Shark – Review

Auteur Jean Vanaise
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 90 minuten
Jaar van uitgave 2001 (1987)
Prijs 24.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.1/10
Links Ravensburger

SPELMATERIAAL

88 aandelen in 4 kleuren, 77 gebouwen in 5 kleuren, 4 koersaanwijzers, 1 kleuren – en 1 cijferdobbelsteen, geldbiljetten en een spelbord bevinden zicht in de speldoos. Zoals we dat van Ravensburger gewend zijn is zowel de doos als het spelmateriaal van degelijke kwaliteit.

SPELBESPREKING

Inleiding

4 beursgenoteerde internationale bedrijven strijden voor de hoogst mogelijke winst. De spelers helpen daarbij door dochterondernemingen op te richten. Daarnaast kopen en verkopen ze aandelen aan de lopende band. Wie kan het best speculeren op de beurs en zo het meeste geld inzamelen.

Voorbereiding

De koersaanwijzers worden op het spelbord op de velden met dezelfde kleur gezet. (Waarde 0) Elke speler kiest één aandeel waarde 1 als startkapitaal.

Spelverloop

De beurt van een speler bestaat uit 5 fasen.

Fase 1 : aandelen kopen en verkopen.

De spelers mogen van alle vier de ondernemingen aandelen kopen en verkopen. Aandelen worden gekocht en verkocht aan de huidige koerswaarde. Een speler mag maximaal 5 aandelen kopen. Verkopen daarentegen mag hij zoveel hij wil.

Fase 2: een huis plaatsen.

  • De speler gooit beide dobbelstenen. De gekleurde dobbelsteen geeft aan van welke onderneming het huis moet zijn en de cijferdobbelsteen geeft de plaats op het bord aan waar het huis gebouwd moet worden.
  • Door het plaatsen van huizen stijgt de koers. Indien het eerste huis geplaatst wordt, stijgt de koers van 0 naar 1000. Vanaf dat ogenblik stijgt de koers alleen als er huizenketens ontstaan. De waarden van de enkele ketens vormen de nieuwe koerswaarde. Een keten van 3 en één van 2 huizen levert dus een waarde van 5000 op.
  • Indien twee ketens van verschillende ondernemingen (lees kleuren) elkaar raken verdwijnt de kleinste. De koers wordt onmiddellijk aangepast.
  • De speler die een huis plaatst, krijgt de nieuwe koerswaarde aan geld uitgekeerd.

Fase 3: winst innen.

Indien de waarde van een onderneming gestegen is, krijgt elke speler die aandelen van deze onderneming bezit per aandeel winst uitgekeerd. Bezit je bijvoorbeeld 10 rode aandelen en stijgt de koers in rood 1000 dollar, dan krijg je 10.000 dollar uitgekeerd.

Fase 4: verlies betalen.

In het geval van verlies moet elke speler die aandelen van de verliesleidende onderneming bezit, dit verlies terugbetalen aan de bank. Dit ook per aandeel. De enige speler die niet moet betalen is degene die het verlies heeft veroorzaakt.

Fase 5: aandelen kopen of verkopen.

Idem als fase 1. De speler mag alleen kopen als hij nog geen 5 aandelen had gekocht in de eerste fase.

De winnaar

Het spel eindigt als de koerswaarde van een onderneming 15.000 dollar heeft bereikt of als alle huizen van een onderneming gebouwd zijn of als alle aandelen van een onderneming verkocht zijn. De speler met het meeste geld, is de nieuwe beursgoeroe.

 

SPELBEOORDELING

Iedereen wil wel eens speculeren op de beurs. Alleen wil niet iedereen geld verliezen of heeft niet iedereen de mogelijkheden om op de beurs te speculeren. Shark brengt voor deze mensen de oplossing. Je kan speculeren en kopen zoveel je wil, op het einde van de avond kan je zonder kleerscheuren terug naar huis.
Wat Shark’s grootste troef is, zijn de volgende twee elementen:
Als jij een onderneming uitbouwt, verdienen alle spelers geld. Let er dus op dat de medespelers niet meer geld verdienen dan jezelf, als je een huis bouwt. Aan de andere kant, als je erin slaagt een grote keten weg te werken, dan ben je de enige die geen verlies moet betalen. Daardoor zijn er geen zekerheden in het spel.
Als je het spel speelt, heb je echt de indruk dat je aan het speculeren bent. Je moet voortdurend inschatten wanneer een onderneming de kans krijgt uit te breiden of te verdwijnen. Daarna moet je natuurlijk kunnen inschatten of je tegenstander dit ook werkelijk gaat doen. Daardoor blijft het spel spannend en aangenaam om te spelen.
Vrij eenvoudige regels en een leuk spel, zo zou ik Shark samenvatten.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *