Yes – Review

Auteur Armstrong
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 35.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 3.9/10
Links Ravensburger

SPELMATERIAAL

Het spelbord, 30 investeringssymbolen, 90 eigendomstekens, 2 witte dobbelstenen, 1 rode dobbelsteen, 1 cash steen, 93 kaarten en 130 biljetten bevinden zich in een zeer goed ingedeelde speldoos.

SPELBESPREKING

Inleiding

Geld moet rollen is het credo in dit spel van Ravensburger. Elke speler investeert in landbouw, olie, communicatie, industrie, goud of onroerend goed. De eerste die erin slaagt 1.000.000 Yes te bezitten of 2 opdrachtkaarten te vervullen wint het spel.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. De kaarten worden gesorteerd en de Yes en No kaarten worden op het spelbord gelegd.
Elke speler ontvangt 200.000 Yes, 2 opdrachtkaarten en 4 Country-kaarten. De Country kaarten worden open gelegd.
De rest van de opdrachtkaarten en Country-kaarten worden naast het spelbord gelegd.

Spelverloop

De oudste speler begint en gooit met de 2 witte dobbelstenen. Hij beslist welke dobbelsteen hij wil uitvoeren. De andere dobbelsteen wordt door zijn linker buurman uitgevoerd. Daarna gooit de linker buurman van de oudste speler de twee dobbelstenen. Dit gaat zo door tot het spel stopt.

De betekenis van de dobbelstenen.

  • Yes: de speler trekt een Yes kaart en voert ze uit.
  • No: de speler trekt een No kaart en voert ze uit.
  • Cash: de speler mag de cash-steen tot 3 velden verplaatsen. Afhankelijk van de plaats waar de steen wordt gezet kan 100.000 Yes verdiend worden. Dit kan bijvoorbeeld de speler zijn met de meeste olie-investeringen of de speler met de meeste investeringen in Europa enz…
  • Country: de speler trekt de bovenste Country kaart, hij neemt ook het investeringssymbool dat op de kaart staat afgebeeld en plaatst het op het spelbord. Met een eigendomsteken geeft hij aan dat hij het symbool bezit.
  • Buy: de speler neemt een Country kaart van een tegenstander en betaalt de prijs van de kaart aan zijn tegenstander. Hij kan ook een gokje wagen en gooien met de rode dobbelsteen. Het bedrag kan dan 10.000, 20.000, 50.000, 100.000 of 2x de aangegeven Yes zijn.
  • Sell: de speler mag een Country-kaart verkopen. Geïnteresseerde spelers gooien met de rode dobbelsteen. De speler met de hoogste worp betaalt het bedrag aangegeven op de rode dobbelsteen en ontvangt de Country-kaart.

De winnaar

De speler die als eerste 2 opdrachtkaarten heeft uitgevoerd of 1.000.000 Yes bezit, mag zich de fiere winnaar van Yes noemen.

 

SPELBEOORDELING

Ik kan iedereen aanbevelen Yes niet aan te kopen. Het spel heeft totaal geen herspeelbaarheidsfactor en de overwinning hangt zo sterk van het geluk af, dat het niet leuk meer is. Zowel bij het gooien van de witte dobbelstenen en de rode dobbelsteen, als bij het trekken van Yes, No of Country kaarten is een grote portie geluk nodig, om nog maar te zwijgen van de opdrachtkaarten. Je kan opdrachtkaarten wel ruilen, maar dat kost een fortuin en wie weet komt het nog slechter uit. Ik heb het nog een laatste keer uit de kast gehaald voor het schrijven van deze recensie en zal het daarbij laten.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *