.
 • Als een speler een kaart in een straat plaatst waar de kleur van de kaart al voorkomt, krijgt hij evenveel punten als de hoogste kaart van de straat in die kleur.
 • Als een speler de 7de kaart in een rij aanlegt krijgt hij 7 punten.

De winnaar

Na het trekken van de eerste vulkaan mogen de spelers beslissen of ze al dan niet nog kaarten willen trekken. Het spel eindigt direct na het trekken van de tweede vulkaan. De speler met het meeste punten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Pompeji is een legspelletje waarbij je telkens kijkt welke kaart jou het meeste punten kan opleveren. Daarbij mag je zeker niet vergeten alle straten te controleren. Hoge kaarten hou je best wat langer op handen. Indien je ze speelt, kunnen andere spelers ook profiteren van de hoge punten. Het standbeeld en de speciale kaart op het juiste moment spelen, levert veel punten op. Bij het trekken van de kaarten is een beetje geluk gemoeid, dat wel, maar als je weet dat je voor 7€ een leuk spelletje voor tussendoor hebt aangekocht, is dat muggenzifterij.

November 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *