Spy – Review

Auteur
Reiner Knizia
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 10.25€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 4.0/10
Links 999 Games
Reiner Knizia

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 12 doelkaarten, 108 speelkaarten en 48 spionfiches.

SPELBESPREKING

Inleiding

Dit spel zou over spionage, macht en geheime boodschappen moeten gaan. In werkelijkheid moet je gewoon kaarten afleggen om zo snel mogelijk spionfiches weg te spelen.

Voorbereiding

Leg de doelkaarten open op tafel. Leg op elke doelkaart een spion. De overgebleven spionfiches worden gelijkmatig over de spelers verdeeld. Elke speler ontvangt 3 kaarten.
De 12 doelkaarten.

Spelverloop

In je beurt moet je een kaart open spelen als je precies 3 kaarten op handen hebt. Daarna mag je eventueel kaarten inzetten om spionnen te plaatsen. De beurt eindigt met het trekken van een nieuwe kaart.
Om spionnen te plaatsen kies je een doelkaart. Vervolgens speel je een aantal kaarten met het corresponderende symbool of land. (Dit mogen zowel handkaarten of open kaarten zijn.) Het verschil tussen het aantal gespeelde kaarten en het aantal aanwezige spionnen, geeft aan hoeveel spionnen je mag inzetten.
De kaarten kun je inzetten voor het land of het symbool.

Je speelt bijvoorbeeld drie kaarten met een bril en op de bril ligt 1 spion. Je mag nu 2 spionnen plaatsen waardoor er vanaf nu 3 spionnen op de bril liggen. Wil je nogmaals scoren met de bril dan moet je minstens 4 kaarten spelen.

De winnaar

De speler die als eerste zijn spionfiches kwijt is, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Spy kan mij niet boeien omdat er veel te weinig mogelijkheden zijn. De enige keuze die je moet maken is het tijdstip waarop je spionnen inzet. Wacht je nog een beetje met het risico dat een andere speler roet in het eten gooit of ga je voor de directe aanpak. Niet echt een breinbreker dus. Bovendien is geluk bij het trekken van kaarten vrij bepalend. Dit spel speel ik om iemand anders te plezieren. Dat ik daarbij slechts 20 minuten op de tanden moet bijten, zorgt er voor dat Spy nog net een 4 haalt. Reiner Knizia onwaardig.

Maart 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *