Risk Godstorm – Review

Auteur Mike Selinker
Uitgever Avalon Hill
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 120 minuten en langer
Jaar van uitgave 2004
Prijs 59.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.2/10
Links Avalon Hill
Mike Selinker
Online spelen

Online spelen

SPELMATERIAAL

De zware speldoos bevat 382 figuren en nog een groot aantal andere spelonderdelen. Met name 1 spelbord Oude Aarde, 1 spelbord Onderwereld, 5 Pantheon kaarten, 60 soldaten en 10 olifanten telkens in 5 kleuren, 20 goden in 5 kleuren, 12 tempels, 66 wonderkaarten, 44 territorium kaarten, 10 dobbelstenen, 60 gelooffiches, 1 overzichtskaart, 1 Tijdperkmarkeringsfiche, 5 beurtvolgordefiches, 5 Pestfiches, 1 gezonken Atlantiskaart en 1 maalstroomfiche.

SPELBESPREKING

Inleiding

Het klassieke Risk, maar nu gaan ook de goden zich er mee bemoeien!

Voorbereiding

Plaats het spelbord met de Oude Aarde in het midden van het speelvlak, het spelbord met de Onderwereld ernaast en de overzichtskaart naast de Onderwereld. Plaats de 5 Pantheonkaarten boven het spelbord met de Oude Aarde. Plaats het tijdperkmarkeringsfiche op het eerste tijdperk op de overzichtskaart.
Verdeel de kaarten naar hun achterkant zodat je een grote stapel territoriumkaarten hebt en 4 kleine stapels Wonderkaarten. Schud elke stapel. Plaats de Geloofsfiches aan de kant in een voorraadstapel. Leg net zoveel beurtvolgordefiches klaar als er spelers zijn, overtollige fiches gaan terug in de doos.
Elke speler krijgt alle materiaal in zijn kleur en 3 geloofsfiches.
In het begin van het spel worden 4 landen getroffen door de pest, dit zijn de landen van de bovenste 4 territorium kaarten. Daarna worden de territoriumkaarten terug geschud en worden ze verdeeld onder de spelers. De spelers krijgen ook een basisleger dat ze nu over de verschillende landen mogen verdelen.
Het spel kan beginnen.

Spelverloop

Risk Godstorm wordt gespeeld over 5 tijdperken. Eerst bieden de spelers voor de beurtvolgorde met hun geloofsfiches. Gelijkstanden worden door dobbelen opgelost. Daarna werkt elke speler zijn beurt af, deze bestaat uit onderstaande acties. De acties mogen, maar moeten niet uitgevoerd worden.

Aanwerven.

De speler krijgt geloofsfiches en legers naargelang het aantal territoria hij bezit. Een volledig continent levert extra inkomsten.

De legers.

Goden oproepen en tempels bouwen.

Voor 3 geloofsfiches mag je een God in het spel brengen. Deze goden staan het leger bij in een gevecht met hun speciale krachten. Als een leger vernietigd wordt, moet ook de God ophoepelen. Als twee Goden tegenover elkaar staan, ontstaat een immense godenoorlog. Er zijn 4 verschillende Goden.

  • De God van de dood: belet dat verslagen legers naar de onderwereld gaan.
  • De Godin van de magie: tijdens het gevecht mag je alle enen opnieuw gooien.
  • De God van de hemel: tijdens het gevecht rol je één extra dobbelsteen.
  • De God van de oorlog: wint, als als hij aantvalt, ook bij gelijk stand.

Tempels worden gebouwd voor 5 geloofsfiches. Ze leveren 1 extra leger en geloofsfiche op tijdens het aanwerven. Wie een land met een tempel verdedigt, mag eveneens enen opnieuw gooien. Tempels veranderen van eigenaar, als het land van eigenaar verandert.

Wonderkaarten.

Er zijn vier verschillende wonderkaarten in het spel verkrijgbaar. Ze zijn elk van een verschillende God afhankelijk. Per beurt mag je maximum 4 wonderkaarten kopen. Je kan dat alleen als de overeenkomstige God in het spel is en je 2 geloofsfiches afgeeft. Daarnaast kan je ook wonderkaarten verkrijgen als je bepaalde eisen vervult en de overeenkomstige God op het spelbord aanwezig is.

  • Doodkaarten: zijn vernietigende wonderen, deze kaarten kan je krijgen als je tenminste 1 Crypte bezit aan het einde van jouw beurt.
  • Magiekaarten: krijg je als je tenminste 3 keer hetzelfde getal gooit, het zijn artefacten die gedurende de rest van het spel actief blijven.
  • Hemelkaarten: zijn snelle kaarten die je tijdens de beurt van je tegenstanders tegen hen speelt, je krijgt ze als je tenminste 1 God verslaat.
  • Oorlogskaarten: verover tijdens je beurt 3 of meer territoria en je krijgt een oorlogskaart. Het zijn gewone algemene wonderen.

Wonderkaarten spelen.

Nu mag je zoveel wonderkaaten spelen als je wilt, je moet er wel de kosten, lees geloofsfiches, voor betalen.

Gevolgen van de pest.

Als je legers hebt in landen waar de Pest heerst, vernietig je nu de helft van dat aantal legers, afgerond naar beneden. Een land waar de Pest heerst zal nooit je laatste leger in dat territorium vernietigen. Als je Goden hebt in een land waar de pest heerst worden deze nu verbannen.

Veroveren.

Je mag nu zoveel keren aanvallen als jezelf wilt, je mag alleen aangrenzende gebieden aanvallen. De aanvaller gooit met 3 dobbelstenen en de verdediger heeft 2 dobbelstenen ter beschikking. De spelers vergelijken hun hoogste worp en hun op één na hoogste worp. De speler met de laagste waarde verliest een leger, de verdediger wint bij gelijke standen. Verslagen legers trekken naar de onderwerdeld. Goden, tempels en pest kunnen de gevechtsvoorwaarden veranderen.
Als aan beide kanten een God meestrijdt, volgt eerst een Godenoorlog. De spelers gooien elk 3 dobbelstenen en tellen hun aantal legers op bij de worp. Wie het laagst scoort verliest zijn God. Andere aanwezige Goden beïnvloeden ook dit gevecht.

Versterken.

Legers mogen vanuit één gebied naar een ander gebied trekken. Deze gebieden moeten door eigen territoria verbonden zijn.

De onderwereld binnenkomen.

Je mag je gestorven legers op een veld in de onderwereld zetten. Bezit je nog geen velden dan moet je alle legers in je hiernamaals zetten. Dit is de toegang tot de onderwereld.

Aanvallen in de onderwereld.

Gebeurt op dezelfde manier als op de aarde. Goden vechten niet mee en de meeste kaarten hebben geen effect in de onderwereld. In de onderwereld kun je plaatsen met een altaar en plaatsen met een crypte veroveren.
Elk altaar zorgt voor een extra dobbelsteen tijdens de Godenoorlogen.
Als je legers bij een crypte staan, mag er één daarvan terug naar de aarde. Dit gebeurt tijdens de aanwervingsactie. Dit leger moet dan op een gebied met een eigen tempel geplaatst worden.
Verslagen legers uit de onderwereld worden terug in de algemene voorraad van de speler gelegd.

De winnaar

Aan het einde van het vijfde tijdperk wordt de totaalscore berekend. De speler met de hoogste score, wint het spel.

  • Tel alle territoria in je bezit, je krijgt 1 punt voor elk.
  • Tel je continentbonussen en tel dit op bij je score.
  • Tel 1 punt op bij je score voor elke crypte of altaar die je bezit in de Onderwereld.
  • Tel 1 punt op bij je score voor elk van je Relikwieën met een territorium bonus als je dat territorium in je bezit

 

SPELBEOORDELING

Risk Godstorm is gebaseerd op het originele Risk. Je kan er het originele spel ook mee spelen. Het zou wel zonde zijn van het geld als je alleen het originele spel zou spelen.
Risk is een spel dat in bijna elke huiskamer bekend is. Nochtans is het vergeleken met andere spellen geen echte topper. Daarvoor is de geluksfactor te groot, moet je soms te lang wachten voor je aan de beurt bent en zit je er soms voor spek en bonen bij als je reeds in het begin merkt dat het niks zal worden.
Jammergenoeg had de maker van Risk Godstorm deze theorie niet in het achterhoofd. Je zou gerust kunnen zeggen dat de wonderkaarten de geluksfactor nog verhogen. Een spelerbeurt, die uit 10 fasen bestaat, is nogal lang, waardoor je soms meer dan twintig minuten niks te doen hebt. Een kopje koffie zetten voor je medespelers lijkt dan een redelijke vervangopdracht.
De gevechten worden met de dobbelstenen beslecht, de geluksfactor kan je een beetje verlagen door de juiste Goden in de strijd te betrekken. Zit aan de andere kant ook een God, dan wordt een Godenstrijd alweer met de dobbelstenen beslecht.
De onderwereld zorgt misschien voor een beetje meer evenwicht. Wie veel slachtoffers heeft, zal daar sterk staan. Door veel altaren te bezitten, staan je Goden een stuk sterker en de crypte zorgt voor extra middelen. Natuurlijk zorgt de onderwereld er ook voor dat het spel – misschien onnodig lang – gerekt wordt.
Risk Godstorm is best een spannend, tactisch en strategisch spel, gewoon jammer van de hoge geluksfactor en de lange wachttijden.
Het spel kost ook 59€. Daarvoor heb je wel fantastisch veel spelmateriaal, dat gedetailleerd afgewerkt is.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *