Q & A Chat Game – Review

Auteur Commuse
Uitgever Commuse
Aantal spelers 2 tot 10
Spelduur 60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2011
Prijs 9.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links Commuse

SPELMATERIAAL

qenadoosindoos

Het speldoosje bevat 2 dobbelstenen en 175 driehoekige kaarten.

SPELBESPREKING

Inleiding

Een kennismakingspel aan de hand van vraag en antwoord.

Voorbereiding

Sorteer de kaarten volgens kleur. Schud de 7 stapels en leg ze in het midden van de tafel.
Geef de dobbelstenen aan de startspeler.

Spelverloop

Gooi de dobbelstenen. De kleurcombinatie bepaalt van welke stapel je een kaart moet trekken. Pak de bovenste kaart, lees de vraag luidop en beantwoord ze. Daarna leg je de kaart voor je neer. Op die manier probeer je van elke kleur 1 kaart te bemachtigen.

De twee dobbelstenen zorgen voor verschillende mogelijkheden.

  • Als je twee kleuren gooit, kies je een kaart van één van die kleuren.
  • Wit staat niet voor een kleur. Als je een kleur samen met wit gooit, moet je een kaart van de gegooide kleur trekken. Als je twee keer wit gooit, moet je een beurt overslaan.
  • Als je het Q&A symbool gooit, moet iedereen de vraag beantwoorden. Je mag het kaartje wel zelf houden.

De vragen behandelen verschillende onderwerpen en zijn onderverdeeld in 7 verschillende categorieën: werk en carrière, bezigheden, fysiek en uiterlijk, relaties, algemeen, opinie, mentaal en innerlijk.

roodoranjegeelgroenblauwpaarslichtpaars

 

 

De winnaar

Je wint als je als eerste een kaart van elk van de 7 categorieën bezit.

 

SPELBEOORDELING

Q & A Chatgame is een moeilijk te beoordelen kaartspelletje. Alles hangt af van de groep waarmee je het speelt. Speel je dit met een groep mensen waarvan het karakter nogal gesloten is, dan zullen de antwoorden vrij kort en onbeduidend zijn. Speel je dit met een groep flapuiten dan kan je een aangename avond beleven. Spreek best af dat het niet te bedoeling is om ‘grof’ uit de hoek te komen. Op de vraag: “Welk geurtje vind je afstotelijk?” kan je verschillende zaken antwoorden. Als je antwoordt met ‘je lijfgeur’ of ‘je adem’ zal de sfeer waarschijnlijk anders zijn dan als je ‘de geur van een fuifzaal na de fuif’ antwoordt. Sommige vragen zullen mensen als persoonlijk beschouwen terwijl dezelfde vraag voor iemand anders totaal niet persoonlijk is. Een stevige dosis gezond verstand is onontbeerlijk. Wij speelden dit kennismakingspelletje met een groep vrienden. Op het eerste zicht lijkt dit wat tegenstrijdig maar we hebben ons goed geamuseerd. Je leert elkaar eens op een andere manier kennen of je vermoedens worden juist bevestigd.
Als spel stelt dit natuurlijk niet veel voor. Dobbelstenen gooien – kaartje pakken – vraag beantwoorden – enz… En maar hopen dat je niet telkens dezelfde kleuren gooit. Q & A moet het dan ook niet hebben van tactisch vernuft en strategische beslissingen. Het zijn de gesprekken die ontstaan die dit spel boeiend (of juist niet) maken. Zoals ik al eerder aangaf, zal de groep mensen waarmee je dit speelt alles bepalend zijn. Op de schaal van spellenclub13 komen we dan uit op 6. Dit vind ik een correct cijfer omdat ik ook twijfel aan de herspeelbaarheid van Q & A. Ik denk niet dat je dit 2 keer per week zult spelen.

Januari 2012

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *