Quo-Vadis – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever Amigo Spiele
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 1992
Prijs 14.95€
Recensie door Vandenbogaerde Claude
Score 9.1/10
Links Amigo Spiele
Reiner Knizia

SPELMATERIAAL

De doos, bestaande uit één vak, bevat: 40 houten senatorfiguren(staafjes) in 5 kleuren, 1 spelbord, 62 lobbyfiches, 1 Caesar fiche en 2 stoffen buidels. Hoewel de buidels voor het spel niet nodig zijn, kunnen ze goed gebruikt worden om het spelmateriaal op te bergen.

SPELBESPREKING

Inleiding

Als peetvader van een Romeinse familie probeer je je familieleden zo goed mogelijk door de politieke wereld te loodsen. Via onderhandelen moet je minstens één familielid in de senaat krijgen. Tijdens je poging om dit te realiseren moet je ook nog eens zoveel mogelijk lobbyfiches verzamelen. Een beetje taalvaardigheid en heel wat overtuigingskracht liggen dan ook aan de basis van jou overwinning.

.

Voorbereiding

Elke speler krijgt zijn 8 familieleden (houten staafjes). Het spelbord wordt op tafel gelegd, op het vakje met het Romeinse cijfer 1 komen de lobbyfiches met waarde 1 open te liggen, de andere lobbyfiches worden verdekt op het vakje met de Romeinse cijfers 2,3,4 & 5 gelegd. Tien van de verdekte lobbyfiches worden nu open op de daarvoor bestemde vakjes (kleine vakjes op de overgang van het ene naar het andere parlement) gelegd. Tenslotte wordt Caesar op de lobbyfiche net onder de senaat (het gebied met 5 vakjes bovenaan het bord) gelegd.

Spelverloop

Om beurt komen de spelers in actie. Wie aan de beurt is moet één van de volgende drie acties uitvoeren.

1.Familielid inzetten

Dit doe je door één van je familieleden op een vakje in een van de onderste vier parlementen te plaatsen. Als er geen vakje vrij is kan je deze actie niet kiezen.

2.Familielid dichter bij de senaat brengen

Via de op het bord aangegeven routes kan je dichter bij de senaat komen. Om verder te mogen moet je wel toestemming hebben van een meerderheid (altijd gerekend alsof het parlement vol zit) uit je huidige parlement. Natuurlijk geven je eigen familieleden jou toestemming, om anderen te overtuigen kan je ze belonen met lobbyfiches en (loze) beloftes. Als je iets belooft dat in je eigen beurt kan volbracht worden ben je verplicht je aan je belofte te houden, kan dit niet, dan ben je vrij of je je belofte al dan niet nakomt. Bij het verplaatsen mag je de lobbyfiche nemen die op je weg ligt en vervangen door een nieuwe uit de verdekte voorraad. Wie toestemming geeft aan iemand die geen familie is om door te stromen (die actie moet wel volbracht worden) krijgt een lobbyfiche ter waarde van één uit de voorraad. Je hebt geen toestemming nodig van je parlement indien Caesar op de lobbyfiche ligt van de door jou gekozen route, je krijgt dan ook geen lobbyfiche. Mocht je er niet in slagen een verplaatsing te realiseren, dan moet je één van de andere twee acties kiezen.

3.Caesar verplaatsen

Je neemt de Caesarfiche en plaatst die op een andere lobbyfiche, dit mag niet die zijn waar Caesar de vorige beurt lag (dit om voortdurend geen en weer schuiven te vermijden). Deze actie is altijd beschikbaar en kan je ook soms krijgen als extra actie bij het veroveren van een lobbyfiche.

Het spel is afgelopen op het moment dat er vijf senatoren in de senaat zitten (boven op het spelbord).

De winnaar

Wie op het einde van het spel de grootste waarde aan lobbyfiches bezit en minstens één familielid in de senaat heeft, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Dit is een heel leuk onderhandelspel dat net iets minder spanningen oproept dan intrige (ook van amigo). Om helemaal van het spel te genieten moet je met vier of vijf spelers zijn, bij drie spelers blijkt er altijd wel één een vrije route te vinden. Om het spel met drie aantrekkelijker te maken kan je eventueel een deel van de routes afsluiten (hebben we nog niet getest). De onderhandelingen zijn zeker de hoofdbrok van het spel, maar het tactisch zetten en bewegen mag niet onderschat worden. Als je de moeite doet om ruim te onderhandelen kan de teneur wijzigen van hoeveel moet ik geven om te mogen bewegen tot hoeveel geef je mij om te bewegen. Gezien het spel al enkele malen opnieuw uitgebracht is mag ik er van uit gaan dat wij niet de enigen zijn die het leuk vinden. Onze versie beschikt over een ietwat irritant spelbord dat maar niet plat op tafel wil liggen. Al bij al een goede keuze als je houdt van discussies en overleg.

Februari 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *